Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Verpleegkundigen leveren vakantie in vanwege werkdruk

Verpleegkundigen en verzorgenden gaan deze zomer gebukt onder een nog hogere werkdruk dan vorig jaar. Door het personeelstekort en de vakantieperiode moeten zij hetzelfde werk doen met minder mensen.
onderbezetting
Sommige zorginstellingen proberen het tekort op te vangen door tijdens de zomermaanden gebruik te maken van zorgverleners in opleiding. (Beeld: Arno Massee)

Sommigen moeten dit jaar zelfs een deel van hun vakantie inleveren. Dat schrijft V&VN op basis van een enquête onder ruim 2600 verpleegkundigen en verzorgenden. 62 procent van de ondervraagden ziet een verslechtering van de situatie vergeleken met vorige zomer. Toen kampte een kwart van de ziekenhuizen al met een zomerse onderbezetting. Instellingen zochten hun heil toen onder andere bij gepensioneerde zorgverleners.

Loten

Door het personeelstekort moeten verpleegkundigen en verzorgenden alle zeilen bijzetten om dezelfde zorg te kunnen bieden. In de zomer is dit tekort extra voelbaar en leidt dat tot situaties zoals loten wie er op vakantie mag, het moeten inleveren van vakantiedagen of het draaien van aaneengesloten diensten. Sommige zorginstellingen proberen het tekort op te vangen door tijdens de zomermaanden gebruik te maken van zorgverleners in opleiding. Andere lassen een patiëntenstop in of laten hun kantoorpersoneel bijspringen. Die laatste tip is een punt uit de Zomermonitor 2018 van NU’91, die sommige instellingen ter harte hebben genomen. De beroepsorganisatie geeft tips om voorbereid op personeelstekorten de zomer van 2019 in te gaan, zoals het tijdelijk samenvoegen van afdelingen en het uitreiken van bonussen voor medewerkers die doorwerken in de zomervakantie.

Evelyn Naalden schrijft in haar blog hoe haar organisatie het zomerse personeelstekort aanpakt.

Personeelstekort

Het tekort aan verpleegkundigen is al langer een aandachtspunt. Volgens een rondgang van de NOS bij 63 zorginstellingen staan daar normaal ruim 1500 fulltime banen open in de verpleging, maar neemt dat aantal in de zomer toe tot zeker 1630. Zeker is dat minstens 277 fte in de vakantie definitief open blijven staan. In de praktijk zijn dat veel meer banen, omdat er in de wijkverpleging vaak parttimers werken.

Veel verpleegkundigen zijn zo druk dat ze vaak pauzes overslaan of overwerken. Toch zijn ze over het algemeen trots op hun werk.

10 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Precies, Irene!!! Zo herkenbaar wat je schrijft! Verpleegkundigen leveren vakantie in….tekort aan hbo-verpleegkundigen…bladiebladiebla. Ik heb mijn speldje niet ingeleverd,…die gaat mee mijn graf in. Bloed zweet en tranen om dat papiertje te halen…..en dat speldje…en daarna nog een paar burn-outs. Ons vak is naar de haaien! Toen ik, in 1998, voor het eerst productiecijfers in een teamvergadering hoorde, viel ik om… en snapte opeens waarom suicidale patienten toch maar naar de open afdeling gingen, terwijl ze daar nog niet klaar voor waren en het suicidegevaar nog niet geweken was….
  Een nieuwe opname levert meer geld op! Zo simpel was het, alleen in mij was het nooit opgekomen.

  Ik werk nu al 16 jaar als zzp-er. Nog een blauwe maandag de verkorte hbo-v gedaan. Alles evidence based, maar het woordje empathie kende men niet!!!! Echt, dat is geen grapje!!
  Belachelijk wetenschappelijk opdrachten,….op de werkvloer ben je blij dat er geen doden vallen door te weinig , dan wel ongekwalificeerd personeel en een zeer hoge werkdruk. Maar dat terzijde.
  Ik zat in schaal 50 voor de opleiding. Na de opleiding (2,5 jaar 60 uur in de week werken en studie met een gezin ernaast…) zou ik nooit meer in schaal 50 komen!!! 45 was het hoogste wat het ziekenhuis betaalde. Een patient geruststellen die hyperventileerde was niet aan de orde. Ik moest aan het werk. Protocollen volgen. Niet meer zelf denken, maar llijstjes en nog meer ellende afvinken. Alsof iedere patient hetzelfde is. Meten moest je…achter je cow aan hobbelen en registreren, rapporteren… bah.
  Je begrijpt t al, die hbo-v heb ik niet afgemaakt. Een opleiding doen op hbo-nivo en achteruit gaan in salaris. Compleet achterlijk.

