Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleegkundigen krijgen tools om kennis te delen’

Verpleegkundigen hebben veel kennis, maar weten vaak niet goed hoe zij deze met elkaar kunnen delen. Een plenaire lezing op op een internationaal congres in Rotterdam moet hier verandering in brengen.
ThinkstockPhotos-86536736.jpg
Verpleegkundigen kunnen het lastig vinden om elkaar aan te spreken op het verkeerd doen van zorghandelingen. - Foto: Thinkstock

Het internationale congres ‘5th European Nursing Congress, Caring for Older People’ how can we do the right Things right? wordt elke vijf jaar in Nederland gehouden. Projectleider Johan Lambregts is trots op het programma, dat van 4-7 oktober wordt gehouden voor onder andere verpleegkundigen, docenten, verpleegkundig specialisten, en verpleeghuisartsen: ‘We hebben de beste sprekers van de wereld die veel nieuwe kennis en tools delen met de deelnemers, die ook vanuit de hele wereld komen. Zo komen er zelfs mensen uit Taiwan en Australie om de lezingen te volgen.’ Ook Chief Nursing Officer Marieke Schuurmans zal spreker zijn.

Kennisuitwisseling op de werkvloer

Lambregts is zeker trots dat Prinses Beatrix bij de opening zal zijn. ‘Maar ook ben ik ontzettend blij dat Greta Cummings uit Canada komt. Zij is een expert op het gebied van verpleegkundig leiderschap. We hebben een speciale preconference ingelast, waar zij zal spreken.’ Een andere interessante keynote spreker voor verpleegkundigen is Anne Marie Rafferty uit Groot-Brittannië. ‘Zij gaat in op het leren in de praktijk. Om hun kennis bij te spijkeren zijn verpleegkundigen nu vaak geneigd een extra opleiding of bijscholing te doen. Maar er is ook heel veel kennis aanwezig op de werkvloer, waar nog te weinig uitwisseling van kennis plaatsvindt. Omdat verpleegkundigen niet van elkaar weten dat die kennis er is, maar ook omdat verpleegkundigen vaak niet weten hoe ze elkaar moeten aanspreken als ze zien dat een collega bijvoorbeeld een vaardigheid niet optimaal uitvoert. Daar probeert Rafferty de tools en kennis voor te geven’, legt Lambregts uit.

Eredoctoraat voor patiënt

In de openingssessie van het congres komt hemofiliepatiënt Cees Smit (65) aan het woord. Hij schreef diverse boeken over hoe het is om patiënt te zijn, zoals ‘De macht van de patiënt’. Ook ontving hij ooit van de Universiteit van Amsterdam een eredoctoraat voor zijn werk in de patiëntenbeweging. Hij is een  drijvende kracht daar waar het gaat over patiëntenperspectief in de zorg en het betrekken van patiënten in onderzoek. Lambregts: ‘Ik vind het ontzettend plezierig dat hij is uitgekozen, omdat zijn werk van groot belang is voor de kennis over het centraal stellen van de patiënt in de zorg. Want we stellen de patient centraal  is een veelgehoorde zin in de gezondheidszorg, maar in de praktijk gebeurt het nog veel te weinig, zoals in de zorg voor ouderen. We hopen met dit congres hier een steentje aan bij te dragen.’

Wil je bij het congres zijn? De online kaartverkoop is gesloten, maar aan de deur zijn wel kaarten beschikbaar. 

Klik hier voor het complete programma >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.