Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundigen ergeren zich aan gebrekkige informatie bij de overdracht

Bijna 70 procent van de (transfer)verpleegkundigen en verzorgenden ervaart knelpunten bij de verpleegkundige overdracht, zo blijkt uit een online enquête van Nictiz en V&VN onder 804 respondenten.
Verpleegkundigen ergeren zich aan gebrekkige informatie bij de overdracht

De grootste knelpunten rond de overdracht zijn onvolledige informatie (61%), niet-eenduidige informatie (11%) en dat zorgverleners regelmatig moeten terugbellen naar de zorginstelling die de overdracht verstuurt om extra informatie op te vragen (14%). Dat staat te lezen in het rapport Verpleegkundige overdracht, een geoliede machine? dat is opgesteld door NICTIZ, expertisecentrum voor e-health, en V&VN.

Welke zorginstellingen?
Via de enquête is onderzocht naar hoeveel verschillende soorten zorginstellingen de respondenten de verpleegkundige overdracht doen. Opvallend is dat de respondenten gemiddeld naar vijf verschillende soorten zorginstellingen overdragen. Dat gebeurt het meest naar een verpleeghuis (bijna 75%), een thuiszorgorganisatie (ruim 72%), een algemeen ziekenhuis (ruim 72%) en een verzorgingshuis (70%). Ook vinden veel overdrachten plaats naar een hospice, bijna 50% van de respondenten geeft aan daarmee te maken te hebben. Datzelfde percentage geldt voor de overdracht naar revalidatiecentra.

Nog meer fouten in de overdracht

De redactieraad van Nursing wist nog veel meer knelpunten op te noemen in de verpleegkundige overdracht van ziekenhuis naar thuiszorg. Dat lees je hier >>>

Digitaal of op papier?
Opvallende cijfers over het versturen van de verpleegkundige overdracht:
– Bijna 70% van de respondenten draagt de verpleegkundige gegevens nog over op papier.
– Ruim 25% van de respondenten verstuurt de verpleegkundige overdracht inmiddels digitaal.
– Slechts 1% van de respondenten genereert de verpleegkundige overdracht uit het elektronisch dossier en stuurt het rechtstreeks naar het elektronisch dossier van de volgende zorginstelling.

‘Kijk eerst naar jezelf’

Blogger Sandra werkt in het ziekenhuis en is aanwezig bij een thuiszorgcongres. Ook daar gaat het over de verpleegkundige overdracht en wat er beter zou kunnen. Lees deze blog van Sandra >>>

Ontvangen overdracht
Opvallende cijfers over het ontvangen van de verpleegkundige overdracht:
– 60% van de respondenten ontvangt de verpleegkundige overdracht nog op papier.
– Ruim 20% van de respondenten ontvangt de verpleegkundige overdracht inmiddels digitaal.
– Slechts 3% ontvangt de informatie digitaal en importeert de informatie vervolgens in het elektronisch dossier.

Ruim 62 procent van de respondenten was verpleegkundige, 4 procent verzorgende, 15% was teamleider. De meesten werkten in een algemeen ziekenhuis (33 procent) en een academisch ziekenhuis (21 procent).

1 REACTIE

  1. Ik lees in dit artikel dat in totaal 83% de verpleegkundige overdracht ontvangen. Maar hoe zit dat met de andere 17%? Ik heb ook al te horen gekregen van medestudenten dat er vaak ook helemaal geen overdracht aanwezig is. Zal dat bij deze 17% ook (deels) het geval zijn? Ik schrijf mijn scriptie hier namelijk over en ben wel eens benieuwd in hoeveel gevallen er helemaal geen overdracht ontvangen wordt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.