  En dat salaris is toch al niet om over naar huis te schrijven. Produktiemedewerker in de gezondheidszorgindustrie spelen voor 19,07e bruto per uur max. (45-10 toendertijd) . Maar liefst 42 % naar onze vrienden met de blauwe enveloppen en 11 % verplicht naar de boefjes bij het pggm. (die een miljoen aan gouden handdruk meegeven aan een niet-funtionerende directeur). Een miljoen! Uitgaande van 2500 bruto voor een lieve parttime zuster of broeder per maand, krijgt deze man het maandsalaris van 400 verpleegkundige in zijn hand gedrukt!!! Woest ben ik!

  Ik werk n u in de palliatieve thuiszorg als zzp-er.. Ik vind het een zegen. Ik kan mijn vak uitoefenen zoals dat bedoeld is. Met hart voor de client en diens wensen bovenaan. Zorg op maat ultimate.
  Daar kom je ook gruwelijke uitwassen tegen van geldwolven en andere aasgieren, die alleen zichzelf verrijken en letterlijk over lijken gaan. Maar zolang alles op papier klopt, kraait er geen haan naar.
  Melding maken heeft geen zin. Igz heeft het te druk en doet zeer voorspelbare steekproeven, zodat ze er alsnog mee wegkomen.

  Ik hou me low profile. Geniet van de diensten die ik draai, van de clienten, de samenwerking met de artsen en collega’s en van mijn vrijheid en uurloon. Mijn grote idealen zijn klein geworden, maar niet weg. Iedere dienst opnieuw doe ik mijn stinkende best het lijden van een stervende client te verlichten en een glimlach te voorschijn te toveren. Dat stukje wereld een klein beetje beter te maken.
  Dat is mijn ambitie no g. 1 dag tegelijk. 1 client tegelijk. Voor de rest is er geen gezondheidszorg meer voor me. Slechts een industrie waarbij de patient tot produkt is geworden en behandelingen gegeven worden voor de omzet. Waar verpleegkundigen uitgebuit worden voor hun hart voor de zaak. Wel van alles moeten doen om hun big-registratie te houden, maar daar financieel en op de werkvloer niet voor beloond worden.

  Een luisterend oor heeft geen code bij de verzekeraars. Terwijl dat laatste toch net het hart van mijn vak is en van de zorg. En zo kan ik nog wel ff doorgaan…maar da’s niet goed voor mijn hart 😉

 3. ik heb mijn vacantie niet ingeleverd, maar mijn speld. Ooit in een ver verleden,ben ik opgeleid tot verpleegkundige, en was trots op mijn vak, en onze teams…hoe we het toch maar weer voor elkaar kregen om de zomer door te komen, en andere crisis-tijden. Hoe we op elkaar konden vertrouwen, want we kropen toch maar weer om half 7 ons bed uit om op tijd de overdracht bij te wonen en het stokje over te nemen van de dienst ervoor…..heel langzaam maar heel zeker is onze regie ons uit handen gerukt, zijn we poppetjes geworden in de schemata van de managers, en zou het allemaal beter….bladebla…..en weet je….er is nog steeds geen ene manager die zich beseft dat met die constante verbeterplannen we constant te horen krijgen dat het niet goed is hoe we het doen…..en zo zijn we een soort van asbakken voor de shit van de maatschappij geworden….met geldwolven die in ons nek hijgen en meer verdienen van het geld dat WIJ bij elkaar sprokkelen….maar wij doen het/deden het niet om dat geld.
  En mijn hart huilt bij de nieuwe gediplomeerden, die volledig geobsedeerd zijn door hun competenties en te beroerd om een spoelkeuken te soppen.
  En nu, vacantie inleveneren…zijn jullie nu helemaal belatafeld???????? we lijken ondertussen wel een aangevreten kaas, met volgevreten managermuizen rondom, die echt hun vacantie niet inleveren hoor! Laat ze es een spoedcursus billen wassen doen en minstens een halve dag per week meehelpen …..oh nee. billen wassen dioen we niet meer, daar zijn we te hoog opgeleid voor en het kan efficiënter met van die magnetrondoekjes. Mét de invoering van de marktwerking in de zorg is de gezondheidszorg in een sneltrein richting afgrond veranderd, en als ik dit artikel lees weet ik: “de mensen in de trein hebben het niet door, maar de zorg is volledig KAPOT, van binnen uit uitgehold en opgevreten door zelf en hebzucht. Wij hebben geen natuurramp meer nodig om het eind van de wereld zoals wij hem kennen mee te maken, we hoeven alleen maar het ware gezicht achter de glossy competentie, efficienty, lever maar wat vacantiedagen in matrix te herkennen….en ik kan er niet meer tegen, niet tegenop en ook niet meer meebuigen om zoveel mogelijk te schade te beperken en in ieder geval mijn persoonlijke patiënten die ik klant moet noemen bij te staan in hun overgang……..Ik ben net zo kapot als de zorg en ga niet meer net doen alsof ik NIET opgebrand ben en het allemaal wel aankan…..dit is geen crisismanagement….dit is slavernij…met de groeten aan de zorgverzekeraar en diens stromannen in de overheid, en dat blik bestuurders dat van de ene insgtelling naar de andere hopt om overal de room van de melk te scheppen en daarmee op een prachtig jacht te genieten van die wélgeroofde vacantie
  Sterkte ex collegae, en , mark my words….de dag is niet meer ver dat de ware verpleegkundigen en artsen zich los scheuren van deze in de afgrond razende trein en van onderaf weer huizen openen waar we voor elkaar zorgen en de zorg verlenen die nodig is in tijden van ziekte….alsook menselijke bijstand wanneer het sterven zich aandient…..misschien vinden we elkaar dan wel weer op die plek aan het bed….want mijn hart is verscheurt dat ik deze plek los moet laten…maar ik ben te oud voor dit……om behandeld te worden als een snotneus, door een luierbaby die denkt te weten waar hij het over heeft. nogmaals: sterkte collegae: ZORG VOOR JEZELF!!!!!!!!

