Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties22

Verpleegkundigen lanceren patiënt bij MRI-scan

Een patiënt van het Haags Medisch Centrum is gelanceerd toen zijn bed in het bereik kwam van de enorme magneet van een mri-scanner.
Verpleegkundigen lanceren patiënt bij MRI-scan

De 64-jarige patiënt was volgens De Telegraaf opgenomen in het Haags Medisch Centrum met een lichte beroerte. De man moest een hersenscan ondergaan en werd door twee verpleegkundigen naar de radiologie gebracht. Toen de twee verpleegkundigen de mri-kamer binnenliepen terwijl het apparaat aan stond, werd het bed opgetild en de man van het bed geslingerd. Volgens de man kon een verpleegkundige nog net op tijd wegspringen.

Verpleegkundigen maakten fout
Een woordvoerster van het MCH Westeinde stelt in de Telegraaf dat de schuld bij het ziekenhuis ligt. De verpleegkundigen hadden de kamer niet mogen ingaan terwijl het apparaat aan stond. Het ziekenhuis hoopt met een pasjessysteem dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. Het ziekenhuisbed zat na het incident nog vijf dagen lang tegen de scanner aangeplakt.

De patiënt is erg geschokken en heeft daarnaast hoofdpijn, schrammen en kneuzingen.

Trouw
Door: redactie Nursing

Abonneren
Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing.    

22 REACTIES

 1. Klachten zijn heel stuk vermindert,gelukkig. Maar voor mij toch negatieve ervaring met mri scan. Durf niet meer in dat ding. hopelijk hoef ik er nooit meer in. Weet zeker dat dat magnetisme bijwerkingen kan hebben. Mensen,ga er alleen in als het echt nodig is,althans zo denk ik erover. Dat ding is duizend keer sterker als magnetisme van de aarde,is het wel helemaal veilig????? heb mijn twijfels erover,dus alleen gaan als het echt nodig is,zoals mensiscusscheur of borstkaner of herentumor ofzo. Ik kwam om te kijken of ik een mensicusscheur had,gelukkig niet.

 2. Lees alle reacties
 3. Ben nu weer ongesteld geworden,maar de klachten leken iets minder geworden dan vorige maand. Nog wel een gevoel alsof er iets zit in mijn achterhoofd. Ik denk zelf dat het komt doordat ik erg bang was en dan is je hoofd ook uit zijn doen,en dan in combinatie met magnetisme. Voel het alleen als ik ongesteld ben ,ander dagen van de maand nergens last van. Hopelijk trekt het langzaam weg.

 4. Overigens heb ik geen contrastvloeistof gehad,gelukkig niet. Sommige mensen hebben ook daar bijwerkingen van. Ze zei wel als de klachten blijven naar je huisarts gaan. Zou kunnne dat er iets is en dat dat toevallig uit is gekomen tijdens de scan,al lijkt me dat sterk. toch straling een beetje op hypofyse,nooit meer scan.

 5. Ik heb vanmorgen de huisartenpost gebeld,en die zeiden een mri kan niet schadelijk zijn,anders zouden we het niet mogen uitvoeren. Wel zou het kunnen zijn dat het een beetje op mijn hypfyse geslagen is,daar ging ze twijfelig op in. Omdat het kwam tijdens mijn menstruatie. En je hypofyse regelt dat.

 6. Kan een mri schadelijk zijn voor hersenen? iv.m. magnetisme.Toen ik vorige maand mijn menstruatie kreeg,voelde ik wat druk in mijn achterhoofd . Kwam na de mri scan. Kan dit? Ze hebben een mri van mijn knie gemaakt,niet van mijn hoofd. Ook heb ik 2 nachten nachtmerries gehad. iemand ervaringen?

