Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

‘Verpleegkundigen kregen jarenlang te weinig salaris’

Ziekenhuizen zijn verpleegkundigen minstens tientallen miljoenen euro's aan niet-betaalde onregelmatigheidstoeslag schuldig. Dat blijkt volgens vakbond NU'91 uit een nog niet gepubliceerde uitspraak van de Haagse rechtbank.
'Verpleegkundigen kregen jarenlang te weinig salaris'

Dat blijkt uit een bericht op de website van NU’91. In deze zaak eiste een verpleegkundige uitbetaling van volgens haar achterstallige onregelmatigheidstoeslag op. Ze stelde dat ze daar ook recht op heeft tijdens vakantie en verlof. NU ’91 startte deze zaak na een eerdere uitspraak van het Europese Hof. De vakbond en de verpleegkundige zijn begin juni in het gelijk gesteld. Het ziekenhuis moet de verpleegkundige nu alsnog de toeslag betalen over de afgelopen vijf jaar. Volgens NU’91 komt dat neer op 5000 euro.

Consequenties voor de beroepsgroep

Deze uitspraak is goed nieuws voor alle verpleegkundigen en verzorgenden die in onregelmatige diensten werken en daarvoor op regelmatige basis ORT ontvangen, aldus NU’91. ‘Het recht op ORT tijdens vakantie en verlof moet in eerste instantie door de werknemer zelf verzilverd worden. In diverse cao’s  is inmiddels afgesproken dat ORT tijdens vakantie en verlof wordt betaald. De uitspraak van het Europese Hof en de uitspraak van de rechtbank Den Haag maken duidelijk dat er over het verleden ook ORT tijdens vakantie- en verlofuren betaald dient te worden, daarbij gaat het maximaal over de afgelopen 5 jaar.

‘Stap zelf naar je baas’

In een bericht op NOS.nl raadt NU ’91 verpleegkundigen aan om zelf naar hun werkgever te stappen om de onregelmatigheidstoeslag te claimen. Wanneer de werkgevers niet thuis geven, staat de bond zijn leden bij in een rechtszaak. NU’ 91 wil uiteindelijk een schikking met de werkgevers. In hetzelfde bericht op NOS.nl reageert ook de branchevereniging van ziekenhuizen.

Gisteren bleek al uit de nieuwe cao UMC’s dat verpleegkundigen voortaan hun ORT over vakantieuren krijgen uitbetaald. Lees meer>>>

11 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hoe weet je precies op hoeveel je recht op hebt? Kun je dat zelfs onafhankelijk van je wergever makkelijk vaststellen. Of is er een onafhankelijke partij die dat voor je doet en dat je vervolgens met het resultaat naar je werkgever kan? Kortom hoe is de controle op correcte uitbetaling geregeld? Lijkt me toch dat moet worden voorkomen dat er bij die correctie wederom fouten worden gemaakt.

  3. Begrijpelijk dat je dit geld mag opeisen. Je hebt er immers voor gewerkt en ook heb je waarschijnlijk je leefstijl ingericht op het onregelmatig werken. Ja; het hoort bij je beroep als verpleegkundige, maar je mag er ook iets tegenover verwachten. Een ziekenhuis gefinancieerd uit het ORT van de verpleegkundige medewerkers klinkt mij behoorlijk krom in de oren. Ik weet dat veel ziekenhuizen in moeilijk vaarwater zitten, zeker nu een heleboel zorg de afgelopen jaren is geprivatiseerd, maar kom op, nu betaal in je in feite voor je eigen werkgarantie? Zonder jouw ORT bestaat mogelijk straks jouw ziekenhuis en jouw baan dus niet meer? Beetje kromme denkwijze. Ziekenhuizen hebben mogelijkheden genoeg om te bezuiningen. Denk aan de hogere salarissen van de top, verspilling van materialen, onnodige stroomkosten die naar beneden kunnen? 

  4. Het lijkt mij toch meer dan normaal met je werkgever in gesprek te gaan. de argumentatie van Robin van Duijn kan ik nie thelemaal volgen. Zeker zal het voor sommige een zware belastng zijn maar een zieknhuis gefinaceert uit het portmonaie van de werknemer kan niet de oplossing zijn.

  5. Ik snap dat we dit graag willen..
    maar stel je zelf de vraag moet je dit je werkgever aandoen……de meeste ziekenhuizen zitten al in moeilijk vaarwater, dit kan voor sommige de doodsklap zijn ff 15 miljoen extra neerleggen doet pijn….liever baanzekerheid voor de komende jaren dan 14e maand en er uit vliegen na 1 jaar vanwege bezuinigingen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.