Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Verpleegkundigen letterlijk ziek van zorg’

Zorgverleners zouden vaker 'nee' moeten zeggen in plaats van slechte arbeidsverhoudingen en –omstandigheden te accepteren. Dat zegt auteur Joep Schrijvers in een blog op Skipr.nl. 'Zorgverleners worden zo letterlijk ziek van de zorg.'
'Verpleegkundigen letterlijk ziek van zorg'

In zijn blog beschrijft Schrijvers hoe ‘gevaarlijk’ het is om in de zorg te werken. ‘Je loopt vier keer zoveel kans om vanuit de zorg in de WIA te komen dan in de bouw, de petrochemie of de asbestverwijdering. Vier keer, en dat in de grootste branche van het ons land waarvoor de meeste mensen werken.’

Werkdruk en zieke verpleegkundigen
Volgens hem lijden veel verpleegkundigen en verzorgenden aan het zogenaamde ‘MRD’ syndroom: Management Related Diseases. ‘Uitputting, demotivatie, pijnen, angsten, lethargie zijn nog maar de minste symptomen,’ aldus Schrijvers. ‘De ziekteverwekkers zijn ook in kaart gebracht: hoofden, managers en bestuurders. Ze geven onvoldoende support, verhogen de werkdruk en houden de werkvloer van hun werk. Zo maken ze het personeel ziek.’

Verpleegkundigen zijn zielige zieke zeurders
Maar een groot probleem is volgens de auteur van het stuk dat zorgverleners zich dit allemaal láten gebeuren. ‘Ze somatiseren wat gewoon slechte arbeidsverhoudingen en –omstandigheden zijn. Waar zijn toch de tijden gebleven dat medewerkers het niet meer pikten en hun bazen aan de hoogste boom knoopten? Nu zijn het zielige zieke zeurders geworden, die een burn-out verteren. Je krijgt niet alleen MRD, je neemt het ook.’ De grootste risicogroep voor MRD zouden vrouwen zijn, vanwege hun ‘zorg- en offerattitude. Volgens Schrijvers is er een simpel medicijn tegen ‘MRD’: leren nee zeggen.

Joep Schrijvers werkt als schrijver en spreker. Hij heeft veel ervaring als adviseur in het bedrijfsleven en de overheid, waaronder de zorg, waar hij managers en professionals in lastige situaties adviseert.

Skipr
Door: redactie Nursing 

Abonneren
Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing

8 REACTIES

 1. Eens met dhr Schrijvers,maar het is niet altijd zo gemakkelijk nee te zeggen zeker omdat we weinig keus hebben, we kunnen de handdoek in de ring gooien maar dan treffen we de verkeerde ( de pat.) We zouden ons als plegen beter moeten organiseren en collectiever moeten zijn als team, want er kan meer uitgehaald worden. maar daarvoor geld allen sterk , technisch gezien is er werk zat dus vergeet je rechten niet!

 2. Lees alle reacties
 3. Ik heb net ook op 2 andere artikelen gereageert en eigenlijk met dezelfde boodschap als in het artikel omschreven: geef je grenzen aan!
  In welke andere bedrijfstak kan dit gebeuren? Welke mensen bepalen dit cultuurtje? Wijzelf! We hebben grote kwaliteiten als het om zorgen voor anderen gaat…en slaan doorgaans door naar de valkuil: alleen voor de anderen zorgen en niet meer (of te weinig) voor jezelf. Natuurlijk zegt je lichaam dan op een gegeven moment: ‘zoek ’t uit! als jij niet uit jezelf stopt, dan zórg ik wel dat je stopt!’ Dank je, lijf:)
  Misschien wordt het tijd dat we net zo goed naar ons lichaam luisteren als naar onze clienten/patienten/klanten of wie dan ook. Ideetje?

 4. ik ben nu 41 jaar, en heb een jaarkontrakt sinds 1,5 jaar. nu dus voor de 2e x een jaarkontrakt. Ik krijg ook geen vastkontrakt, want wat ik merk is dat ze met een jaarkontrakt heel wat met je kunnen sollen. En aangezien ik nog altijd mijn rekeningen moet kunnen blijven betalen, dan is het wenselijk dat je je mond houd over zulke zaken. Dat is het trieste feit van tegenwoordig.

 5. Vele verpleegkundigen hebben er gewoon geen zin meer in, vandaar dat MRD-syndroom. Triestig gesteld maar het is zo ! Er zal veel nodig zijn om het tij te doen keren.
  “We laten het allemaal gebeuren” ja, velen zijn op en kunnen niet meer, sommige lopen er reeds bij als zombies, ’t is genoeg geweest !

 6. Wij als somatische afdeling binnen het verpleeghuis zijn het helemaal eens met dit artikel. Gezien de bezuinigingen die al plaats hebben gevonden en nog gaan komen merken we dat het voor collega’s teveel wordt. Dit artikel vertelt echt de werkelijkheid. We hebben het artikel daarom ook door het hele huis opgehangen!

 7. Wat hier staat is Absoluut! waar!! Heb het zelf allemaal al meegemaakt. Toch, nu ik wat ouder ben gaat t nee zeggen beter, wat niet wegneemt dat t toch een hele speciale cultuur blijft .
  Ik hoop dat deze cultuur met de moderne opleiding meer positief gaat veranderen en liberaler wordt!

 8. Misschien komt het juist wel doordat verpleegkundigen zich zo ontzettend flexibel opstellen, en dat je ze juist niet zo gauw hoort klagen. als verpleegkundigen het even niet “trekken”zul je dat niet gauw van ze horen, want ze willen niet zielig overkomen, tegenover hun collega’s die fluitend door de werkzaamheden heen komen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.