Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties78

‘Verpleegkundigen moeten 25.000 euro teruggeven’

De neurologieverpleegkundigen van het Medisch Centrum Alkmaar moeten de 25.000 euro die een geschonken staatslot opleverde weer teruggeven.
'Verpleegkundigen moeten 25.000 euro teruggeven'

Dat zegt woordvoerster Monique Roedoe van beroepsvereniging V&VN na vragen van nursing.nl. ‘Volgens de beroepscode mag je helemaal niets aannemen van een patiënt,’ vertelt de woordvoerster. ‘Officieel zelfs geen flesje wijn. Het kan de indruk wekken dat zorg te koop is. Je stelt jezelf als zorgverlener bloot aan verkeerde verwachtingen van zorgvragers.’ Ook heerst de gedachte dat je als betaalde professional gewoon je werk doet, je daar geen extra beloning voor hoeft.

Veel patiënten doen het, even een bloemetje of taart als bedankje na een turbulente tijd. Zo ook de patiënt die de verpleegkundigen van de afdeling Neurologie in het Medisch Centrum Alkmaar een winnend staatslot gaf. Maar bij het aannemen van dit lot hebben de verpleegkundigen dus wél de regels van de beroepscode aan hun laars gelapt.

Teruggeven
De V&VN stelt dat een staatslot geldelijke waarde heeft, dus er áltijd een kans bestaat dat het lot daadwerkelijk geld oplevert. ‘Een cheque zou je immers ook niet aannemen.’ Wat zouden de verpleegkundigen van het Medisch Centrum Alkmaar dus officieel moeten doen? ‘Het geld teruggeven,’ zegt Monique Roedoe. ‘En als de patiënt het niet terugwil, moeten ze in overleg met de directeur van de instelling beslissen wat ermee gebeurt, maar dit moet wel in het belang zijn van de afdeling of het ziekenhuis.’

Niet alledaags
‘Het gaat hier om een situatie die niet alledaags is,’ zegt woordvoerster Joke Bart van het Medisch Centrum Alkmaar in een reactie. ‘Veel patiënten die naar huis gaan geven even een bloemetje of een taart. Dus waarom geen staatslot? Dat is wat wij eerst dachten. Maar nu zijn we ons aan het beraden wat we hiermee aanmoeten’, geeft ze toe. ‘Uiteindelijk zullen we er zeker voor zorgen dat er een passende bestemming komt voor het geld.’

V&VN / Medisch Centrum Alkmaar
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

78 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Wat een ontzettende onzin! Hoe vaak krijgen artsen niet relatiegeschenken en andere cadeaus? Een tijd terug schonk een dankbare patiënt ook twee hart-long machines aan de CCU, niemand die toen op de vingers kwam tikken met de leus: “medische zorg is niet te koop”… Er werd zelfs een heel artikel in het personeelsblad aan gewijd.
  De verpleegkundigen moeten gewoon van het geld gaan genieten en het zich zeker niet af laten nemen!

 3. Toch nog even een reactie, als ik even mag.
  Ongelofelijk dat er zo’n ophef wordt gemaakt over een schenking van een lot, door een patient, waar dan tot groot geluk van de verpleging een flink bedrag op valt. Waarom mag de verpleging niet eens een mazzeltje hebben en moet er meteen met regels gegooid worden? We leveren als verpleging toch al zo vaak in en kwa salaris gaan we er niet echt op vooruit. Maar dat is niet waar het om gaat. Het gaat er hier om dat er een principe is waar we ons aan moeten houden, blijkbaar. Waarom die schenking gedaan is, is voor mij eigenlijk belangrijker dan de schenking zelf. Landelijk komt daar echter weinig reactie op terug.
  Jammer, we hebben een prachtig vak. Ik hoop dat er wat meer waardering als deze schenking komt.
  Lieve collega’s, zet hem op. We gaan er voor en blijven dat doen.

 4. waar bemoeid V&VN zich mee? Dit gaat alleen de afdeling en de zorginstelling aan. 1000 euro aannemen van een patient is ook heel wat anders dan een staatslot van 28 euro accepteren. Als daar toevallig iets op valt heeft de patient er weinig meer mee te maken. Hij heeft slechts het staatlot geschonken.

 5. Het kado was een lot, geen 25.000 euro. Als er 5 euro op was gevallen was er niks aan de hand geweest, dus waarom nu wel. Stop dat gezeur en overleg en laat de winnaars het geld houden. En gebruik vooral de beroepscode niet tegen hen!
  De beroepscode is er om bevoordeling in behandeling/bejegening van patiënten door kado’s of betaling tegen te gaan. Dit kado kwam als dank na de behandeling en hierop lijkt me de beroepscode niet (meer) van toepassing. Of moeten we nu alle taarten en bijdragen aan de afdelingspot gaan terug geven (met terugwerkende kracht?)?
  We zijn een van de weinige beroepen met een beroepscode…laten we die niet tegen ons beroep gebruiken. Er zijn al zoveel instrumenten en ontwikkelingen, waardoor ons beroep onaantrekkelijk is geworden.

