Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen MMC over op digitaal dossier

Na de start van het digitale medisch dossier, de digitale medicatievoorschrijving en de digitale labaanvragen in een eerdere fase, gaan nu de verpleegafdelingen van Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven digitaal.
Verpleegkundigen MMC over op digitaal dossier

De verpleegafdelingen gynaecologie, oncologie en orthopedie zijn in een pilot van start gegaan met het verpleegkundig elektronisch dossier (EVD). Na de evaluatie van deze voorlopers volgt in het najaar de gefaseerde uitrol over de andere verpleegafdelingen.
 
Ziekenhuisbreed
Het doel van het elektronisch verpleegkundig dossier is om uniformiteit en duidelijkheid te brengen in de verpleegkundige dossiers. De verschillende papieren versies van het dossier zijn teruggebracht naar één dossier dat ziekenhuisbreed ingezet gaat worden. Patiënten hoeven niet bij elk gesprek en op elke afdeling alles opnieuw te vertellen.

Enthousiast
De verpleegkundigen die bij de pilot betrokken zijn, zijn zeer enthousiast. Guus Cools, verpleegkundige op afdeling oncologie ziet grote voordelen van kwaliteitsverbetering door een eenduidige formulering van de verpleegproblemen, continuïteit en meer inzicht in de prestatie-indicatoren, maar ook veel praktische voordelen: ‘Je hoeft de patiënt niet steeds alles te vragen, bijvoorbeeld bij opname op de afdeling, bij overdracht of als het dossier naar het archief is. Evalueren gaat ook veel gemakkelijker.’

Rapporteren
Bovendien bevat het elektronische dossier een activiteitenplan waarmee heel overzichtelijk de dagelijkse organisatie van het verpleegkundig werk ondersteund wordt. De rapportagemogelijkheden maken het mogelijk om in korte tijd rapportages en overdrachten te maken; dit scheelt administratietijd. Om alle gegevens bij de hand te hebben en in te voeren, zijn op de betreffende afdelingen COW’s beschikbaar: Computer On Wheels. In plaats van een pen in een jaszak, wordt dit binnenkort een belangrijk stuk gereedschap voor de specialisten én de verpleegkundigen van het Máxima.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.