 7. Hé Marie,Je hoeft echt niet helemaal naakt onder de MRI. Wel zullen ze je vragen om alles waar metaal inzit te verwijderen. (Niet omdat het uit de kleding getrokken zal worden, maar vooral omdat het storingen in het beeld kan opleveren). Denk dus ook aan BH bandjes, haarpinnen, broekrits.
  Edward zei al, als je een joggingbroek of iets anders zonder metalen ritsen of knoopjes aandoet is het vrij zeker dat je het aan mag houden.
  En ook al moet het vest uit. Een hemd mag zowiezo aanblijven.
  Veel succes met je MRI

 8. Even een vraag?
  Moet er binnenkort ook onder,wat mag men aanhouden van kledij?
  Of moet men daar volledig naakt onder?Heb gebeld naar ziekenhuis en men zegt dat ik me moet uitkleden en dat er dan verpleegkundige komt voor onderzoek op voorhand,dan zegt die wat ik eventueel mag aandoen.
  Beethe raar vind ik.

 9. Inderdaad weet ik buiten de MRI kennelijk niet veel ervan af. Leuk om dus van een MR technicus wat te lezen. Maar: Toen ik mijn MRI scan had, was ik vergeten mijn trouwring af te doen (werd ook niet om gevraagd). Gelukkig kon dit kennelijk geen kwaad, omdat die van goud is. Dus welk metaal kan wel kwaad en welk niet? Niet ieder metaal is magnetisch, of?

 10. Er staat een fout in het artikel. Een MRI-apparaat staat altijd aan. HEt opbouden van het magnetisch veld duurt zo lang dat het niet mogelijk is om het apparaat uit te schakelen. Dus op welke manier dan ook mag er nooit iets van metaal een mri ruimte in.

 11. Hoi Lies,
  Ter aanvulling. Ik doe mijn werk niet in een joggingbroek, ook daar zit bv een rits in. Het is nu niet dat deze rits uit mijn broek getrokken wordt. Pennen daarentegen kunnen uit je zak getrokken worden en worden daarmee projectielen waarmee men grote schade aan kan brengen. Wij hebben een schaar aan een zwachtel vastgebonden en laten daarmee de kracht van de magneet zien. Je zult versteld staan.
  Om op je vraag in te gaan. Vele mensen hebben protheses of metaal in hun mond. Dit zit zo vast dat dit geen kwaad kan voor de omgeving en ook niet voor de patient zelf. Post operatief houdt men 6 wkn aan.
  Enig nadeel in het geheel is dat wanneer het metaal, vaak chirurgisch en daarmee MR bestendig, grote artefacten in de beeldvorming laat zien. Waar men mn op moet letten is metaal dat meerdere jaren geleden, >20jaar, werdt gebruikt mn bij oogok’s en gehoorok’s. Vaatclips en vervangen lenzen ( >15jaar) Pacemakers!!! ICD’s. Eigenlijk kan ik nog wel even doorgaan. Informeer eens bij je rontgencollega. Trusten nu maar.

 12. niks broodje aap,Edward heeft helemaal gelijk. Heb zelf eens meegemaakt dat een RVS-verbandschaar net even binnen geweest is.Het ding is een half jaar magnetisch geweest. Een dokter die foto’s wou maken vanuit de deuropening heeft haar digitale fototoestel weg kunnen gooien! Als je het dan nog niet gelooft moet je eens op Youtube kijken bij Chair gets stuck in an mri machine

 13. Hallo, ik ben een MR laborant. Ook wanneer een MR ‘uit’ staat blijft de magneet zijn aantrekkende kracht behouden. Wanneer men het helium laat ontsnappen dan pas is de kracht van de magneet weg. Dit kost heeeeeeeeeeeeel veel geld!! Via een noodprocedure kun je dit direkt laten ontsnappen. Bijv wanneer een persoon vast zit. Nu is het met beleid gegaan, vandaar die 5 dagen. Zonder is verkeerds te zeggen, ieder zijn vak zullen we maar zeggen, is er bij de meeste verpleegkundigen erg veel onduidelijk over de MR. ALLES van metaal wordt door de magneet aangetrokken. Zo laat men vaak vanalles in het haar wanneer men een MR van de voet moet ondergaan. De opmerking is dan: Gaat toch om de voeten , niet om het hoofd? Alles van metaal mag niet in de ruimte!! NIETS.
  Even uitzetten van de MR gaat dus. De andere opmerkingen slaan ook de plank mis, maar Anja heeft een punt. De MR laborant is t.a.t verantwoordelijk !!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.