Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen kennen wetgeving over vrijwilligers niet

Zorgverleners zijn niet goed op de hoogte van de wet- en regelgeving over het inzetten van vrijwilligers en mantelzorgers. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Actiz.

Uit dit onderzoek blijkt dat 40 procent van de zorgverleners niet goed op de hoogte is van de wet- en regelgeving omtrent de mogelijkheden van vrijwilligers en mantelzorgers. Daarnaast vindt 79 procent dat vrijwilligers en mantelzorgers van de overheid een financiële vergoeding zouden moeten krijgen.

Verder blijkt dat 69 procent van de zorgverleners vinden dat er meer vrijwilligers betrokken moeten worden; met name op het gebied van welzijn (activiteiten, hulp bij financiën en eten geven), maar niet op het gebied van zorgtaken.

 

Toekomstvisie ouderenzorg

Henk Nies van Vilans pleit er juist voor om vrijwilligers en mantelzorgers wel te betrekken bij zorgtaken, zoals het toedienen van medicijnen en het geven van injecties. Beroepsvereniging V&VN zit hier niets in. Beide partijen gaan hierover in debat.  Met dit debat wil ActiZ komen tot een toekomstvisie voor ouderenzorg. Titel van het debat is: “Kind, wat waren we verwend!” om te wijzen op het feit dat de tijd voorbij is dat een te groot deel van de ouderenzorg in professionele en betaalde handen is.

 

Bron: Actiz

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.