Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Verpleegkundigen nog steeds ondergewaardeerd’

Demissionair minister Edith Schippers vindt dat de beroepsgroep van verpleegkundigen en verzorgenden nog steeds een ondergewaardeerde groep is.
'Verpleegkundigen nog steeds ondergewaardeerd'

Dit zegt ze in het onlangs verschenen boek ‘Van knecht tot kopvrouw’ van Paulien Spieker.

‘Als patiënt is het belangrijk dat de technische kant van de zorg goed is, maar je bent ‘maatje’ met de verpleegkundige aan het bed’, zegt Schippers in het boek. ‘Een goede verpleegkundige maakt voor de patiënt net zoveel uit als een goede arts. Dus zijn verpleegkundigen en verzorgenden belangrijk bij de behandeling. Toch wordt de zorg nog gedomineerd door artsen. Ik vind het belangrijk dat de verpleegkundigen een slag verder komen.’

Excellente zorg
Schippers ziet mogelijkheden in het Amerikaanse magneet concept, dat in Nederlandse situatie wordt uitgewerkt in het project ‘Excellente zorg’. ‘Juist de verpleegkundigen aan het bed krijgen in de magneetziekenhuizen opleidingsmogelijkheden en kunnen zich verder ontwikkelen. En het is belangrijk dat het geluid van de verpleegkundigen in het managment wordt gehoord.’

Boek
Het boek ‘Van knecht tot kopvrouw’ bespreekt de recente geschiedenis van het emancipatieproces dat de beroepsgroep van verpleegkundigen en verzorgenden heeft doorgemaakt. Binnenkort is dit boek te bestellen bij V&VN.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.