Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Verpleegkundigen, houd rekening met hitte’

Het RIVM heeft vanwege de aanhoudende hoge temperaturen het Nationaal Hitteplan in werking gesteld. Dat gebeurt bij minimaal vier dagen op rij met temperaturen van 27 graden of meer.
'Verpleegkundigen

‘Het hitteplan houdt in dat er extra aandacht wordt gevraagd voor de risico’s van hitte,’ aldus het RIVM. ‘Hoge temperaturen belasten het hart en de bloedvaten. Vooral oudere mensen hebben daar last van.’ Het RIVM adviseert verpleegkundigen en verzorgenden erop toe te zien dat ouderen extra drinken en zoveel mogelijk uit de warmte blijven. Ouderen hebben vaak het idee dat zij voldoende drinken terwijl dit niet zo is, dit kan voor hen dodelijke gevolgen hebben. Ook extra zout kan goed zijn, bijvoorbeeld een kopje bouillon.

Hitteplan
Ook beroepsvereniging V&VN waarschuwt voor de hitte. In 2008 peilde de beroepsorganisatie nog dat lang niet alle instellingen gebruikmaken van een speciaal hitteplan. 31% van de bezoekers gaf aan dat in de instelling waar zij werken geen speciale maatregelen getroffen worden bij hitte. 35% gaf aan dat dit wel gebeurde, maar alleen op het initiatief van de zorgverleners. En 34% zei dat het beleid bij hitte wordt aangepast.

Tropisch
Ook deze week blijft het nog warm in Nederland, later in de week wordt het zelfs tropisch warm met meer dan dertig graden celcius. Het Nationaal Hitteplan werd opgesteld in 2007 in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid. Een jaar daarvoor vielen door de hete zomer veel doden. Ook in 2003 was dit het geval, toen overleden door de hitte 1000 tot 1500 mensen meer dan normaal.

Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ikzelf ben werkzaam in de thuiszorg. Met dit warme weer is het geen pretje om iedere keer in een snik hete auto te stappen om weer naar de volgende ckient te rijden. Daarbij draai je netjes de raampjes weer dicht, want je wilt niet terugkomen en opeens je auto missen of privacy gevoelige papieren voor het oprapen laten liggen. Kom je terug dan is zo’n 40 graden of meer in je auto. Pfffff. Op de fiets is het ook niet altijd een optie ivm lange afstanden tussen clienten, omdat het hier in de polder wat uitgestrekter is dan in de stad. Dus collega’s ook voor ons: Let erop dat ook wijzelf goed drinken en ons werktempo aanpassen aan het warme buiten weer. Een ‘slecht weer”-protocol ( afgelopen winter) voor een hete zomer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.