Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Verpleegkundigen: ‘Onregelmatig werken is aanslag op privéleven’

Volgens vakbond FNV betekent werken in de avond, nacht of in het weekend een enorme aanslag op het sociaal leven. Dat veel verpleegkundigen dat inderdaad zo ervaren, blijkt uit reacties op de Facebookpagina van Nursing.
Verpleegkundigen: 'Onregelmatig werken is aanslag op privéleven'

‘Werken als andere mensen, bijvoorbeeld je partner of je kinderen vrij zijn, betekent een enorme aanslag op het sociale leven,’ zei FNV-voorzitter Ton Heertsliet vorige week. Met name flexwerkers hebben hier last van. ‘En continu nachtwerk heeft ook nog eens gevolgen voor de gezondheid.’ FNV deed een onderzoek onder ruim 4200 mensen. De vakbond overhandigt de resultaten aankomende donderdag aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Reacties verpleegkundigen

Nursing legde het topic voor aan verpleegkundigen in haar Facebookgroep (bekijk het topic hier). Hoe ervaren zij het, dat ze vaak moeten werken als anderen vrij zijn? ‘Het is zeker een aanslag op je sociale leven,’ zegt Wen. ‘Vooral in de avonden, de nachten en in het weekend.’ Ook Sanne ervaart het zo. ‘Als ik ooit eens van die weekenden en feestdagen af kan komen dan zou dat een hoop schelen!’ Miranda vindt het vooral lastig met verjaardagen, of wanneer ze gevraagd wordt mee te gaan stappen. ‘Dan moet ik vaak afhaken omdat ik moet werken. Met een beetje pech moet ik een paar keer achter elkaar ‘nee’ zeggen, met als risico dat ze me op een gegeven moment niet meer meevragen.’

‘Het is een keuze’

Andere verpleegkundigen vinden onregelmatig werken vooral een aanslag op hun privéleven wanneer het rooster verandert, of ze moeten komen opdraven als iemand ziek is. ‘Ik doe het al dertig jaar, en het hoort erbij. Maar het gaat moeizamer naarmate ik ouder word,’ aldus Nicole. Toch hebben de meeste verpleegkundigen zich neergelegd bij het onregelmatig werken: ‘Het is een keuze die je maakt.’ Anderen vinden het onregelmatige werk zelfs handig, zoals verpleegkundige Jolanda. ‘Met drie kleine kinderen en de vierde op komst vind ik het heerlijk. Mijn man werkt ook onregelmatig in de zorg en wij genieten ervan om doordeweeks ook eens samen vrij te zijn. Soms is het wel pittig om na een late dienst om 8:30 weer op het schoolplein te staan, maar ik zou niet anders willen! Alleen met feestdagen is het wel eens onhandig, maar onze familie en vrienden zijn er inmiddels wel aan gewend.’

Hoe ervaar jij onregelmatig werken? Kom je er wel eens door in de problemen, of maak je er juist handig gebruik van?

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Met een man die in het onderwijs werkzaam is, kun je nauwelijks samen op vakantie, want wij mogen slechts een schoolvakantie aanvragen buiten de zomervakantie. Met als gevolg dat manlief dit jaar al 3 x vakantie heeft gehad 5 weken tegen ik geen enkele. Soms vervloek ik dit vak om die reden.

 3. Ja een hoop nadelen, met name sociaal, en fysiek.
  Sociaal mis je veel, met name met opgroeiende kinderen.
  Sportclub: trainingen en wedstijden op de sportclub zijn niet aan deel te nemen.
  Ja en een nachtdienst kost eigenlijk 2 dagen extra, ook sociaal ben je niet aanspreekbaar, överdags moet het hele gezin stil zijn.
  Fysiek al wat lijden achter de rug, en….kom dat door de gekke slaap- en eetgewoonten? Het heeft in ieder geval niet bijgedragen aan een goede gezondheid.
  En dan het overdags terugkomen voor werkbesprekingen, etc.
  Ik doe hetzo min mogelijk, probeer mjn snor te drukken. Herstel je nog niet op je vrije dag. (tot dat inzcht ben ik pas op latere leeftijd gekomen)
  Je wordt al”opgegeten ” door je werk.

 4. Vind het alleen ’s nachts werken heerlijk maar moet toegeven dat je sociale leven er erg veel onder lijdt. Deelnemen aan teamsport is moeilijk omdat wedstrijden vaak in het weekend zijn en dan moet je regelmatig werken. Aan de andere kant: als je door de weeks vrij bent hoef je geen vakantiedag op te nemen voor de monteur o.i.d. die iets aan je (huur)huis moet repareren. Dit kun je mooi plannen tijdens je vrije dagen. Jammer is wel dat er zoveel tijd met slapen verloren gaat wil je het nachtleven vol kunnen blijven houden als bijna 60 jarige.

 5. De onregelmatigheid begin steeds meer zijn tol te eisen, zeker omdat er het laatste jaar een toename is van deelname in werkgroepen, commissies enz. De vergaderingen die het met zich meebrengt, zijn vaak overdag gepland. Als je dan veel avonden en nachten werkt, dan betekend dat heel veel terugkomen.
  Daarbij wordt zo’n mate van flexibiliteit verwacht, dat je nog maar voor 1 dagdeel een wens voor het rooster in mag dienen. Kortom combineren werk en privé wordt steeds moeilijker!

 6. Ik sluit me helemaal bij Karina van der Meer aan. Zelf werk ik in de wijk. Hier gebeurd het steeds vaker dat we gebroken diensten moeten draaien. Op die manier ben je soms een hele dag (inclusief een deel van de avond) bezig met je werk, en krijg je soms maar 7 uur uitbetaald. Een sociaal leven is dan zeer beperkt! Op deze manier gaat de lol erbij mij af!

 7. Ik denk dat de onregelmatigheid veel minder zou kunnen zijn.
  Laten werkgevers eens onderzoeken wat de wensen op dit vlak van hun medewerkers zijn.
  Er zullen mensen zijn die graag dagdiensten draaien en anderen liever avond- of nachtdiensten. Weer anderen liever alleen weekenden, enz.
  Daar kan veel meer op afgestemd worden.

 8. Hetty
  In veel zorginstellingen wil met dat iedereen alle diensten draait omdat dan de kwaliteit beter zou zijn. Misschien goed om daar eens onderzoek naar te doen. Is dat ook echt zo? Ik ben zeker voor kwaliteit maar hier heb ik mijn twijfels bij. Ik vond het ook fijn om nachtdiensten te draaien toen de kinderen klein waren en heb dat 15 jaar gedaan. Ik kan echt niet zeggen dat ik daardoor minder aan kwaliteit leverde. Juist meer, ik was toch dat bekende gezicht voor de nachten

 9. Ik vind het jammer dat onregelmatigheid hoort bij je vak, de ene houd ervan de andere niet.toch wordt je geacht op de meeste plekken alle diensten te draaien. Mijn werkplezier neemt door onregelmatighid af door disbalans met studie en gezin.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.