Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen krijgen voorrang op woning

In Utrecht en Zaanstad krijgen verpleegkundigen voorrang op bepaalde woningen.

De gemeente Zaanstad mag voorrang geven aan bepaalde beroepsgroepen die op zoek zijn naar een woning in de stad, zoals agenten of verpleegkundigen, meldt het ANP. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren heeft daarvoor toestemming verleend. Om te kunnen sturen op een ‘evenwichtige bevolkingssamenstelling’ mag Zaanstad van de minister gebruik gaan maken van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), meldt Het Parool. Dit betekent dat Zaanstad personen uit huurwoningen weert als ze regelmatig voor ernstige overlast zorgen. In plaats daarvan gaat de gemeente Zaanstad voorrang geven aan mensen met een diploma. Daarbij hebben nieuwe bewoners die een inkomen hebben uit non-commerciële dienstverlening de voorkeur, zoals verpleegkundigen, docenten en politieagenten.

Voorrang in Utrecht

Ook in Utrecht krijgen verpleegkundigen voorrang: dertig tot veertig van de driehonderd woningen van het nieuwbouwproject Wonderwoods zijn voor verpleegkundigen, docenten en leraren.  Dit idee van voorrang geven aan mensen met een bepaald beroep komt uit Engeland en heet Key Worker Housing. Het idee erachter is dat mensen met een beroep in de publieke sector –zoals verpleegkundigen- te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar in de dure steden ook geen huis kunnen kopen. Om hen toch de kans te geven om in de stad te wonen, worden appartementen of huizen alleen toegewezen aan mensen die aan de voorwaarden voldoen.

Verpleegkundigen die voor hun beroep echt in Amsterdam moeten wonen, zouden ook voorrang moeten krijgen op sociale huurwoningen, vindt minister Blok van Wonen. Lees meer >>

Volgens hoogleraar huurrecht Ton Jongbloed is het wettelijk toegestaan om woningen aan een specifieke doelgroep toe te wijzen. Een verhuurder van een woning in de vrije sector mag een voorkeursbeleid uitspreken. De gemeente Utrecht is positief over het idee; er wordt nu ook al geprobeerd om mensen met zo’n beroep naar de stad te trekken door ze voorrang te geven op sociale huurwoningen.

Heb jij wel eens voorrang gekregen op een woning omdat je verpleegkundige bent? Reageer hieronder!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.