Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

‘Verpleegkundigen moeten verplicht bij- en nascholing volgen’

Minister Schippers overweegt verplichte bij- en nascholing toe te voegen aan werkervaring bij de herregistratie BIG.Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer over de tweede evaluatie van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG).
‘Verpleegkundigen moeten verplicht bij- en nascholing volgen’

Op dit moment wordt bij herregistratie in het BIG-register alleen gekeken naar werkervaring van verpleegkundigen. Door ook bij- en nascholing verplicht te maken voor herregistratie, voldoen ze aan de opdracht van de overheid om zelf zorg te dragen voor hun kwaliteit. Verpleegkundigen kunnen hun bij- en  nascholing bijvoorbeeld bijhouden aan de hand van het Kwaliteitsregister V&V, een online registratiesysteem waarin verpleegkundigen en verzorgenden kunnen bijhouden wat zij doen aan deskundigheidsbevordering. Inmiddels staan ruim 58.000 verpleegkundigen en verzorgenden geregistreerd in het Kwaliteitsregister. Of ook verplicht wordt gesteld in te schrijven in het Kwaliteitsregister V&V, wordt in de brief van Schippers niet genoemd.

‘Koppel deskundigheid aan herregistratie BIG’

In april verkondigden verschillende sprekers tijdens een symposium over het Kwaliteitsregister V&V al dat verplichte deskundigheidsbevordering eraan zat te komen. Lees meer>>>

Beroepsvereniging V&VN benadrukt al jaren het belang van bij- en nascholing en intercollegiale toetsing. V&VN-directeur Helma Zijlstra is dan ook erg blij met de uitspraak van de minister. ‘Hiermee wordt een belangrijke stap voorwaarts gezet in de aantoonbare professionalisering van verpleegkundigen.’ Naar verwachting wordt het wetsvoorstel met de voorgestelde wijzigingen in de loop van 2015 door minister Schippers aan de Kamer aangeboden.

Gastblog: ‘Kwaliteitsregister of kwantiteitsregister?’

Het kwáliteitsregister is eigenlijk een kwántiteitsregister vindt opleidingsadviseur Lianne Overbeek. Want 1 uur scholing = 1 punt en met 184 punten in 5 jaar ben je een bewezen professionele verpleegkundige. Toch?>>>

Nog meer wijzigingen…

Er kwam meer uit de evaluatie van de Wet BIG. Zo wil minister Schippers een beroepsverbod binnen het tuchtrecht. Lees meer>>>

12 REACTIES

 1. In 40 jaar zorg heb ik 3 symposia bijgewoond, als IC vrplk met 100 collega’s sta ik toch bekend als ‘wijsneus’ … geeft te denken over de zin van al die accrediatie punten. Ik ben bang dat het spekken van verkeerde kassen is, bij de nieuwste nursing zat gelijk een stapeltje uitnodigingen, maar liefts 5 punten te behalen voor nog geen 200 euro (199 ….) Dat is 40 euro per punt …
  Er zijn mensen die misbruik maken van het gegeven dat vrplk slecht kunnen rekenen. Dat grapje gaat ons bijna 8000 euro en 40-50 vakantiedagen kosten …. in mijn ogen geen leuke grapjes.

 2. Lees alle reacties
 3. is de zorg de laatste jaren wel beter geworden?
  bijhouden van scholing is zaak voor de verpleegkundige zelf.
  maar of dat nu van die dure cursussen of symposia moeten zijn is de hamvraag.
  scholing binnen de instelling zou mooi zijn.
  en nee dit moet geen extra werktijd kosten, en als dit wel zo is dan is een werkdag vergoeding het minste wat er tegenover zou moeten staan.
  bijscholingpunten kan je halen via nursing, maar waarom zou je dit nu weer tegen extra kosten moeten laten vastleggen??

