Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verpleegkundigen melden ruim 1000 misstanden

Verpleegkundigen en verzorgenden in de VVT-sector meldden tot nu toe ruim 1000 misstanden bij vakbond AbvakaboFNV. Grote uitschieters: de slechte bezetting en het gebrek aan aandacht voor de cliënt.
Verpleegkundigen melden ruim 1000 misstanden

AbvakaboFNV opende het meldpunt op 1 april. Aanleiding voor het meldpunt waren de onderhandelingen over een nieuwe cao VVT. Na één dag had de vakbond al ruim 150 meldingen binnen. ‘Veel medewerkers in verpleeghuizen en thuiszorg geven aan dat zij niet de kwaliteit van zorg kunnen bieden die nodig is. Door te weinig collega’s is er een te hoge werkdruk ontstaan. Tijdens het eerste overleg over de cao VVT gaven de werkgevers aan dat het allemaal wel meevalt en dat het om incidenten gaat. Met dit meldpunt willen we voorbeelden verzamelen die aantonen dat dat niet zo is’, aldus Lilian Marijnissen van de AbvakaboFNV.

Slechte bezetting zorg
Van de ruim duizend meldingen, gingen bijna 220 over de slechte bezetting op de werkvloer. In het rapport ‘Meld misstanden in de zorg’ zegt een van de melders dat er soms gewerkt wordt met 3 medewerkers op 23 cliënten. ‘Na mijn werkdag ben ik gebroken, ik kan eenmaal thuis niet eens meer rechtop staan.’ Een ander vertelt dat een derde van haar team ziek, zwanger of overspannen is. De rest heeft overige lichamelijke klachten. ‘De werkdruk is erg hoog en de continuïteit van zorg is in gevaar. Gelukkig krijgen we hulp van uitzendkrachten, maar zij zijn niet bekend met de bewoners.’

Medicatiefouten en ondervoeding
Ook kwamen er veel (98) meldingen binnen over het gebrek aan tijd om aan de patiënt te besteden. Verder werden incontinentieproblemen, medicatiefouten, valgevaar en ondervoeding veel genoemd, en blijken de arbeidsomstandigheden niet om naar huis te schrijven. Zo zegt één verpleegkundige dat ze haar geplande vakantie moest intrekken omdat er teveel zieken waren. Ook is er vaak geen tijd voor lunch en verdrinken sommige melders in het grote aantal stagiaires dat begeleid moet worden. Ook worden sommigen medewerkers gedwongen vakantieuren op te nemen als ze ziek zijn.

Abvakabo: ‘Mogelijk zijn deze meldingen nog maar het topje van de ijsberg. Een groot aantal melders gaf aan anoniem te willen blijven, uit angst of schaamte. Medewerkers in de zorg hangen niet graag de vuile was buiten.’ De misstanden werden gisteren op het Plein in Den Haag gepresenteerd door zorgmedewerkers en overhandigd aan de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer.

AbvakaboFNV / Nursing
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik mis de waardeloze wijze waarop leerlingen begeleid worden. En het bizar lage niveau van de teammanagers/zorgco’s. Leerlingen worden als goedkope krachten gebruikt, managers spelen teams uit elkaar om hun wanprestaties te verdoezelen. De goede niet te na gesproken, maar ik heb ze nog niet meegemaakt.

  3. Ik werkte ook samen met 2 collega’s op 24 bewoners! Ik had het spelletje van de werkgever snel door en heb besloten niet mijn verantwoordelijk, in die situatie, te nemen. Ik heb ontslag genomen. In de zorg werk genoeg! Ik werk nu met 2 collega’s op 12 bewoners! Dus zo kan het ook. Maar het blijft raar…. Als je als organisatie het Zorgzwaartepakket incasseerd, dan ben je toch ook verplicht om die zorg te leveren? Wie controleert dat nu???

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.