Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Verpleegkundigen niet bewust van risico’s blaaskatheter’

Zowel artsen als verpleegkundigen zijn zich niet bewust van de risico’s van een blaaskatheter. Ook weten ze vaak niet precies wat juiste en onjuiste indicaties voor een katheter zijn.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
'Verpleegkundigen niet bewust van risico’s blaaskatheter'
Foto: Arno Massee

Dat zegt verpleegkundig onderzoeker Bianca Buurman in Nursing mei. Samen met collega’s in het AMC Amsterdam deed zij onderzoek naar acuut opgenomen ouderen die een blaaskatheter krijgen. Hieruit blijkt onder andere dat acuut opgenomen ouderen na het dragen van een katheter vaker incontinent worden. Ook lopen ze twee keer meer kans om binnen een jaar te overlijden dan ouderen die geen katheter krijgen. ‘Deze complicaties worden vaak pas zichtbaar na de ziekenhuisopname, als de patiënt alweer uit beeld is van de verpleegkundige in het ziekenhuis’, zegt Buurman in Nursing.

Vals gevoel van comfort

Ook over juiste en onjuiste indicaties bestaan misverstanden. Buurman: ‘Vaak zie je dat er in eerste instantie een juiste indicatie is, maar dat de katheter vervolgens te lang blijft zitten.’ Volgens Ronny Pieters, verpleegkundig specialist urologie in Universitair Ziekenhuis Gent, vinden veel verpleegkundigen een blaaskatheter een comfortabele oplossing voor een patiënt. In Nursing zegt hij: ‘De patiënt hoeft niet te bellen voor de bedpan, hoeft geen incontinentiemateriaal aan en niet zijn bed uit te komen voor de toiletstoel. Dit is een vals gevoel van comfort, omdat de complicaties van de blaaskatheter pas later zichtbaar worden.’

Lees het artikel over de risico’s van de blaaskatheter in Nursing mei. Bij dit artikel vind je ook een overzicht van juiste en onjuiste indicatie. Nog geen abonnee? Kijk hier voor meer informatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.