 6. Heer Wim Klomp.
  Even een reactie op uw schrijven.Ben het met u eens dat we de discussie zuiver moeten houden, maar het zegt wel heel veel over hoe gefrusteerd “we”zijn, en hoe slecht de beroepsgroep voor zichzelf zorgt. {zelfs de V&VN}Waarom zou er nooit gestaakt worden in de zorg, zoals wel regelmatig in het onderwijs gebeurt? Toch omdat we de patiënt/cliënt niet de dupe willen laten worden!!Misschien zou het salaris eens wat beter moeten worden. Dan zijn er misschien ook meer jongeren beter te bewegen om voor de zorg te kiezen

 7. Wat een onzinnige enorme ophef over dit geldbedrag wat deze afdeling gewonnen heeft! Inderdaad sluit ik me bij de meeste reacties aan. De mensen die het echte zware werk doen, aan het bed staan en bij nacht en ontij en met de feestdagen aan het hollen en draven zijn, die lijken inderdaad niets te “verdienen” en verdienen zogezegt genoeg. Terwijl heel Nederland weet dat de zorg salarissen achterblijven bij de rest. En de hoge pieten nemen de ene na de andere gratificatie in ontvangst, nog es een vergadering hoe het moet en ze weten in werkelijkheid niet hoe het er aan toe gaat op de werkvloer. Want let wel op de werkvloer daar wordt gepresteerd en DAT mag beloond worden. En dat verdient deze afdeling. Ik hoop dat ze er van genieten en het geld niet af laten pikken. En vraag ook eens naar de mening van de patient die dit heeft geschonken.

 8. Ik kan me alleen maar aansluiten bij bovenstaande reacties. In Rotterdam kan een thuiszorgorganisatie miljoenen graaien met minimaal geleverde zorg. Deze verpleegkundigen hebben uitstekende zorg geleverd en iemand wil hen belonen, die persoon wil bij navraag het geld ook niet hebben dus waar hebben we het nog over? het ging om, na verdeling over het gehele personeel, om zo’n 200 euro persoon. Zucht, I rest my case!

 9. Dit zijn nou juist de situaties waardoor ik afknap op het werk in de zorg.Een lot mag schijnbaar wel, maar valt er een mooie prijs op dan ineens niet? Hoe hypocriet. Bah!! Onze afdeling heeft van een familie eens geld gehad om de afdeling mooi van”aan te kleden”
  Je had die mensen beledigd wanneer je dit geld niet had aangenomen. En trouwens: hoeveel macht heeft zo,n V&VN om over zoiets te beslissen.
  Collega,s van de Neurologie: Geniet er lekker van.Jullie zullen het vast verdiend hebben.

 10. JE MOET EENS ZIEN WAT ER VOOR LEKKERE WIJN EN ANDERE MOOIE DINGEN ER MET DE FEESTDAGEN BINNENKOMEN EN WAAR GAAT DAT ALLEMAAL NAAR TOE?????
  IK VINDT DIT ZO FLAUW,IN PLAATS VAN WE ZIJN EENS POSITIEF IN HET NIEUWS(ze kregen het als dank voor de goede zorgen)NEE HOOR!!!! INLEVEREN FOEI DIT MAG NIET!!!!!

 11. waneer het geld gebruikt wordt voor persoonlijke doeleinden, dan kan ik me voorstellern dat er achter het oor gekrabbeld wordt en aan de beroepscode gedacht wordt.
  maar het gewonnen geld uitgeven voor het verpleegkundige team,en iets aanschaffen waar alle verpleegkundigen plezier van hebben prima toch! hebben ze verdiend…en ik denk dat de patient zelf dat in de gedachte had. klant is koning toch?! we moetten toch met z’n allen vanuit de zorgvrager werken….nou ….als dit geen wens van een patient is dan weet ik het niet meer..

 12. Ga eerst lekker met de collega’s eten en gebruik het resterende geld (bijv. € 20.000,–) voor een aankoop of een project die de afdeling en de zorg voor toekomstige patienten ten goede komt!! Zou er ook zo’n commotie zijn ontstaan als er geen prijs op het lot zou zijn ontvangen??

 13. @ Theo
  Dat voorzitters van beroepsverenigingen elkaar tegenspreken is inderdaad vervelend, maar de beroepscode is toch echt veel genuanceerder over kado’s dan V&VN ons wil doen geloven (zie ook mijn eerdere reactie en de beroepscode die te downloaden is vanaf de sites van zowel NU’91 en V&VN)

