Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Verpleegkundigen ontslagen om weigeren griepprik

Acht verpleegkundigen in het Amerikaanse Goshen Hospital zijn ontslagen omdat zij de griepprik weigerden vanwege geloofsovertuiging.
Verpleegkundigen ontslagen om weigeren griepprik

Dat berichten verschillende Amerikaanse media deze week.

Sinds vorig jaar september is de griepprik voor alle medewerkers van het ziekenhuis verplicht. Ook andere ziekenhuizen in de regio hanteren dit beleid. Volgens woordvoerder Melanie McDonald van het Goshen Hospital is de griepprik verplicht gesteld op aanraden van verschillende Amerikaanse gezondheidsorganisaties. ‘De griep heeft het hoogste sterftecijfer van een vaccin-vermijdbare ziekte. Het zou onverantwoord zijn om dat te negeren vanuit ons perspectief van zorgverleners’, zegt woordvoerder Melanie McDonald in de regionale krant The Elkhart Truth.

Geen griepprik
Op basis van hun geloofsovertuiging weigerden verschillende verpleegkundigen de griepprik. Een aantal werden daarom ontslagen. ‘Ik wil het niet in mijn lichaam hebben uit persoonlijke overtuiging’, zegt een van de ontslagen verpleegkundigen, Joyce Gingerich in The Elkhart Truth. ‘Ik laat mijn persoonlijke overtuiging niet wijken voor een baan, hoewel ik het betreur.’ Volgens woordvoerder McDonald zijn er verschillende weigeringsverzoeken ingediend en beoordeeld. Zo zijn verpleegkundigen met een medische allergie wel vrijgesteld van de griepprik.

Weerstand
Vanaf 2007 geldt in Nederland het advies om gezondheidszorgmedewerkers te vaccineren tegen griep. Al vanaf het begin was er flink wat weerstand tegen dit advies. Zo liet in 2008 al 45,6 procent van de verpleegkundigen weten geen griepprik te halen ‘omdat ze kerngezond is en niet zomaar in zich liet prikken’. In 2011 zei bijna 70 procent van de verpleegkundigen op Nursing.nl de griepvaccinatie te weigeren.

Griepprik hoor erbij
In Nursing oktober stellen drie gerenommeerde wetenschappers dat de griepvaccinatie nu eenmaal bij het vak hoort. ‘Als verpleegkundige heb je nauw contact met de patiënt en daarom is het belangrijk om gevaccineerd te zijn. Daar moet je niet over zeuren, dat is onderdeel van de beroepsethiek’, zegt dr. Luc Bonneux. Hij vindt de griepprik voor ouderen vrijwel nutteloos, maar bij gezonde volwassenen is er wel degelijk bewijs dat de vaccinatie werkt. Voor verpleegkundigen zou het dan ook helemaal geen vraag moeten zijn of ze wel of niet de griepprik moeten halen, vindt hij.

De situatie in Amerika werd gisteren uitgebreid besproken op CNN, bekijk hier het item.

Lees alles over de griepprik in het dossier Griep

RTLnieuws, Nursing
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

13 REACTIES

 1. Geneuzel over de griepprik… Waarom moeten we toch steeds weer die discussie voeren over het wel of niet nuttig vinden van die prik. Goede hand-hygiene is veel verstandiger, daarnaast ook erg prettig dat als men hoest/niest even de hand voor de mond doet en niet zo in ons gezicht staat te spetteren.

 2. Lees alle reacties
 3. Alles wordt in Nederland toch gemeten en al dan niet op z’n Diederik-Stapels onderzocht? Waarom wordt er dan geen onderzoek gedaan naar het verband tussen ziekzijn als zorgmedewerker en de al dan niet ontvangen griepprik? Zie het verhaal van Irene op 04-01 – 16:42 uur.

 4. Ik werk in de thuiszorg en nagenoeg al mijn klienten krijgen de griepvaccinatie ,Zelf heb ik hooguit een zware kou of een buikgriepje ,iets waar de griepvac.niet tegen helpt en de klienten snel overnemen (of ik van de klienten).Bezoek/familie ,zijn ook niet allemaal gevaccineerd ,dus virussen komen toch wel binnen.Het is te kort door de bocht om een verplichting voor personeel af te dwingen.Ik zie het puur als een geldkwestie ,de farmacie blij en de werkgever denkt dat het personeel minder snel ziek word of lang ziek blijft ,kolder natuurlijk .Ziek worden is natuur en onderdeel van gezond zijn ,want dan doe je op een natuurlijke mnanier antistoffen op .Voor mij geen troep uit een spuitje ,en griep….al jaren niet gehad.Ik ben het dus totaal niet eens met een verplichting ,zieke ouderen en patienten kunnen ook van een simpel verkoudheidsvirus overlijden ,maar dan moet je doorwerken omdat je niet “ziek” bent,maar wel superbesmettelijk ,dus waar ligt de verantwoordelijkheid dan ?Bij de werkgever,want bij ons word je na een ziekmeldig meteen gebeld en gewezen op het belasten van je collegas ,dus ga je halfberoerd toch maar weer aan de slag met alle gevolgen van dien.Bezoek is net zo goed een bron van besmetting,die word ook niets verplicht.

