Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundigen naar de rechter wegens werkdruk

Anesthesiemedewerkers, operatieassistenten en verpleegkundigen van vijftien ziekenhuizen in Zuid-Nederland hebben een kort geding aangespannen om hun werkgevers te dwingen in overleg te gaan over de hoge werkdruk.
Verpleegkundigen naar de rechter wegens werkdruk

Het convenant dat de ziekenhuizen hebben gesloten om de arbeidsmarkt te verbeteren, gaat zijn doel voorbij, aldus het personeel.

Strijdig met cao en wet
Het kort geding dient op 8 december bij de rechtbank in Den Bosch. De beroepsverenigingen van anesthesiemedewerkers (NVAM), operatieassistenten (LVO) en recovery verpleegkundigen (BRV) eisen bovendien dat de afschaffing van toeslagen, extra beloningen en wervingspremies wordt teruggedraaid.

Convenant in strijd met cao
Zonder overleg met de beroepsverenigingen hebben de ziekenhuizen onderling afgesproken dat verschillende toelagen en opleidingsmogelijkheden worden afgeschaft. Het convenant is volgens de beroepsverenigingen in strijd met de cao en de Arbeidswet. Het laatste gesprek met de ziekenhuizen is in oktober zonder succes afgerond. De drie beroepsverenigingen zien geen andere uitweg dan een gang naar de civiele rechter.

Hoge werkdruk en twijfel over baan

Naar aanleiding van het convenant hebben de verenigingen onder hun leden een enquête gehouden. De ziekenhuismedewerkers vinden vrijwel allemaal dat hun arbeidsomstandigheden in de afgelopen vijf jaar zijn verslechterd. Bijna 85 procent van de ondervraagden noemt de werkdruk hoog, te hoog of onverantwoord hoog. Diensttijden van 18 uur zijn geen uitzondering, medewerkers houden veel overuren over. Ongeveer 45 procent van het personeel aarzelt over zijn baan.

Kartelvorming
Vakbonden beschuldigden de ziekenhuizen eerder al van kartelvorming, een overeenkomst tussen bedrijven die bedoeld is om de onderlinge concurrentie te verminderen. Sectormanager overheid, zorg en welzijn van De Unie Susan Mogony op Skipr.nl: ‘Er is sprake van prijsafspraken tussen 13 ziekenhuizen in Brabant en Zeeland, gedacht vanuit kostenreductie in het voordeel van de werkgever, terwijl de werknemer in deze ziekenhuizen nog eens extra aan de ketting wordt gelegd in de arbeidsvoorwaarden. Extra, omdat de cao toch al geen enkele ruimte biedt voor flexibilisering en maatwerk.’

De vakbonden stapten daarom naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Hun klacht is doorverwezen naar de Nederlandse Zorgautoriteit.

Skipr
Door: redactie Nursing

Ziekenhuizen gaan meer gespecialiseerd verpleegkundigen opleiden

1 REACTIE

  1. Weet je dat ik er helemaal geen zin meer in heb om me druk te maken ik zie wel waaar het schip strand.
    Ik ben sinds 1973 gediplomeerd en werk nog steeds maar hoe lang hou ik het nog vol op deze manier.
    Jammer genoeg ben ik in 1950 geboren en dat is niet het goede jaar zoals je weet

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.