Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Deze verpleegkundigen kregen dit jaar een lintje

Bij de jaarlijkse lintjesregen voorafgaand aan Koningsdag kregen vandaag 2.828 mensen een koninklijke onderscheiding. Ook dit jaar kregen weer verschillende (oud-)verpleegkundigen een onderscheiding.
Lintje en bloemen
Ieder jaar krijgen (oud-)verpleegkundigen wel een lintje van de koning. Zo ook in 2021. Foto: ANP

Conny Kroon – van Dorp (62) uit Voorhout: mevrouw Kroon zet zich als vrijwilliger al 35 jaar actief in voor kerk en maatschappij. Zo reisde zij als verpleegkundige mee naar Lourdes.

Als vrijwilliger bij de Zonnebloem bezocht Conny Kroon elke twee weken een fysiek beperkte oudere: belangrijk om eenzaamheid te voorkomen. Ook ging zij regelmatig mee als verpleegkundig begeleider op uitstapjes.

Andre Niessen uit Albrandswaard: André Niessen is afdelingsmanager SEH in het Franciscus Gasthuis en Vlietland te Rotterdam. Samen met het Rode Kruis regelde hij ondersteuning voor op de SEH ontslagen, kwetsbare patiënten die geen mantelzorgers hebben. Het Rode Kruis haalt de patiënt op de SEH op, gaat thuis met hem koffie drinken en beoordeelt of hij zich thuis kan redden.

Naast zijn werk binnen Franciscus heeft André zich altijd ingezet als vrijwilliger voor de zwemsport en de gymsport, met name voor de deelname aan de Gymnaestrada.

Rina Koopman-Kuijl: Rina is operatieassistent en decubitusverpleegkundige in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Ze is maar liefst 11 keer uitgezonden op militair-medische missie naar het buitenland en werkt vanaf haar 25e als vrijwilliger in het hospice.

Daarnaast is Rina is ook vrijwilliger bij de Landelijke Vereniging van Operatieassistenten en Kenniscentrum Wondzorg en is ze ruim 5 jaar mantelzorger geweest.

Henny Staal (68) uit Dalen: Vanaf 1995 werkte Henny als verpleegkundige bij de zorggroep Acanthis/Stichting Hospicezorg Zuidoost Drenthe en sinds 2005 als coördinator van de hospice ‘t Huis van Heden’ in Emmen. Ze gaf onder andere leiding aan de vrijwilligers, die zij trainde, coachte en begeleidde.

Henny organiseerde mede de jaarlijkse deelname aan NL-Doet. Ook was ze medeoprichter van en vrijwilliger bij de telefonische hulpdienst ‘Tegen haar wil’, gericht op slachtoffers van seksueel en huiselijk geweld. Daar bood ze een luisterend oor, stuurde de vrijwilligers aan en leidde de organisatie.

Corry Knijnenburg – van Hulst (65) uit Warmond: mevrouw Knijnenburg kreeg haar koninklijke onderscheiding al een maand geleden, toen ze wegens haar pensioen afscheid nam als verpleegkundig specialist geriatrie bij Alrijne Zorggroep.

Corry Knijnenburg werkte bijna 50 jaar in de zorg. Direct na haar middelbare school startte zij met de opleiding tot ziekenverzorgende. Op haar 35-ste begon ze met de opleiding hbo-verpleegkunde. Hierna volgden masteropleidingen in Utrecht, Wales en Leuven.

De verpleegkundig specialist was ook landelijk actief. Zij nam onder meer deel aan het landelijk expertteam van het VMS Veiligheidsprogramma, het Nationaal Programma Ouderenzorg en de landelijke expertgroep Senior Friendly Hospitals.

G.J. van Beem uit Alphen aan den Rijn: al sinds 1968 gaat mevrouw Van Beem mee als vrijwilliger naar de jaarlijkse vakantieweek voor mensen met een beperking die niet in staat zijn zonder begeleiding op vakantie te gaan.

Ze ging de eerste jaren mee als verzorgende, later als verpleegkundige en al zeker 25 jaar als afdelingshoofd van een van de verzorgingsteams.

De vakantieweek wordt in de maanden ervoor voorbereid: het afdelingshoofd bezoekt elke deelnemer om de (zorg)behoeften van de gasten in kaart te brengen, waarna de inzet van de juist geschoolde vrijwilligers kan worden ingepland.

Alle verpleegkundigen verdienen een lintje maar deze kregen er een. Ze vertellen er hier (terecht!) trots over. 

Anke Kleemans-Bos uit Barendrecht: mevrouw Kleemans zet zich sinds 1990 in voor het vakantiebureau (van de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk). Als zorgcoördinator is zij actief betrokken bij de voorbereiding van de jaarlijkse vakantieweek.

Deze is bedoeld voor senioren die zorg nodig hebben en daarom niet zelf op vakantie kunnen. Mevrouw Kleemans is eindverantwoordelijk voor de totale zorgverlening tijdens de vakantieweek. Zij geeft leiding aan het team van gediplomeerde verpleegkundigen en verzorgenden. Ook leidt zij het team van andere vrijwilligers binnen het zorgteam en helpt zij zelf ook mee met verpleegkundige taken.

Marjo Hanegraaff uit Delft: mevrouw Hanegraaff ging in januari 2021 met pensioen. Naast haar baan als verpleegkundige bij de Spoedeisende Hulp van het Reinier de Graaf ziekenhuis zet ze zich al 21 jaar in als coördinerend verpleegkundige van het Samenwerkingsverband Invaliden Vakantieweken.

Mensen met een fysieke beperking kunnen mede dankzij Marjo op vakantie. Ze doet er alles aan om de deelnemers, die vaak ernstige functionele beperkingen en een grote zorgvraag hebben, toch mee te kunnen nemen op een week waar ze al een jaar naar uitkijken.

Ken jij nog meer verpleegkundigen die een lintje kregen? Reageer dan hieronder!

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.