 5. Die meneer Bonneux is zelf geen verpleegkundige en gaat wel even vertellen wat wij moeten doen. Hij gaat daarbij wel even voorbij aan de integriteit van het menselijk l;ichaam en dat we daar zelf nog over mogen beslissen. Juist om die reden wordt ook de orgaandonatietoestemming niet omgekeerd. En nu mogen wij niet zeuren. Wat een betutteling. Dit is niet van deze tijd. Wij moeten als verpleegkundigen deze betutteling niet accepteren!

 6. Wat doen die mensen überhaupt als verpleegkundige met zo’n overtuiging? Ik zou ze niet vertrouwen in de buurt van een familielid. Dit is een interventie waarvan ze zelf de ‘handeling’ ondergaan, maar dat is natuurlijk geen absolute scheidslijn. Het zijn de gevolgen voor de patiënt die tellen. En daarin is iedere verpleegkundige een deel van iedere ‘handeling’ die waar dan ook plaatsvind. Waar houdt hun geloofsovertuiging op? Ik kan dat niet bepalen, maar wel dat ze lukraak grenzen stellen op volslagen onzinnige gronden. En natuurlijk zijn er mensen ziek na vaccinatie. Maar wel 60% minder gevallen van influenza dan in de niet gevaccineerde populatie. Hoelang gaat het duren voordat de essentie van dat verschil doordringt onder verzorgenden en verpleegkundigen?

 7. Belachelijk ! Ik haal nooit de aangeboden griepprik en word nooit ziek, Mocht het wel zo zijn dan is het ook eens goed de boel van binnen op te ruimen en even de wereld laten doordraaien zonder jou. Allemaal geldkwesties en de farmaceutische maar lachen. Je moest eens weten wat er hier in dagelijks in Nederland verstrekt en vernietigd wordt.Ge farmaceutische industrie die heeft geen crisis.

 8. Bram je schiet helemaal onterecht uit je slof. Waarom wantrouw je gelovige mensen? Zijn er ook andere geloven of overtuigingen waar je allergisch voor bent? Hoe kan jij dan ieder mens ongeacht zijn/haar achtergrond goed verplegen? Het is een belangrijk Nederlands recht dat je zelf mag beschikken over je lichaam en dat niemand je kan verplichten welk medicijn dan ook in te nemen, ook geen vaccinatie.

 9. helemaal met anja eens
  wie heeft het recht om te beslissen over jouw lichaam.. immers er zitten ook complicaties aan injecties… bivendien heeft de griepprik helemaal geen garantie de meeste worden er juist ziek van dit doordat het ook gespoten wordt als je weerstand niet optimaal is..
  ik doe er dus lekker niet aan mee.. en de griep krijg ik niet.. eerder andere virussen die ik oploop doordat men op de werkvloer slechte handhygiene gebruikt!!!
  ik ben voor goede handhygiene en je weerstand op peil houden op een natuurlijke manier

 10. tja, alleen gaan die complot theorieën alle grenzen voorbij, gaat over de hele planeet en zo. In ieder geval zijn ze in de vs al sneller met ontslaan.
  Het enige wat mij opvalt is dat al drie van mijn collega’s die zich WEL hebben laten vaccineren deze winter al meer ziekteuren hebben op moeten nemen dan ik. afkloppen tuurlijk, you never can tell, maar ik heb er weer een argument bij om me niet te laten prikken: de mensen die het wel doen kwakkelen minstens net zo veel, sommigen zelfs meer dan de prikweigeraars, waarvan ik er ook een ben.

 11. Baas in eigen lijf! Ik hoef die rotzooi niet in mijn lijf en dat heeft niets met geloof te maken! Ja het geloof dat je aan je weerstand beter kan werken op een natuurlijke manier. Wat zijn er weer een hoop mensen ziek na de vaccinatie…….gek he.Of misschien niet? Maar dan nog: mag je misschien zelf beslissen wat je je laat inspuiten? Je krijgt het er naelijk niet meer uit.

 12. Medische allergie wel vrijgesteld, persoonlijke overtuiging niet; simpel toch? Geloof is geen argument voor een zorgprofessional, zeker niet wanneer het op iets als dit aankomt.
  Hoewel het me wel een beetje verbaast dat dit uit Amerika komt, waar geloof overal invloed lijkt uit te oefenen.
  Hier in Nederland hoor ik het argument dat de griepprik een soort samenzwering van de grote farmaceuten is, ook dat soort ‘conspiracy theories’ zou ik eerder in de VS verwachten…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.