 14. De voorzitter van NU91 schreef in een column enkele weken geleden:
  “Voor het eerst met foto in een landelijk dagblad voor het goede doel: De week van de zorg! Al maanden geleden liet NU’91 weten dat zij graag mee wilde doen aan het inditiatief van de krant: het huldigen en belonen van zorgteams. Een mooi toeval was het, dat ik in het CWZ, waar Sabrine, een van onze leden werkt, Crocs uit mocht delen namens NU’91. Ondanks de ‘gewone drukte’ heeft het team van Sabrine, B14, verschillende projecten gedraaid en daarom vond zij, dat haar collega’s dit bijzondere cadeau verdienen. Natuurlijk zou ik iedereen die in de zorg werkt wel zo’n paar gekleurde klompen willen geven, maar helaas, slechts 50 paar had ik er tot mijn beschikking. Mooi initiatief van de krant en hoewel NU’91 niet op kan boksen tegen de vakantiereisjes die beschikbaar werden gesteld door andere bedrijven, komt dit cadeau recht uit ons hart! Hoewel er kritische verhalen over deze klompen de ronde gaan, (ze zijn statisch geladen, te stroef, onelegant en vies) vertelde Sabrine dat ze nog nergens verboden zijn, dus dat het allemaal wel mee valt. B14 was er hoe dan ook erg blij mee.
  Monique Kempff, voorzitter NU’91”
  Dus klompen mag wel maar een gelukje mag niet? Zelf betreurt ze het dat ze geen groter cadeau kon geven.
  Als voorzitters van belangenorganisaties voor verpleegkundigen elkaar tegenspreken: wat moeten wij dan?

 15. Geachte verpleegkundigen.
  U moet (zie de vele reacties) dit probleem niet vermengen met frustraties over wat u om u heen ziet en wat anderen doen en/of krijgen. Het maakt de discussie troebel en uiteindelijk niet te hanteren. U moet het zuiver houden.
  U kunt dus beter nadenken over de kernwaarden van uw beroep De zorg is dan wel veel professioneler geworden de waarden zijn hetzelfde gebleven en zullen dat ook blijven. U doet de patiënt tekort. Liefde voor uw zieke medemens welke zich vertaalt in de uitoefening van uw beroep is niet in materiële zin uit te drukken. Voor dit laatste moet u andere wegen gebruiken.

 16. Deze afdeling heeft een kado gekregen met een waarde van 28 euro. Lijkt me niets mis mee. Dat dat kado daarna in waarde stijgt is puur toeval en daar hoeft geen rekening mee te worden gehouden bij de bepaling van de waarde van het kado. Gewoon houden dus en verdelen onder het personnel van de afdeling (= ieder 200 euro) of in de gemeenschappelijke pot voor het jaarlijkse uitje.

 17. Dit is weer eens zo een voorbeeld van betutteling binnen de gezondheidszorg. De tijd van liefdadigheid is allang voorbij, en daar mag ook naar gehandeld worden wat mij betreft. Er zijn clienten die erg dankbaar en tevreden zijn over de zorg die ze hebben ervaren, en mogen het ook laten blijken. Gewoon echt iets leuks mee doen zou ik zeggen, je hebt het verdiend. Het is al zwaar genoeg in de zorg.

 18. Ik vind dat dit bedrag gebruikt moet worden voor projecten van de afd. Neurologie, ZIJ hebben het met elkaar verdiend. Als dat project toevallig “afdelingsfeestje” heet, waarom niet? Er worden aan afdelingen van ziekenhuizen veel prijzen uitgereikt door de leiding van het ziekenhuis voor bijvoorbeeld het meest patientvriendelijke of het meest innovatieve idee voor de zorg of de afd. met de meeste besparing van wasgoed binnen een bepaalde tijd of het geld dat uitgereikt wordt bij bijvoorbeeld de reanimatiecompetitie (Venticare). Kortom deze prestatie van de verpleegkundigen Neurologie is voor mij niet anders, zij hebben het verdiend en mogen dus bepalen wat ermee gedaan wordt.

 19. Waarom zou het geld nou aan de afdeling/ ziekenhuis besteed moeten worden? de vp heeft het lot gekregen voor de goede zorgen en nu zou het weer een aanvulling op het tekort van het ziekenhuis moeten zijn!?
  Lekker verdelen dat geld en er iets leuks mee doen!! geniet ervan!

 20. ow ow hebben weer zon juffie of meneertje die ff in het nieuws wil komen, poeh poeh, zeker ene die de zakken zelf dagelijks vult, mensen zeik toch niet zo geef die mensen gewoon wat ze gewonnen hebben, en…..
  een afdeling updaten , met gewonnen geld dat stinkt toch? dieptreurig hoor, t wordt tijd dat ze eens de bezem door het ziekenhuis halen(zijn ze al mee bezig en ook die miep die dit naar buiten heeft gebracht)
  bah bah bij ons noemen ze dat een bruine arm halen

 21. Ik vind het best wel moeilijk.Aan de ene kant de gedragscode aan de andere kant het al tientallen jaren aannemen van gebak €10 voor de afdelings pot een bloemetje etc.nu er op dit lot een leuk bedrag is gevallen worden er opeens vragen gesteld.
  waarom niet bij elk gebakje elke euro voor de pot etc.
  als er niets op dit lot was gevallen had echt niemand zich afgevraagt of dit wel mocht van de beroepscode.
  ik zou zeggen doe er iets leuks van met de afdeling een middagje teambulding of zo en geniet ervan.

