Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen hebben het vaakst last van seksueel grensoverschrijdend gedrag

Bijna 40 procent van de verpleegkundigen had vorig jaar te maken met ongewenste seksuele aandacht. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van TNO/CBS.
Nadat mensen een seksueel getinte opmerking of aanraking als onprettig ervaren, treedt vaak de twijfel in. 'Bedoelde de ander het wel zo?' Foto Nadine Shaabana.

Mbo-verpleegkundigen hadden vorig jaar het meest van alle beroepsgroepen te maken met ongewenste seksuele aandacht door patiënten of andere externen (37 procent). Ook gespecialiseerd verpleegkundigen, verzorgenden en fysiotherapeuten hadden relatief vaak dergelijke ervaringen.

Ongewenste seksuele aandacht is een bekend probleem

Dit probleem is helaas niet nieuw in de zorg. Beroepsorganisatie NU’91 deelde onlangs over dit onderwerp een peiling onder haar leden. Daaruit bleek dat de helft van de respondenten te maken had met ongewenste seksuele aandacht. ‘Dit probleem speelt al jaren en een oplossing is niet eenvoudig, stelt voorzitter Stella Salden op de site van NU’91.

‘Het is daarom van groot belang dat we dit onderwerp bespreekbaar maken. Dat een zorgprofessional die hiermee te maken heeft het kan melden bij de werkgever. En dat deze het vervolgens serieus oppakt en er wat mee doet. Door bijvoorbeeld het gesprek aan te gaan met de pleger en iemand desnoods de zorg te ontzeggen.

Vaak wordt er uit schaamte niet over gesproken. Of werkgevers bagatelliseren het. Uit onze peiling blijkt dat in bijna de helft van de gevallen door een leidinggevende niet goed wordt gereageerd op meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag.’

Neem jezelf serieus bij ongewenste seksuele aandacht

In februari besteedde Nursing aandacht aan ongewenste seksuele aandacht. Ymke Kelders, programmamedewerker bij Rutgers (expertisecentrum seksualiteit), adviseert om jezelf en je nare gevoel over ongewenste gedrag echt serieus te nemen. Toch gaan mensen vaak twijfelen aan hun ervaring. Niet doen!

Lees het artikel waarin Ymke uitlegt wat je zoal kunt doen om seksueel grensoverschrijdend gedrag te stoppen. Luister je liever? Ga dan naar de podcast ‘Nursing werkt: Hoe stop ik seksuele intimidatie in de zorg?’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.