Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen mammacare: geen zelfonderzoek

Ook mammacare-verpleegkundigen raden maandelijks zelfonderzoek niet langer aan om borstkanker op te sporen. Dat laat Sissi Grosfeld, lid van de Special Interest Groep Mammacare, aan Nursing weten.
Verpleegkundigen mammacare: geen zelfonderzoek

Dit weekend bracht het AD het nieuws dat oncologen vrouwen afraden om maandelijks hun borsten te onderzoeken op afwijkingen. Uit onderzoek blijkt dat er geen verschil is tussen vrouwen die wel en vrouwen die niet maandelijks hun borsten onderzoeken. De ene groep leeft niet langer dan de andere, en ontdekt afwijkingen ook niet eerder.

Niet maandelijks
Volgens Nurse Practitioner Sissi Grosfeld van de Special Interest Groep Mammacare ( SIG) geven mammacareverpleegkundigen nu ook het advies
alleen de borsten te onderzoeken om ermee vertrouwd te raken, zodat  ze mogelijke afwijkingen eerder opmerken. ‘Maar dat hoeft dus niet maandelijks’, aldus Grosfeld. ‘Áls vrouwen hun borsten onderzoeken, moeten ze dat wel op een vast moment in de cyclus doen, en altijd in dezelfde houding.’ De SIG komt binnenkort met een officicieel standpunt.
 
Richtlijn
De adviezen zijn op genomen in de nieuwe richtlijn ‘Screening en diagnostiek van het mammacarcinoom’ . De SIG – onderdeel van de Vereniging van Oncologieverpleegkundigen VVOV – werkte mee aan de totstandkoming van deze richtlijn.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.