Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundigen nog te weinig milieubewust

Verpleegkundigen zijn zich niet altijd bewust van het milieu, zo blijkt uit een poll op Nursing.nl. Daar geeft iets meer dan de helft van de stemmers aan dat zij tijdens het werk altijd rekening houdt met het milieu.
Verpleegkundigen nog te weinig milieubewust

Op de vraag ‘Houd jij rekening met het milieu tijdens je werk?’ antwoordt vijftien procent van de stemmers op Nursing.nl dat zij dit nooit doen, dertig procent doet dit soms. 55 procent zegt wel rekening te houden met het milieu. Op de poll stemden ruim 150 mensen.

Afval scheiden
In Nursing december vertelt Rob de Graaf dat verpleegkundigen wat betreft afvalscheiding niet altijd milieubewust werken. Hij is oud ic-verpleegkundige en projectmanager van de Reinier de Graaf Groep ziekenhuizen. ‘Het viel op dat er veel afval in de verkeerde afvalstroom terechtkwam. En na meting werd duidelijk dat dit meer was dan gedacht. Bij naaldenbekers en specifiek ziekenhuisafval bleek zeventig procent van het afval hier niet in thuis te horen’, zegt De Graaf. ‘Om afval in de juiste bak te krijgen, is een ware cultuurverandering nodig. Je moet verpleegkundigen bewust maken van het belang om afval te scheiden. Wijs ze ook eens op de kosten. Ons ziekenhuis gaf jaarlijks 100.000 euro te veel uit aan afvalverwerking.’

Bewustwording
Toch is het niet zo dat verpleegkundigen zich niet voldoende bewust zijn van het milieu, vindt verpleegkundige Cora van der Vlerk. Zij medewerker milieuzorg in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en ziet dat verpleegkundigen in haar ziekenhuis wel degelijk om het milieu denken. In Nursing december vertelt Van der Vlerk dat zorg voor het milieu ook in een verpleegkundige moet zitten. ‘Hoe je op je werk met het milieu omgaat, heeft ook te maken met de manier waarop je hier thuis mee omspringt. Misschien heb je milieubewustzijn in je opvoeding meegekregen, of juist niet. Soms zijn verpleegkundigen zich er niet van bewust dat ze het afval verkeerd scheiden, ze weten gewoon niet beter. Het is belangrijk om verpleegkundigen hierop te wijzen en te adviseren hoe ze de afvalscheiding beter kunnen aanpakken. Uiteindelijk gaat het om bewustwording.’

Cijfers
In Nederlandse ziekenhuizen wordt de helft van de milieubelasting veroorzaakt door elektriciteit en brandstoffen. Daarna volgen de afvalstoffen, zo blijkt uit de cijfers van de Milieubarometer uit 2010. Over de milieubelasting in verpleeghuizen en bij thuiszorgorganisaties zijn geen cijfers bekend.

Lees het hele artikel over ‘Milieubewust verplegen’ in Nursing december.

Lees ook: Verpleegkundigen dragen ‘oneerlijk’ uniform.


Door: redactie Nursing.nl

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


2 REACTIES

  1. Hier wordt alweer de verpleegkundige als dom neergezet n.a.v. de uitkomst van een door een paar mensen ingevulde poll? Ik protesteer! Ten eerste geven sommige instellingen en ziekenhuizen geen mogelijkheid om papier en andere zaken te scheiden. Maar de instellingen waar ik gewerkt heb, waren allemaal voorzien van papier, glas en plastic containers; spuiten en ampullen gaan in de daarvoor bestemde containers en ik ken niet één collega die daar niet aan mee werkt. Zelfs in de thuiszorg eisen we van cliënten dat er mogelijkheid is om materialen te scheiden. Het zinnetje: [Soms zijn verpleegkundigen zich er niet van bewust dat ze het afval verkeerd scheiden, ze weten gewoon niet beter.] is uitermate denigrerend. We dragen zorg voor de gezondheid, het milieu is daar een onderdeel van. Baseer een uitkomst op een echte landelijke enquête en niet zo! U wordt weer vriendelijk bedankt, redactie van Nursing!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.