Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundigen ontevreden over maatregelen personeelstekort

Veel verpleegkundigen zien hun werkgevers in actie komen tegen het personeelstekort en de werkdruk in de zorg, maar vinden de maatregelen vaak ontoereikend.
personeelstekort
Een populaire maatregel is onder andere de extra inzet van ondersteunend personeel. (foto: Arno Massee)

Dat blijkt uit een peiling van V&VN onder 2570 verpleegkundigen en verzorgenden.

Gebrek aan actie

Volgens de peiling ervaren negen van de tien verpleegkundigen en verzorgenden een tekort aan collega’s, maar ziet vier op de tien hun werkgever geen actie ondernemen om dat tekort te lijf te gaan. Bijna de helft van de ondervraagden vindt dat hun werkgevers zich niet voldoende inzetten om hen te behouden.

Maatregelen

De meest populaire maatregelen die werkgevers treffen zijn het opleiden van meer mensen, meer overwerken, extra inzet van ondersteunend personeel, patiëntenstops en het sluiten van bedden. Een kleiner deel probeert de administratieve lastendruk te verlagen en niet-zorggerelateerde taken weg te halen bij zorgmedewerkers. Volgens zes van de tien ondervraagden zetten werkgevers deze maatregelen niet tijdelijk, maar structureel in. Slechts één op de tien medewerkers vindt de maatregelen voldoende om de tekorten terug te dringen.

Veiligheid en uitstroom

Volgens V&VN gaan werkgevers het personeelstekort op een verkeerde manier te lijf. Ze maken niet genoeg gebruik van maatregelen zoals administratieve lastenverlichting en het weghalen van niet-zorgtaken zoals het bezorgen van de krant. Bovendien is het inzetten van ondersteunend of beginnend personeel niet zonder risico’s voor het welzijn en de veiligheid van patiënten. Daarnaast stelt de beroepsvereniging dat werkgevers te weinig doen om de uitstroom van zorgmedewerkers te verkleinen. Ook dat illustreert de peiling: de helft van de ondervraagden zegt dat hun werkgever actief beleid voert om hen te behouden. Dat doet hij met het bieden van doorgroeimogelijkheden en meer zeggenschap, en het rekening houden met roostervoorkeuren.

Betrekken

Volgens V&VN kunnen werkgevers toch hun personeel aan zich binden door hen te betrekken bij het verlagen van de werkdruk en bij het schrappen van onnodige administratie en oneigenlijke taken.  Werkgevers zouden hun werknemers ook een stem kunnen geven in de manier van werken bij hun zorginstelling, en hen betrekken bij regionale plannen voor het werven en behouden van medewerkers.

V&VN maakte een factsheet op basis van de peiling onder haar leden.

1 REACTIE

  1. Zeker zijn er genoeg verpleegkundigen die opzoek zijn naar een baan.
    Ik ben al sinds januari bezig met het zoeken naar een baan (ziekenhuis) voor naast mijn hbo-v deeltijd studie, maar ik wordt door iedereen afgekeurd. Waarschijnlijk omdat ze liever een gediplomeerde hbo-verpleegkundige willen hebben. Maar die zijn er niet veel!
    Ze zullen juist veel aan mij hebben, ik ben mbo-verpleegkundige en ik kan 20-24 uur per week voor ze werken. Het enige wat ik nodig heb is een hbo-verpleegkundige als werkbegeleider.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.