Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundigen hebben het meest pijn in rug

De rug heeft het meest te lijden van werken in de zorg, zo blijkt uit uit een poll op Nursing.nl Ruim zestig procent van de stemmers geeft aan regelmatig last te hebben van de (onder)rug.
Verpleegkundigen hebben het meest pijn in rug

Naast pijn in de rug, geven de stemmers op Nursing.nl aan dat zij last hebben van het hoofd (10 procent), benen en voeten (10 procent), handen, schouders en armen (10 procent) en de nek (4 procent). Op de poll stemden ruim 300 mensen.

Fysieke pijn
In november dit jaar bleek uit de nationale enquête ‘Werken in de zorg’ van Menzis en beroepsvereniging V&VN dat een op de vijf zorgverleners fysieke pijn heeft na het werk. In de thuiszorg is dat zelfs eenderde van de werknemers. Ook gaf het merendeel van de zorgverleners aan dat ze de werkdruk dit jaar te hoog vonden. In totaal deden 3437 zorgmedewerkers mee aan de enquête, waarvan ruim 70 procent verpleegkundigen en verzorgenden werkzaam in ziekenhuis, thuiszorg en ouderenzorg.

Ziek thuis
Volgens V&VN-voorzitter Marian Kaljouw is het wachten totdat deze mensen ziek thuis komen te zitten of op zoek gaan naar een andere baan. Begin november reageert zij in de Telegraaf: ‘Er zijn veel richtlijnen en hulpmiddelen beschikbaar om het werk te verlichten, maar deze worden onvoldoende ingezet. Hierdoor vertilt het personeel zich letterlijk. Het wordt de hoogste tijd dat werkgevers dit probleem serieus nemen en zorgen dat werknemers zonder fysiek letsel de dag doorkomen.’

Verzorgenden ook pijn in rug
Ook verzorgenden hebben het meest pijn in hun onderrug, zo blijkt uit een peiling van TVVonline waar bijna 800 mensen op stemden. Op de vraag ‘Welk lichaamsdeel heeft het meest te lijden door je werk? Antwoordde bijna de helft van de stemmers ‘mijn onderrug’.

V&VN
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

2 REACTIES

 1. Ik werk een 16 jaar als fysiotherapeut in een verpleeghuis met 5 locaties,bestaande uit: Verzorgings en Verpleeghuizen met Somatiek,P.G.,revalidatie,dagbehandeling en thuiszorg . Naast de reguliere fysiotherapie, geven we met een aantal collega’s transfertrainingen aan de zorg. Dit jaar heeft dit geleid tot een nieuw protocol fysieke belasting met bijbehorend document transfertraining en de benoeming van ergocoaches(voordien transferspecialisten). Momenteel volg ik, betaald door de werkgever,de opleiding Arbeidsfysiotherapeut. Doel is preventief en met meer kennis fysieke belasting te vermijden en de belastbaarheid van de collega’s,samen met hen,te verhogen. Tevens zijn wij betrokken bij de aanschaf van nieuwe transfer hulpmiddelen.

 2. Lees alle reacties
 3. Als verzorgende in het verpleeghuis bij de revalidatie
  met CVA-cliënten en als nachtzorgverpleegkundige in de
  thuiszorg werk ik totaal zo’n 100%.
  Veel zwaar til- en transferwerk, vaak alleen, gaf
  steeds meer rugpijn, vooral onderrug.
  Bij Medifast (een fitnessprogramma onder begeleiding
  van een fysiotherapeut) doe ik nu enkele jaren
  eenmaal per week 1½ uur spierversterkende oefeningen
  vooral voor de rug, die ik steeds zwaarder opvoerde.
  Dit is voor mij en ik denk voor vele werkers in de zorg
  de ideale manier om het zware werk te kunnen blijven
  doen.
  Nooit meer rugpijn en elk til-, transfer- en of
  verzorgwerk is een peuleschil.
  Niet gaan rusten en gewoon door blijven werken.
  Ik ben nu 61 jaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.