 22. Komen er ooit klachten van de organisatie op onderstaande sponserbedragen????
  Topman thuiszorg Icare krijgt 1,2 miljoen
  DVHN | Gepubliceerd op 05 juni 2006, 21:59
  Laatst bijgewerkt op 05 juni 2006, 21:59
  meppel/groningen –
  Topman Bart Visser van Thuiszorg Icare uit Meppel heeft vorig jaar een salaris van 1,2 miljoen euro ontvangen waaronder een gouden handdruk van 969.000. De 56-jarige Visser vertrok na een dienstverband van dertig jaar bij Icare en Thuiszorg Drenthe.
  William Moorlag van Abvakabo FNV noemt de gouden handdruk schandalig en buiten alle proporties. ”Helemaal omdat Icare vorig jaar 150 medewerkers heeft moeten ontslaan en een verlies leed van meer dan vier miljoen. Het personeel heeft de broekriem flink moeten aanhalen.”
  Volgens directiewoordvoerder Kees van Maaren had Icare weinig keus. ”De heer Visser was al dertig jaar in dienst en in 2001 is door de Raad van Toezicht een vertrekregeling afgesproken waarin staat dat de kantonrechtersformule gehanteerd gaat worden bij voortijdig vertrek. Bij die formule tellen de dienstjaren nu eenmaal.
  Moorlag roept de Tweede Kamer en regering op in te grijpen. ”Voor het hoge salaris van topmanagers wordt vaak als rechtvaardiging aangevoerd dat topmanagers risico lopen. Hier blijkt dat dat risico volledig wordt afgedekt.”
  Ook directeur Peter Patijn van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen vertrok vorig jaar onvrijwillig. Hij kreeg na een dienstverband van dertien jaar een gouden handdruk van ’slechts’ 162.000 euro.
  Meer hierover dinsdag in DvhN op papier.

 23. natuurlijk hebben we die code maar dan moeten we voortaan ook maar alle gebak en bloemen weigeren.
  misschien hebben de verpleegkundigen wel een heel goed doel ervoor , bv als personeelspot e.d. en gaan ze er leuke dingen meedoen.
  nederland zit vol met moraalridders tjonge
  laten we nu toch eens de leuke kanten van het vak benaderen want die zijn er volop en niet steeds de negatieve kanten, dit soort voorvallen schrikt alleen af en zorgt ervoor dat het nog moeilijker wordt om betrokken personeel te vinden.
  werken voor ons geld kunnen we allemaal maar werken met ons hart daar gaat het om.

 24. Uja het is een roeping bij dit beroep dus geld aannemen is uit de boze.
  Allemaal liefdeswerk , wanneer word er is iemand wakker dat we in 2009 leven!
  Ik mag ook geen glimlach ontvangen want wie weet bevooroordeel ik die patient wel.
  We zijn profs toch , kom nou !

 25. Natuurlijk gun ik mijn collega’s van harte de 25.000 euro die ze gewonnen hebben, dat staat buiten kijf. Maar daarnaast heb ik het wel altijd heel vreemd gevonden dat er geld van patienten wordt aangenomen. Iedereen leert in zijn opleiding wat de beroepscode voor verpleegkundigen inhoudt. Hier staat duidelijk in dat we niets mogen aannemen. Als we dit massaal aan ons laars lappen, wat is zo’n code dan eigenlijk waard? En wat vinden we dan van de rest dat er in staat? Mag je dat ook zomaar naast je neer leggen? Dat zijn vragen die bij mij opkomen. Wat mij betreft zou de code op dit punt aangepast kunnen worden. Dat een blijk van dank van de patient wordt geaccepteerd, mits binnen de grenzen van het redelijke. En altijd pas na afloop van de gegeven zorg. Goed dat de discussie op gang is, het lijkt me dat hier eens goed naar gekeken moet worden.

 26. Ik sluit me volledig aan bij alle reacties hieronder. Al deze verpleegkundigen hebben met bloed, zweet en tranen hard gewerkt en gezorgd en nou krijgen ze een cadeautje als uiting van iemand zijn dankbaarheid. Uiteraard is er die beroepscode, maar hé al die relatiegeschenken die bijv de hoge pieten ontvangen kunnen allemaal wel?? Er zijn nogal wat hoge pieten in de gezondheidszorg…. Ik gun het ze van harte! Al die ontvangen cadeaux, taarten, koekjes, snoepjes, chocolaatjes en andere dingen kunnen dus ook weer ingeleverd worden?? Dan kunnen we wel een winkelcentrum beginnen met alle aan te bieden produkten die we ooit ontvangen hebben als uiting van iemand’s dankbaarheid!!

 27. Ik sluit me volledig aan bij alle reacties hieronder. Al deze verpleegkundigen hebben met bloed, zweet en tranen hard gewerkt en gezorgd en nou krijgen ze een cadeautje als uiting van iemand zijn dankbaarheid. Uiteraard is er die beroepscode, maar hé al die relatiegeschenken die bijv de hoge pieten ontvangen kunnen allemaal wel?? Er zijn nogal wat hoge pieten in de gezondheidszorg…. Ik gun het ze van harte! Al die ontvangen cadeaux, taarten, koekjes, snoepjes, chocolaatjes en andere dingen kunnen dus ook weer ingeleverd worden?? Dan kunnen we wel een winkelcentrum beginnen met alle aan te bieden produkten die we ooit ontvangen hebben als uiting van iemand’s dankbaarheid!!

