Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Verpleegkundigen onpasselijk van sputum en vieze lucht

Veel verpleegkundigen, kersvers of doorgewinterd, hebben moeite met sputum. Ook een vieze lucht roept walging en misselijkheid op.
Verpleegkundigen onpasselijk van sputum en vieze lucht

Lees ook:
8 tips tegen sputum en andere ‘vieze dingen’
Blog Quinten: wonden zijn vies

Onlangs gaf Nursing-blogger Quinten het openlijk toe: hij vindt wonden vies. Daarmee ontketende hij een flinke discussie. Ben je wel geschikt voor het vak als je gruwelt van wonden, ontlasting of andere viezigheden?

Ontlasting
Nursing inventariseerde waar verpleegkundigen stiekem onpasselijk van worden tijdens hun werk. Met stip op één: sputum. Anderen krijgen de rillingen van braaksel, wonden of losliggende nagels. Ook ontlasting veroorzaakt bij verpleegkundigen regelmatig braakneigingen. Een vies bed en een ondergepoepte patiënt verschonen: velen van ons hebben er dagelijks mee te maken. Dat gaat nog wel, zo lijkt het. Kweekjes nemen uit een po vol diarree, toucheren of ongelukjes met postoelen zijn andere koek, blijkt uit reacties.

Geurassociatie
Psycholoog Patricia Bulsing is gepromoveerd op de relatie tussen geur en gedrag. ‘Mensen leggen onbewust associaties tussen geuren en ervaringen. Kreeg je als kind altijd appelsap bij griep, dan kan het zijn dat je de geur van appelsap niet meer verdraagt. Het is in je hersenen gekoppeld aan ziekte’, legt zij uit in Nursing oktober. ‘Eigenlijk is het een waarschuwingsteken: pas op, deze geur heb je eerder geroken en toen was je ziek!’ De beste manier om met vieze geuren om te gaan, is volgens Bulsing om ze niet te ontwijken. ‘Bedenk je steeds dat geurmoleculen je niet ziek maken. Probeer nieuwe associaties op te doen met de geur en ervaar tijdens het ruiken ervan dat het ook best mee kan vallen.’

5 REACTIES

 1. Wat heb ik kokhalsend sputumpotjes geleegd, TOT ik een keer een eigeel van eiwit aan het scheiden was en ineens besesfte, wat is sputum en wat is eiwit. Hoe kun je jezelf gek maken.
  Het heeft mij geholpen. Probeer het iedere keer weer te relativeren. ( kost wel moeite)

 2. Lees alle reacties
 3. Sputum is het moeilijkste,maar altijd telt voor de patient; beter kwijt dan rijk.
  Dus de echte plegen onder ons, wij kunnen dit aan!
  Er is genoeg te observeren aan de patient en zijn uitscheiding en altijd met het doel die patient te helpen in zijn niet zelfgekozen situatie.
  Aan het werk!

 4. Ik ruik niets, heb nooit wat kunnen ruiken, maar tijdens het werk is het dus beslist ook wel eens handig! Heb er dus niets van om iemand uit de viezigheid te halen.
  Sputum vind ik wel vies.
  Het is wel zo professioneel om niet te laten merken dat je iets vies vind. Patiënten kijken vaak naar je gezichtsuitdrukking als je een wond of stoma verzorgd of iemand moet verschonen. Houd in je achterhoofd dat het voor de patiënt het ergste is!

 5. Mij hielp het eerst wat vloeibare zeep uit de zeepdispenser (of parfum) op de binnenkant van mijn pols aan te brengen en de geur ervan op te snuiven voordat ik een ‘vieze’klus moest doen. Dat was voldoende om te voorkomen ik moest kokhalzen, wat ook niet echt patientvriendelijk is.

 6. De meeste dingen zijn met mental focus wel uit te bannen d.m.v. ervaring. Ik heb 1 keer een lucht geroken die moeilijk was uit te bannen. Een man die zeer veel dronk had door een warmte kussentje zonder omtrek een brandwond op zijn stuit gekregen. Ik was de eerste die bij hem kwam na twee dagen (thuiszorg). Samen met een buurvrouw geprobeerd hem overeind te helpen. De buurvrouw rende naar buiten, en moest overgeven. Ik ben wel een luchtje gaan scheppen.
  Bij vieze luchtjes belangrijkste: laat het niet merken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.