Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen kunnen verspilling blijven melden

Verpleegkundigen, verzorgenden en patiënten kunnen hun ergernissen over verspilling van zorg blijven melden bij het Meldpunt Verspilling in de zorg. Ook zijn er al enkele acties ingezet om verspilling in de zorg terug te dringen.
Verpleegkundigen kunnen verspilling blijven melden

Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. Een woordvoerder van de minister bevestigt dat het Meldpunt voor Verspilling in de zorg in elk geval de komende twee jaar nog open blijft.

Hergebruik medicatie

Sinds de opening van het Meldpunt op 25 mei vorig jaar zijn er 16.000 bruikbare meldingen binnen gekomen. De meeste meldingen gaan over geneesmiddelen: ongebruikte medicatie wordt niet hergebruikt en er blijft veel medicatie over. In de brief schrijft Schippers dat er al een aantal acties zijn gestart om verspilling in de zorg tegen te gaan. Zo zijn de ziekenhuisapotheken van de St. Maartenskliniek en de Universiteit Utrecht een pilot gestart voor de heruitgifte van dure geneesmiddelen. Daarin onderzoeken zij onder welke voorwaarden deze heruitgifte mogelijk is. Als  dit praktisch uitvoerbaar blijkt – en economisch rendabel – is de weg vrij om de veldnormen, opgesteld door de beroepsgroepen, aan te passen, zo schrijft Schippers.

Meldpunt verspilling: vooral klachten over medicatie en regeldruk

Bij het meldpunt voor verspilling in de zorg zijn al bijna 3750 meldingen binnen gekomen over geneesmiddelen: ongebruikte medicatie wordt niet hergebruikt en er blijft veel medicatie over. Lees meer >>>

Registratielast minderen

Een andere veelvoorkomende melding vanuit verpleegkundigen en verzorgenden is het te veel aan papierwerk, regels en protocollen. Schippers wil daarom de papierwerklasten in de langdurige zorg verder terugbrengen, zo schrijft ze. Bij enkele zorginstelling wordt momenteel geïnventariseerd welke registraties de zorgverlener bijhoudt. ‘We kijken daarbij onder andere naar welk doel de registratie heeft, of deze intern of extern wordt opgelegd, de overlap met andere registraties en hoe het resultaat van de registraties naar hen wordt teruggekoppeld’, schrijft Schippers.  Inmiddels zijn er aanbevelingen gemaakt die voor minder registratielast moeten zorgen. Deze zullen voor de zomer verspreid worden.

Voortgangsbrief Aanpak verspilling in de zorg

Meer acties lees je in de brief van Schippers. >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.