 28. Dit is het schrijven van Iko van 6-1 om 01.34 uur geschreven. Ik vond het wel een herhaling waard.
  Goh, de verpleging heeft en extraatje! Vlug, laten we ze de gedragscode nog eens inpeperen! Afpakken hoor! Want dit soort schandalige beloningen in de zorg, dat kan echt niet! Laten we vlug een controleorgaan van dikbetaalde stropdassen instellen die dit soort schandalige uitwassen in het vervolg met wortel en tak uitroeit! Een werkgroep! Een commissie! Een campagne! een… een…
  De opmerking over “betaalde professionals die hun werk doen en geen extra beloning hoeven” is helemaal om van te rillen: wanneer gaan dit soort redeneringen ook eens gelden voor de mensen die de zorg IN WERKELIJKHEID de vernieling in helpen met hun beroerde beleid, hun onvermogen om de zorg betaalbaar te houden en de bijbehorende exhibitionistische zelfverrijking?
  Dat zijn de (dikbetaalde!) “professionals” die echt geen dikke bonussen, ontslagvergoeding, optieregelingen en zo nodig hebben. Maak liever ophef over al het geld dat verdwijnt in de bodemloze put van de topbestuurders en doe niet zo principieel als er eens een kruimeltje voor een aantal ECHTE werkers is! Er is een duizendvoud van deze lullige 25000 euro te halen in de top! Doe DAAR liever wat aan in plaats van op dit slakje een pond zout te strooien.

 29. Belachelijk!!! Mogen de mensen in het bedrijfsleven ook alle relatiegeschenken niet aannemen met de kerst die ze krijgen van een klant? Misschien eens de salarissen gelijk trekken met de HBO-ers uit het bedrijfsleven en daarna pas gaan zeuren om de extra’s die deze verpleegkundigen voor de afdeling hebben gekregen!!!

 30. Uit de beroepscode (te downloaden van de site van NU’91)
  ..dat ik, werkend in een instelling, het beleid van de instelling volg als een zorgvrager mij geld of iets anders wil schenken,
  ..dat ik, als zelfstandig werkende, geen lening aanneem van de zorgvrager en geen gift in natura, geld of geschenk accepteer als het meer is dan een symbolisch gebaar van dank.
  Er van uitgaande dat het geen geschenk was van 25.000 euro maar een lot van 25,- voor het hele team, en er vanuit gaande dat het instellings/afdelingsbeleid is dat geschenkenken in een gemeenschappelijke pot gaan (zoals hier is gebeurd) is het hoogst discutabel dat het in strijd zou zijn met de beroepscode zoals V&VN beweert.

 31. Wat is dit voor klinklare onzin!! ik zie nu zelf hoe alles in zijn werk gaat, laat die hoge pieten zelf maar eens een weekje mee werken ALLEMAAL, zo verbeter je de zorg en zien zij ook eens hoe het er werkelijk aan toe gaat. Misschien dat er dan ooit eens waardering komt voor de zorg!!!!!!!!!!
  Goh, de verpleging heeft en extraatje! Vlug, laten we ze de gedragscode nog eens inpeperen! Afpakken hoor! Want dit soort schandalige beloningen in de zorg, dat kan echt niet! Laten we vlug een controleorgaan van dikbetaalde stropdassen instellen die dit soort schandalige uitwassen in het vervolg met wortel en tak uitroeit! Een werkgroep! Een commissie! Een campagne! een… een…
  De opmerking over “betaalde professionals die hun werk doen en geen extra beloning hoeven” is helemaal om van te rillen: wanneer gaan dit soort redeneringen ook eens gelden voor de mensen die de zorg IN WERKELIJKHEID de vernieling in helpen met hun beroerde beleid, hun onvermogen om de zorg betaalbaar te houden en de bijbehorende exhibitionistische zelfverrijking?
  Dat zijn de (dikbetaalde!) “professionals” die echt geen dikke bonussen, ontslagvergoeding, optieregelingen en zo nodig hebben. Maak liever ophef over al het geld dat verdwijnt in de bodemloze put van de topbestuurders en doe niet zo principieel als er eens een kruimeltje voor een aantal ECHTE werkers is! Er is een duizendvoud van deze lullige 25000 euro te halen in de top! Doe DAAR liever wat aan in plaats van op dit slakje een pond zout te strooien.

 32. Bij ons op de afdeling is over voorgaand “probleem” nu afgesproken dat een persoonlijk cadeau accepteren niet kan,maar een bos bloemen/chocolade/taart mag wel worden aangenomen,als alle personeelsleden en de patienten ervan mee kunnen genieten.

