Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Verpleegkundigen moeten altijd aangifte doen’

Het programma Veilige Publieke Taak, onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, komt met een brochure over aangifte doen.
'Verpleegkundigen moeten altijd aangifte doen'

Dit doen zij naar aanleiding van de recente incidenten in ziekenhuizen in Bergen op Zoom en Nijmegen, waarbij verpleegkundigen en artsen bedreigd zijn. Slachtoffers wilden in eerste instantie geen aangifte doen, omdat ze bang waren voor represailles. Deze week werd bekend dat het UMC St. Radboud toch aangifte heeft gedaan tegen twee jongens van 18 en 19 jaar oud. 

Aangifte doen
Vanuit het programma Veilige Publieke Taak wordt vanaf half februari de brochure ‘Aangifte? Gewoon doen’ verspreid onder werkgevers. Om aangiftebereidheid te verbeteren heeft het ministerie nog meer acties uitgezet, zoals landelijke eenduidige afspraken met Openbaar Ministerie en Politie en het verkennen van nieuwe mogelijkheden bij het doen van aangifte.

Voorkomen van agressie
Het programma Veilige Publieke Taak heeft als doel te komen tot een situatie waarin werknemers met een publieke taak hun werk veilig en respectvol moeten kunnen uitoefenen. De hoofdlijnen van het programma zijn het voorkomen van agressie en geweld, het aanpakken van de daders en het ondersteunen van werkgevers bij het ontwikkelen en uitvoeren van hun veiligheidsbeleid.

De brochure is vanaf half februari ook te downloaden vanaf de website.

Ministerie van Binnenlandse Zaken
Door: redactie Nursing

Nieuws
‘Ziekenhuis kan geen aangifte doen van agressie’
NVZ: ‘Ziekenhuizen moeten altijd aangifte doen’
Wederom ziekenhuispersoneel bedreigd
‘Lievensberg ziekenhuis moet aangifte doen’
Familie dwingt ziekenhuispersoneel tot reanimatie
Bijter ambulanceverpleegkundige gaat vrijuit

Artikel
Hoe we soms zelf agressie uitlokken

Dossier
Agressie en andere beroepsrisico’s

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Precies Luk, en dat gebeurd in NL niet. Mede daarom (en de directe bedreigingen door de daders) en de lakse houding van politie en justitie, wordt er niet of nauwelijks aangifte gedaan. Dat is weer een vrijbrief voor dat TUIG om zich zo te gedragen. Het gedrag wat weer door een fijne advocaat door een keurige brief, want het was allemaal een communicatiestoornis zie http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/6089071/Zoons-patiente-hebben-artsen-niet-bedreigd.ece rechtgepraat wordt!
    Gelukkig maar Miranda; veel te vaak gaat dat mis… en wordt het adres toch ‘per ongeluk’ wel vermeld.

  3. Als je bij je aangifte en bij het OM aangeeft dat je adres geheim moet blijven uit angst voor represailles, zetten ze het adres niet in het dossier. Ik ben een paar jaar geleden overvallen in mijn huis en heb dat aangeven. De dader weet nu niet waar ik woon.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.