Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen leven hygiënerichtlijnen niet na

Verpleegkundigen in ziekenhuizen wassen hun handen niet als collega’s dat ook niet doen.
398handenwassen

 Dat blijkt uit promotieonderzoek van Vicki Erasmus, gedragwetenschapper aan het Erasmus MC. Zij deed onderzoek naar het naleven van de richtlijnen voor handhygiëne in het ziekenhuis. Slechts in 20 procent van de situaties, waarbij handen grondig gewassen moeten worden, gebeurt dat ook.

 

Richtlijnen

Artsen en verpleegkundigen verschillen daarin niet. Het is vooral gewoontegedrag, maar ook het gedrag van collega’s speelt een grote rol voor verpleegkundigen. Voor artsen is het van belang dat zij voldoende kennis van de richtlijnen hebben. Daarnaast is het vaak lastig om richtlijnen na te leven, bijvoorbeeld door onhandig ingerichte kamers. ‘Naast educatie en feedback geven, is het belangrijk om aandacht te schenken aan het sociale proces, bijvoorbeeld met rolmodellen, zegt Erasmus. ‘Goede gewoontes kunnen worden bevorderd door de omgeving optimaal in te richten, bijvoorbeeld door handalcohol dispensers altijd gemakkelijk voorhanden te laten zijn.’

 

Bron: Erasmus MC

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.