 33. Dit is gelijk aan het geven van een taart en die wordt ook opgegeten. Al die hoge salarissen worden door het bestuur ook aangenomen en dat zou eigenlijk ook niet mogen want die verdienen veel te veel en dan wordt er gezeurt over een gift van een paar tientjes en dat daar 25.000 euro op is gevallen is alleen maar een mazzeltje, voor hetzelfde geld hadden ze niets gehad. Dus kom op en gun die mensen dat en zeur er niet verder over.

 34. ik zie dit niet als “kopen” van zorg hoe dan ook, maar een waardering van gehele zorg door een team.
  als hier zo zwaar aan getild wordt, dan moeten ook alle “zusterpotten” het raam uit, de taarten laten staan voor de deur en verzin het maar.
  zou een cliënt wel een schouderklopje mogen geven, of is dat ook “iets aannemen”?

 35. als het ging om donaties van honderden rolstoelen en ziekenhuisbedden had niemand een bezwaar. Deze spullen kosten ook miljoenen?!
  Dus, neem het geld geniet en koop de hoogst nodige spullen ermee wat het werk van de verpleegkundigen lichter kan maken.

 36. Nu ik vind het eigenlijk niet kunnen…qua beroepscode, maar ik werk dan in de gehandicapte zorg, dus ook in een team…en daar worden regelmatig cadeautjes aan de persoonlijk begeleider gegeven en dat wordt heel gewoon gevonden…Zelf heb ik daar behoorlijk moeite mee, maar in dit geval als het voor al het personeel op de afdeling ten goede komt…Net wat ik hier boven lees, gebak of geld voor de personeelspot mag wel en had er op dit lot geen prijs gevallen dan had niemand er wat van gezegd. Ik vind het eigenlijk wel grappig, want laten we wel wezen het lot heeft de patient zelf de prijs van een taart gekost, en dit is een gelukstreffer.

 37. Op zich een lastig probleem. Natuurlijk is er een beroepscode die zegt dat een verpleegkundige geen kado(-tje) aan mag nemen. Anderzijds is er natuurlijk de patient die enige dankbaarheid voor de goede zorgen kenbaar wil maken.
  Tot WAAR is het dan toegestaan en vanaf welk bedrag gaat de beroepscode in werking? Of moeten we stellen dat de beroepscode ALTIJD van toepassing is en mag een verpleegkundige zelfs geen glimlacht, een bedankje of (brrrr, heel eng) een knuffel bij vertrek van een dankbare patient aannemen?
  Mag een doos gebak (voor de HELE afdeling) wel of ook niet. Mag de tekening van het vertrekkende kind dan ook niet? Of juist wel?
  1000-den overwegingen gaan door mijn hoofd.
  Een patient geeft in dankbaarheid voor de zorgen een kado(-tje) aan een individuele verpleegkundige … tja, DAT kan natuurlijk niet want verpleegkunde is teamwork: er is niet EEN verpleegkundige die de zorg heeft geleverd. Maar die mooie tekening van dat vertrekkende kind dan, die speciaal voor die ene verpleegkundige is gemaakt … ophangen op het afdelingsprikbord (zolang niet uitsluitend de naam van die ene verpleegkundige er op staat en anders weigeren)?
  Mag een kado aan de HELE afdeling wel? En tot welke WAARDE dan? Is geld waardevoller als dankbaarheid?
  Pffffft, ik kom er dus niet uit. Waarschijnlijk evenals alle moraalridders en beroepsgroepen, laat staan verpleegkundigen.
  Laten we wel wezen: elke patient die vertrekt GEEFT iets aan de afdeling. Is het niet waardering, dankbaarheid of vreugde omdat een patient genezen (althans: dat hopen we) vertrekt, dan is het wel een pakker Merci, een doos gebakjes, een tekening, een bedankkaartje …
  En heel soms is er iemand zo dankbaar dat iets meer wordt gegeven: in dit geval een onverwacht en onvoorspelbaar gevallen prijs op een lot.
  Maakt het een de betrokken verpleegkundigen minder professioneel dan het ander? Persoonlijk dacht ik (en hoop ik) van niet. Het lijkt mij dat verpleegkundigen zich een uitermate professionele houding en werkwijze hebben eigen gemaakt die niet beinvloed wordt door een tekening, een doos gebak of een lot.
  En laten we wel wezen: zolang het geschonkene de GEHELE afdeling ten goede komt …
  Of ze er nu gezamelijk een vakantie van houden, een dagje gaan teambuilden (blwaaaaaah, de naam alleen al: verpleegkundigen ZIJN al een team) of genieten van een mooie tekening of kaart.
  De GEHELE afdeling geniet van de waardering die veelal in het salaris al niet zo sterk naar voren komt.
  Laten we niet roomser zijn dan de paus en ons realiseren dat IEDEREEN het leuk vind waardering te ontvangen voor geleverd werk (ondanks en/of naast het salaris) en regels gebruiken als handvatten en niet als worgmiddel om onderscheidt te maken tussen de werkers op de vloer en de topfunctionarissen die zonder enige terughoudendheid en belemmering hun kerstpakketten en nieuwjaarsattenties hebben ontvangen.
  Wat mij betreft mogen ze het houden en er van genieten. Want hoe deze verpleegkundigen het geld ook besteden: ze hebben het SAMEN verdiend.