 4. Gebruik maken van mensen in opleiding gebeurd al jaren. Hier zijn we hartstikke blij mee. Het probleem is dat er dat steeds minder zijn.
  en idd op een andere manier werken kan een oplossing zijn: vp en vz werk laten doen waarvoor ze zijn opgeleid en studenten ondersteunend werk laten doen, mn de huishoudelijke taken. Laat ze maar achter de VZ/ VP aanlopen om de boel te ruimen. Als je gemotiveerde scholieren/ studenten hebt werkt dit heel goed!

 5. Ronduit schandalig! Wat Henriette zegt sta ik helemaal achter.Maar het is ook zo dat verzorging moeilijk ‘nee’ kan zeggen.Ze zouden dat eens moeten doen,met zijn allen!Wellicht dat het in de zomer van 2019 dan eens anders aangepakt zal worden.Iedereen heeft recht op vakantie, waar en wanneer men wil!En zeker de zorgmedewerkers op de afdelingen die het hele jaar al hard werken en maar doorgaan tot het uiterste!

 6. Wij hebben de vakantie aardig verdeeld in goed overleg, maar dan nog is de werkdruk hoger in de vakantietijd. Je hebt te maken met oproepers, die vakantie opnemen en geen rekening hoeven te houden met de vaste personeel. Het is ook de druk van buitenaf in de thuiszorg. Je bent gebonden aan tijd, planning, de regel op uitvoering van handelingen. Familie, die overbelast raakt en verwacht, dat wij in taken over nemen, die bij de familietaken horen.

 7. Henriëtte, deels mee eens. Alleen word er overal al rekening mee gehouden. Op gegeven moment is de rek er uit. Hoe worden mensen overspannen en ziek. Door maar door te gaan. Ik zeg nog steeds de grootste fout ligt bij ons kabinet. Die trapt en verpest de hele zorg. Voor zowel het personeel (iedereen) als de oudere mensen. Alles maar weg bezuinigen.

 8. De vakantieperiode is geen natuurverschijnsel dat ons overkomt, maar een periode waarmee je van tevoren rekening mee kan houden. Dus gewoon de vakanties van de medewerkers spreiden, niet allemaal tegelijkertijd weg. Het feit dat men dit niet kan realiseren duidt op slecht management.Je vakantie inleveren is natuurlijk idioot, lijkt me niet houdbaar, gewoon weigeren. En over de ziekenhuizen hoeven we ons helemaal niet druk te maken, het patiëntenaanbod is dan sowieso minder. Omgekeerd heb ik voldoende meegemaakt, een volledige personele bezetting maar artsen die op vakantie waren en dat niet gecommuniceerd hadden, halve afdeling leeg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.