Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundigen, meld vervalste medische hulpmiddelen!

Verpleegkundigen kunnen medische hulpmiddelen die (vermoedelijk) zijn vervalst of niet aan de wettelijke normen voldoen deze maand melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Verpleegkundigen

Februari 2012 is door het ministerie van VWS uitgeroepen tot meldmaand ‘Vervalste en niet-wetsconforme medische hulpmiddelen’. Verpleegkundigen en andere zorgprofessionals kunnen hun vermoedens over vervalste medische hulpmiddelen melden bij de inspectie. Voorbeelden van vervalste producten zijn vervalste insulinenaaldjes, vervalste saturatiemeters en vervalste zelftesten zoals glucosemeters, hiv-testen en hepatitis-testen.

Signaleren vervalsingen
‘Het signaleren van vervalste middelen is moeilijk’, erkent een woordvoerder van het ministerie van VWS. ‘Vaak blijkt achteraf pas dat het om een vervalst medisch hulpmiddel ging, omdat de arts of verpleegkundige er bijvoorbeeld achter komt dat het product niet goed werkte. Veel vervalste hulpmiddelen en/of niet-wetsconforme lijken op het origineel, er wordt een valse representatie gegeven en het product wekt de indruk alsof het ‘echt’ is.’

Waar let je op?
Hoewel het lastig is om een vervalsing te signaleren, zijn er wel dingen waar je als verpleegkundige alert op kunt zijn:

– Het medisch hulpmiddel heeft geen CE-markering. Dit is het merkteken dat op een groot aantal producten wordt aangebracht waarmeer de fabrikant aangeeft dat het product voldoet aan de essentiële vereisten op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu van de betreffende richtlijn(en).
– Het middel heeft geen of een slechte gebruiksaanwijzing.
– Het middel heeft geen of een foutieve bijsluiter. Let ook op als de bijsluiter niet in het Nederlands of in gebrekkig Nederlands is.
– Het middel heeft een slechte werking en resultaten.

Subtiele details
Verpleegkundigen moeten extra oplettend zijn bij veranderingen en onregelmatigheden van materiaal, levensduur, kwaliteit, verpakking en kleur. Ook deze veranderingen zijn niet altijd makkelijk te zien, zegt de woordvoerder van het ministerie van VWS. ‘Vaak zal de kwaliteit van een vervalst medisch hulpmiddel inferieur zijn, het materiaal kan anders aanvoelen, of de verpakking heeft net een andere kleur dan het origineel, het is bijvoorbeeld net iets lichter of donkerder gekleurd. Het gaat om subtiele details die kunnen wijzen op een vervalsing.’

Resultaten
Na de meldmaand worden de verzamelde gegevens geanalyseerd en samengevat in een onderzoeksrapport. Aan de hand van de resultaten worden aandachtspunten, verbeteringen en vervolgstappen voorgesteld. De meldingen worden niet opgenomen in het reguliere meldingensysteem van de IGZ of gebruikt voor toezicht.

Denk jij dat je te maken hebt met vervalste medische hulpmiddelen? Meld ze hier.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl

2 REACTIES

  1. Volgens mij moet deze vraag aan de mensen van de inkoop en technische dienst gesteld worden en niet aan verpleegkundigen. Wij zijn er voor de mensen te zorgen en anderen zouden voor de apparatuur moeten zorgen waarmee wij werken. Het feit dat ik het woord ‘moeten’ gebruik zegt waarschijnlijk genoeg.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.