Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundigen ook in coronatijd niet happig op griepprik

Ook in deze covid-19 tijd is de meerderheid van de verpleegkundigen niet van plan de griepprik te halen. Dat blijkt uit een Nursing poll waar 1185 verpleegkundigen aan deelnamen.
discussie wel of geen griepprik

‘De griepprik haal ik nooit’, reageert 55% (654 respondenten) op de vraag ‘Haal jij dit jaar de griepprik?’. En dat verandert dus niet door corona. Een derde (31%) zegt de vaccinatie net als voorgaande jaren wel te nemen. Dat is 2% lager dan anders, want 27 personen (2%) geven aan gewoonlijk de griepprik wel te nemen, maar nu niet. De poll vraagt niet naar de reden waarom.

Nu wél de griepvaccinatie

Er zijn collega’s die wel degelijk de griepprik zullen nemen nu covid-19 rondwaart. ‘Normaal gesproken niet, maar nu wel – vanwege corona’, antwoorden 83 van de 1185 (7%) mensen. Slechts 2% neemt de griepprik nu wel en anders niet, in verband met een andere reden dan covid-19.

Meer griepvaccins ingekocht

Bovenstaande Nursing poll kwam vrij vroeg in het seizoen dit jaar (augustus). Oorzaak was het persbericht van het ministerie van VWS waarin men verwachtte dat vanwege covid-19 meer mensen de griepprik zullen halen. Volgens een woordvoerder van het ministerie voor VWS heeft het RIVM ‘zo veel mogelijk’ griepvaccins ingekocht.

‘Er is wereldwijd meer vraag naar de griepprik, omdat de risicogroep voor griep en covid-19 grotendeels gelijk is en omdat landen willen voorkomen dat de zorg extra belast wordt door een eventuele griepepidemie. Met de hoeveelheid vaccins die het RIVM heeft ingekocht kan het aantal mensen dat na een oproep een griepvaccin komt halen 10 procent hoger zijn dan normaal.’

Verpleegkundigen en de griepprik

Ieder jaar laait de discussie ‘griepvaccinatie ja of nee’ weer op. Er zijn onder verpleegkundigen felle voor- en tegenstanders. Lees hier meer over in het artikel: ‘De griepprik, waarom zou je hem halen, en waarom niet?’

De poll

Aan de Nursing poll deden 1185 zorgverleners mee. De oproep om mee te doen werd verspreid via Nursings Facebook, Instagram, Twitter en digitale nieuwsbrief.

2 REACTIES

  1. Ben dan ook wel benieuwd of de niet-vacc’ers dan ook zo consequent zijn om, tegen de tijd dat die beschikbaar is, ook geen COVID-19 vaccin te nemen.
    Vind het een beetje dubbel beeld wat er nu aan het ontstaan is. Er is een hele nationale economie onderuit gegaan, met name om ‘de druk op de zorg’ te beperken. Een vaccin moet eraan bijdragen dat die druk niet meer (zo hard) toeneemt. Nu lijkt het dus zo te zijn dat die zorgkant zelf niet erg happig is om door het nemen van een vaccinatie (tegen griep en straks corona) mee te werken aan het beperken van die druk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.