Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen matige ICT-gebruikers

Verpleegkundigen maken weinig gebruik van ICT-toepassingen en internet. Dat blijkt uit onderzoek van de Australian Nursing Federation (ANF) onder tienduizend verpleegkundigen.

 

Uit het onderzoek van de ANF blijkt dat verpleegkundigen het nut van informatietechnologie inzien, maar dat ze er slecht toegang tot hebben. Vaak is de software niet geschikt voor verpleegkundige toepassingen, en krijgen ze te weinig training om er mee om te kunnen gaan.

Veertig-plus
Het gebruik van ICT-toepassingen onder verpleegkundigen is laag, zelfs onder verpleegkundigen die er wel mee werken. De sector verpleging, waar veel veertig-plus werknemers werken, is slecht geïnformeerd over ontwikkelingen op het gebied van informatietechnologie en wordt ook weinig betrokken bij de invoering ervan in de gezondheidszorg.

Computers
Werkdruk, te weinig computers, onvoldoende technische ondersteunen en gebrek aan training vormen de grootste struikelblokken. Verpleegkundigen menen dat deze problemen eerst moeten worden opgelost, voordat ICT goed kan worden toegepast in de verpleegkunde en ouderenzorg.

Competenties
De studie benadrukt het belang van verdere ontwikkeling van standaardcompetenties die verpleegkundigen moeten hebben om met informatietechnologie te werken. Ook opleidingen zouden het onderwerp in hun curriculum moeten opnemen. De onderzoekers vinden dat de overheid advies aan verpleegkundigen moet vragen bij de ontwikkeling van ICT voor de gezondheidszorg. Verder menen ze dat verpleegkundigen op de werkvloer allemaal toegang moeten hebben tot internet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.