 38. Is mevrouw van V&VN niet gewoon jalours dat zij die €25.000 niet heeft gewonnen. Das nou pech ik heb hem ook niet, maar ik ga toch ook niet staan muggensiften. En zal zij nooit iets krijgen en aannemen?
  Collega’s van het MCA gefeliciteerd en geniet ervan.

 39. Fijn als er een poll ingevuld kan worden en er na elke keer een melding komt “verkeerde code” Hoe dan ook, ik vind, dat het geld gewoon geaccepteerd mag worden als het aan projecten an het ziekenhuis besteed wordt. De dankbare patient gaf een lot, en daar had net zo goed 10 euro op kunnen vallen, dan had niemand moeilijk gedaan en nu ineens wel?

 40. Een gouden handdruk mag, dus een staatslot dan ook?? Dat is appels met peren vergelijken. Nee, een staatslot mag dus niet. Dat geldt trouwens ook voor andere beroepsgroepen, voor de politie bijvoorbeeld. Daar wordt ook goed werk gedaan en een bloemetje wordt daar ook niet aangenomen.
  Je kunt maar beter consequent zijn, zodat je nooit de schijn tegen kunt krijgen.

 41. Ik denk dat alle flesjes wijn die inmiddels door verschillende disciplines in een ziekenhuis zijn ontvangen dan ook maar eens terug gegeven moeten worden. Ook denk ik dat je de patienten enorm teleursteld als je hun “kado”terug geeft aan hen. Wij als zorgverlener zijn er wel voor de patient in hun “rottigste”periode van hun leven. Mogen zij ook op een of andere manier hun dankbaarheid tonen?
  Hierbij schaar ik mij dus ook achter het de mening dat de V en VN toch ook niet het braafste meisje van de klas wil zijn???

 42. Wat een verschrikkelijke beredenatie. Als verpleegkundigen mag je het niet aannemen, want dan lijkt het alsof de zorg te koop is.
  Ten eerste was de patiënt al uit behandeld voordat de meeste cadeau’s worden gegeven, zo ook dit staatlot. Dus dan is zorg niet te koop, maar is het duidelijk een uiting van dank.
  Ten tweede als de verpleegkundigen het niet mogen aannemen, waarom mag het ziekenhuis het dan wel aannemen. Alsof het dan niet lijkt dat zorg te koop is. Sterker nog de directeur die het dan waarschijnlijk ziet heeft meer macht, als een hele afdeling verpleegkundigen.

 43. Sinds jaar en dag hebben afdelingen een potje voor dit soort bedankjes. Een afdelingsuitje kan daaruit gesponsord worden. Er is niets nieuws onder de zon. Wil V&VN zich profileren als braafste meisje van de klas of als serieuze beroepsvereniging?

 44. Laat ze gewoon het staatslot met zijn allen delen, waarom heeft de directie niet meteen gezegd het lot terug te geven maar nu pas nu ze weten wat er gewonnen is.
  Als J. P. Balkenende iest krijgt neemat hij het ook aan en wordt het ergens neergezet.
  Geef die verpleegkundigen eens een extra van onze bazen en de regering hoeven we niet iets te verwachten!

 45. Ik zit al 40 jaar in de zorg, en heb sindsdien heel veel lekkers, een schoonheidsbehandeling van een schoonheidsspecialiste, een weekend in een boerderij, en veel geld voor in de afdelingspot gekregen enz. We zijn allang geen Florence Nightingale meer. Gelukkig maar,hoewel je het soms wel zou denken, want het salaris is nogsteeds niet in verhouding.
  Ik wens iedereen veel plezier met het geld.
  Laat het jullie niet afpakken!

 46. Ik vind het ook belachelijk dat er zo een ophef over gemaakt wordt , bloemen , taart etc daar hebben we toch ook niet zo een commentaar op . De gift van een tevreden patient was een staatslot , ja dan heb je kansen en bof je als je zo veel geluk hebt als dit team . Dus gewoon van genieten daarom heeft de patient het toch gedaan Wat een muggezifterij om zo de beroepscode van stal te halen

 47. Ik vind het belachelijk dat er zo’n ophef over wordt gemaakt.Inderdaad de top mag wel met gouden handdrukken naar huis, maar de mensen aan bed wordt alleen maar alles wat leuk is afgenomen.Ik vind dat zo’n staatslot moet mogen en tja dat dat naar een groepje verpleegkundigen gaat? het zij zo…laat ze er lekker van genieten! Is de verzorging ook eens goed bedeeld! Meiden geniet er lekker van!

 48. als het het ziekenhuis ten goede komt, waarom mogen ze dan geen financiele meevaller aannemen?
  waar gaat het geld anders heen?
  laten ze een project steunen, een nieuw soort onderzoek sponsoren voor vroegtijdige opsporing van kanker of iets dergelijks!