 4. Probleem vind ik dat het geld kost jaarlijks om je te registreren bij V&VN.Vaste lasten heb ik al genoeg en zoveel verdien ik nou ook weer niet . Ik vind zeker dat je bij moet scholen en dat doe ik ook regelmatig. Ga regelmatig naar symposiums maar let wel op de kosten.Bijscholingen via mijn werk, de voorbehouden handelingen laat ik regelmatig toetsen. Kom regelmatig heel interessante symposiums tegen oa via nursing, maar die zijn voor mij onbetaalbaar. Jammer dat er zoveel geld voor deze symposiums betaald moet worden.

 5. Bijscholing moet zonder meer. Maar de scholing moet wel relevant zijn. Als je een cursus/symposium volgt over iets wat je op je werkplek niet veel tegenkomt, zakt het weg. Op het moment dat je ermee geconfronteerd wordt is het ‘hoe zat het ook alweer’. Bij een register waar je 36 punten per jaar (of enig ander getal) moet halen, ga je scholen om het scholen. Scholing moet ook een gedeelde verantwoordelijkheid zijn van werkgever en werknemer. Nu komt wat betreft tijd/geld bijna alles op het bord van de werknemer.

 6. Ik vind bijscholing erg belangrijk, er veranderd veel in de zorg en inzichten veranderen snel. Het is belangrijk om van de laatste weetjes en feiten en handelingen op de hoogte te zijn en hierin geschoold te worden.
  Wat ik niet snap is dat het naast de urennorm komt. Tel het gewoon bij elkaar op. Scholing telt toch ook mee met je ervaring als verpleegkundige?

 7. Ik vind dit heel normaal en het lijkt me een belangrijke bijdrage aan de professionalidering van ons beroep. Overwerken en wel of geen koffie heeft hier inderdaad helemaal niets mee te maken. Als verpleegkundige moet je aan bijscholing doen, doen we dat niet (te druk, eerst koffie) dan worden we een beroepsgroep die niemand serieus neemt. En het verplicht stellen voor herregistratie is wel een stok achter de deur.

 8. Vandaag geen tijd gehad voor koffiepauze en een uur overgewerkt. (Is dat van belang?)
  Mijn vak, verpleegkunde, is een professie die continue in ontwikkeling is. Daarom vind ik het niet meer dan logisch dat ik mijn kennis en kunde up-to-date houd. Dat ben ik aan mezelf, aan mijn patiënten en mijn beroep verplicht. Ik vind het een goede ontwikkeling dat de gevolgde scholingen inzichtelijk worden gemaakt in een register. De verpleegkundige heeft hierin een verantwoordelijkheid, maar ook de werkgever. Bijv. door het volgen van scholingen te faciliteren.

 9. Vanwaar deze koudwatervrees? Net als bij andere beroepsverenigingen: aantoonbaar/inzichtelijk maken wat je als vpk aan scholing hebt gevolgd. Dit vereist meer initiatief/ eigen verantwoordelijkheid en een relevanter gebruik maken van PB’s dan alleen hard en software aanschaffing.

 10. De Big is een kwaliteitssysteem en dan wil de minister overwegen of er nog een register bij moet komen.
  Probeert iedereen elkaar nu aan een boterham te helpen?
  Er bekruipt mij langzaam het gevoel dat de mensen achter het bureau bepalen wat goed is voor een verpleegkundige. De eigen verantwoordelijkheid van de verpleegkundige wordt nauwelijks genoemd.
  Als je ziet wat dit allemaal weer gaat kosten kunnen we dit geld beter in scholing voor de verpleegkundigen gebruiken die graag zijn/ haar vakgebied bij wil houden.

 11. Tja, wat schieten we ermee op? Alles wordt nu al minder. Werk zelf in de ouderenzorg, van 7 tot 11.15 continu bezig geweest, kop koffie gedronken, tussen de middag snel wat gegeten en drie kwartier overgewerkt.. Doe hier eerst eens iets aan Schippers, zorg eerst dat de kwaliteit die we nu (nog) hebben gehandhaafd blijft!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.