Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen lopen meer risico’s

Verpleegkundigen lopen in hun werk grotere risico’s dan andere werknemers. Hoge fysieke belasting, hoge werkdruk en agressie en geweld komen relatief vaker voor.

 

Dit blijkt uit onderzoek van TNO, uitgevoerd in opdracht van V&VN. Het onderzoek betreft de belangrijkste risico’s: fysieke belasting, werkdruk, agressie en geweld, prikaccidenten en blootstelling aan cytostatica.
 
Agressie
De problemen verschillen per zorgsector. Verpleegkundigen in ziekenhuizen lopen meer risico’s op fysieke belasting. Bij verpleeg- en verzorgingshuizen speelt naast fysieke belasting ook de werkdruk. Agressie en geweld komen veelvoor in de gehandicaptenzorg en de ambulancezorg.
 
Cytostatica
Er zijn de laatste jaren afspraken gemaakt en instrumenten ontwikkeld om de risico’s te beperken. Toch blijken die instrumenten niet altijd te worden gebruikt. Voor het beperken van de blootstelling aan cytostatica en prikaccidenten zijn bijvoorbeeld veel maatregelen, vooral toegepast in ziekenhuizen. Daarbuiten ontbreekt het nog aan een goede naleving van de bestaande wetgeving en protocollen. Op het gebied van werkdruk zijn er bij verpleeg- en verzorgingshuizen nog weinig maatregelen beschikbaar, hoewel daar wel sprake is van een hoog werkdrukrisico.
 
 
 
 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.