Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Verpleegkundigen moeten eigen infecties melden

Ziekenhuizen moeten een procedure hebben voor het melden van infecties bij medewerkers. Verpleegkundigen met bijvoorbeeld steenpuist, aanhoudende diarree of hepatitis A moeten dit gaan melden. Dat adviseert de Werkgroep Infectiepreventie (WIP) in een nieuw hoofdstuk in de richtlijn ‘Persoonlijke hygiëne medewerkers’.
Verpleegkundigen moeten eigen infecties melden

Andere indicaties die gemeld moeten worden zijn nagelbedontsteking, contact met waterpokken of gordelroos, herpes labialis, conjunctivitis, na opname of werken in een buitenlands ziekenhuis. Vooral medewerkers die op afdelingen werken waar patiënten met verminderde weerstand (bijvoorbeeld neonatologie) worden verpleegd moeten zich bewust zijn van de infectierisico’s voor hun patiënten, schrijft de WIP-richtlijn voor.

Infectieregels
Persoonlijke hygiëne draagt bij aan infectiepreventie en beschermt niet alleen de medewerker tegen infecties, maar ook de patiënt. De medewerker met een infectie kan deze overdragen op andere medewerkers en op patiënten. De medewerker met een infectie moet op de hoogte zijn van de huisregels over het melden van de infecties. Wanneer vrijwilligers of familieleden verzorgende handelingen verrichten, moeten zij geïnstrueerd worden over persoonlijke hygiëne.

Richtlijn
De richtlijn ‘Persoonlijke hygiëne medewerkers’ is opgesteld in 2008 en herzien in 2011. Nu is het hoofdstuk ‘Melding infecties’ nieuw in de richtlijn opgenomen.

Lees ook ‘Richtlijn handhygiëne ziekenhuizen wordt aangepast’

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

13 REACTIES

 1. Er wordt gesproken over ‘advies’ en ‘richtlijn’ , maar verder niks concreets. ‘Moeten zich gaan melden’zou ‘moeten melden’zijn a. omdat dat al gebeurt en b. omdat dat zo logisch is als je met patienten met verminderde weerstand werkt. Helaas is het wel zo dat nogal wat leidinggevenden zich van dit advies niks aantrekken. het melden zou dan ook bij een arts of preventie-medewerker gedaan moeten worden, als er geen duidelijke richtlijn is. Kunnen we eindelijk ook eens op een lagale manier een vrije dag (of dagen) regelen. Kom maar met die meldingen!!

 2. Lees alle reacties
 3. Vind het vreemd dat er geen deksels op personeels toiletten zitten om sproeien van faeces bij doorspoelen te stoppen. Ook is het verdacht dat er vaak geen hands off kranen in onze toiletten zitten en vraag mij af hoeveel mensen een kraan dichtdraaien met een pluizende papieren handdoek. Ziek meldingen zijn een soort olympisch nummer geworden voor iedereen!

 4. Ik heb anderhalf jaar geleden de griep gehad (geen griepje maar de echte griep) en dan meld je je ziek. Moet je elke dag bellen, wordt er gezegd morgen voel je je vast beter, of er moet toch eens een keer een ommekeer komen. En dan voel je je al zo beroerd. En het toppunt is dan nog dat er gevraagd wordt of je dan ipv nachtdienst geen dagdienst kunt doen. Nee, ik ben ziek!! (boodschappen doen was al te veel, laat staan werken). En dan werkte ik ook nog met kwetsbare ic-patientjes. (Werd er wel van je verwacht dat je je in liet enten tegen de mexicaanse griep…) Als mijn collega ziek op het werk komt loop ik daar het liefst met een boog omheen… Je moet er als ouder toch ook niet aan denken dat je kind door een verpleegkundige wordt verzorgd die zelf ziek ik.

 5. @Jos< als je als verpleegkundige keurig je infectie meldt en de baas vindt dan dat je wel door kunt werken, dan hoef je dat nog niet te doen toch? Waarom werk je volgens protocollen als de baas die mag negeren naar believen?Afspraken zijn afspraken en daar moet iedereen zich aan houden.Maar zolang ik nog een een verpleegkundige moet vragen bij een verbandwissel: heb je je handen wel gewassen? omdat ik dat niet heb gezien, is er nog heel veel te winnen.

 6. Ongetwijfeld wat smalende eracties..theorie en praktijk enzo..
  Maar mensen, dit is een uiterst zinnig verhaal.
  Hier komen heel wat complicaties en zelfs dodelijke aflopen van aan de orde.
  De schattingen varieren maar lopen op tot enkele honderden per jaar aan dodelijke afloop.
  Dat valt misschien niet op in de dagelijkse procesgang/gang van zaken.
  Maar je zult als patient maar verminderde weerstand hebben..infectie oplopen..de nodige antibiotica..weerstand tegen tegen antibioticaopbouw en daar gaan we weer.
  Handschoenengebruik bij infecties aan handen lijkt me toch wel een eerste vereiste, handhygiene extra lijkt me geen luxe, mogelijk mondkapjes ook niet.
  Laat ik nou toch nog steads denken dat ook wij patienten niet mogen schaden en een nalatige pratijk als argument tegen is natuurlijk knudde.

 7. Dit is inderdaad nooit anders geweest en ziekenhuizen hebben allang een dergelijke procedure. (Maar of het bekend is bij alle medewerkers…?) Alleen is het melden van infecties voorheen een aparte richtlijn geweest, en die richtlijn is nu ondergebracht in de richtlijn ‘Persoonlijke hygiëne medewerkers’ (zie de WIP richtlijnen)

 8. Dan mogen alle collega’s die verkouden zijn dan ook naar huis toe? in plaats van gewoon door werken en de patiënten aansteken en de mede collega’s ? Sorry ik moet doorwerken van het hoofd want pas met koorts mag ik naar huis 😉
  Hoever wil je gaan met melden van een infectie?
  Als verpleegkundige weet je zelf heel goed wanneer je iets besmettelijk hebt. Neem goede hygiene maatregelen!
  oja: op de longafdeling geen verkouden patiënt neerleggen bij andere long patiënten. Duurt de opname van deze nog langer. Infectie preventie.

 9. Tjonge ik heb nooit anders geweten vanaf 1961 dan: dat was zo.En het is zo logisch ook dat je dat meldt. Maar ja, ik heb zoveel zinvolle zaken zien verdwijnen en denk, dat we ons maar weer eens op de afdelingen moeten gaan begeven met de ouderen, om dat er weer helemaal goed in te krijgen.Maar dan is het effect er wel, want dat was er toen ook.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.