 49. tsjonge jonge..waar maken we ons druk om! laat inderdaad de mensen die het echte werk doen voor de zorgvragers ook eens van een extraatje genieten!!
  Mag er dan nooit eens blijk van waardering worden laten zien. officieel zou het misschien niet mogen, maar als een zorgvrager 50 euro hoe dan ook achter wil laten,als bedankje voor de goede zorg, gaat het toch ook in de personeelspot!!
  soms moet je eens door de vingers kijken en niet zo zeuren!!
  Collega´s in Alkmaar ik hoop dat jullie er wat leuks mee kunnen doen!!

 50. Het zal ook niet…verpleegkundigen krijgen eens een belonging en het wordt meteen weer afgedaan met dat je niks mag aannemen…wat een onzin!! Er wordt toch niet om gevraagd, een dankbare patient geeft dit. Als een patient niks geeft kan hij nog net zo dankbaar zijn en wil niet zeggen dat iedereen wat moet geven!
  Laat de mensen van neurologie ervan genieten! Ze hebben er hard voor gewerkt. We moeten eens af van dat softe beleid, beloning in de zorg moet kunnen, kijk nou naar het bedrijfsleven waar ze met tonnen smijten! In de zorg zorg je voor mensenlevens en daar mag ook wel eens wat tegenover staan. Als een patient de zorg dan heel dankbaar is moet daar niet over gelult worden!! Ik weet uit ervaring dat patienten teleurgesteld zijn als je hun dank dmv zoiets afwijst.

 51. Ik vind het wel typisch de verpleging om hierover te vallen. Ik deel de mening van alle voorgaande schrijvers. Ouderwetse instelling hoor geen beloning want we zijn professioneel. De verdeling in de zorg is erg onprofessioneel, zwaar betaalde topfunctie’s die op de werkvloer bezuinigen en zelf in een lease auto van de zaak rijden. Dus doe niet zo bekrompen en laat die mensen genieten van die mazzel. De gever heeft daar net zoveel plezier van, iets mogen accepteren omdat er toch geen prijs op valt is ook al zo’n stomme opmerking. Ik vind het de bekrompenheid ten top.

 52. Beste OR van deze instelling. Vraag jullie directie cq RvB eens wat er gebeurt met de relatiegeschenken die er worden gestuurd naar de directie, afdeling P&O, ICT en door artsenbezoekers, leveranciers aan de facillitaire diensten, voeding enz enz.
  Gelijke monniken gelijke kappen toch?

 53. Mogen de verpleegkundigen van wie hun dankbaarheid in geluk wordt omgezet hier niet van genieten? Dat dat toevallig een winnend staatslot is….. Laat ze hier toch lekker genieten, hoe dan ook. We worden toch al niet altijd meer gewaardeerd voor ons werk, laat dat deze patiënt dan wel doen, op zijn eigen manier!

 54. Goh, de verpleging heeft en extraatje! Vlug, laten we ze de gedragscode nog eens inpeperen! Afpakken hoor! Want dit soort schandalige beloningen in de zorg, dat kan echt niet! Laten we vlug een controleorgaan van dikbetaalde stropdassen instellen die dit soort schandalige uitwassen in het vervolg met wortel en tak uitroeit! Een werkgroep! Een commissie! Een campagne! een… een…
  De opmerking over “betaalde professionals die hun werk doen en geen extra beloning hoeven” is helemaal om van te rillen: wanneer gaan dit soort redeneringen ook eens gelden voor de mensen die de zorg IN WERKELIJKHEID de vernieling in helpen met hun beroerde beleid, hun onvermogen om de zorg betaalbaar te houden en de bijbehorende exhibitionistische zelfverrijking?
  Dat zijn de (dikbetaalde!) “professionals” die echt geen dikke bonussen, ontslagvergoeding, optieregelingen en zo nodig hebben. Maak liever ophef over al het geld dat verdwijnt in de bodemloze put van de topbestuurders en doe niet zo principieel als er eens een kruimeltje voor een aantal ECHTE werkers is! Er is een duizendvoud van deze lullige 25000 euro te halen in de top! Doe DAAR liever wat aan in plaats van op dit slakje een pond zout te strooien.

 55. Daar gaan we weer, de oude charitas instelling, liefdewerk……betaalde baan ja juist maar hoe, zo hoog zijn onze salarissen nou ook weer niet en dan heb je eens een keer geluk en dan mag dat weer niet. Wat een calvinistische instelling, laat die mensen hier nou eens bourgondisch van genieten. Ze hebben die bon toch niet op de voorhand gehad, als een soort van afkooppremie, ze hebben die bon gehad van een tevreden patient, dat is heel wat anders. Moet je eens kijken waar die directeuren en die artsen mee naar huis gaan, relatiegeschenken noemen ze dat!!!!!! En dat mag wel….echt, te gek voor woorden dat ze dit terug moeten geven.

 56. natuurlijk weten verpleegkundigen dat ze niks mogen aannemen, maar patienten zijn soms zo dankbaar, dat ze iets willen geven. ik vind het ver gezocht dat de verpleegkundigen dit moeten inleveren, doen de artsen dit ook allemaal die wel eens wat aannemen??

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.