Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundigen onzeker over baan

Een op de drie werknemers in de zorgsector, waaronder verpleegkundigen, is onzeker over hun baan. Daarnaast overweegt meer dan de helft wel eens een overstap naar een andere baan.
Verpleegkundigen onzeker over baan

Dit blijkt uit de Zorgbarometer van Abvakabo FNV die werd ingevuld door 1.139 werknemers uit de verschillende zorgsectoren. Bijna alle respondenten verwachten dat de bezuinigingen van het kabinet negatieve effecten hebben op de kwaliteit van de zorg (93 procent) en op het werk (91 procent). Op de stelling ‘Ik ben bang dat de bezuinigingen mij persoonlijk zullen raken’ geeft 47 procent het antwoord ‘(helemaal) eens’.

Bezuinigen
Elise Merlijn, bestuurder zorg van Abvakabo FNV, vindt de resultaten verontrustend: ‘Het kabinet bezuinigt op alle fronten en verhoogt de eigen bijdrage. Veel gemeenten bezuinigen op de thuiszorg. Iedereen weet dat er over vijftien jaar gigantische tekorten in de zorg ontstaan, maar niemand lijkt daar nu al verantwoordelijkheid voor te nemen.’

Nieuwe baan
Ondanks het feit dat er almaar meer zorgpersoneel nodig is, overweegt meer dan de helft van de werknemers in de zorg een overstap naar een andere sector (54 procent ten opzichte van 58 procent in 2010). Ruim drie op de vijf leden (63 procent) geven aan dat de hoge werkdruk een reden is om aan een overstap te denken. Maar liefst 69 procent van de medewerkers tot 35 jaar overweegt de zorg te verlaten. Hoe lager de leeftijd, hoe vaker aan een overstap wordt gedacht. Na bureaucratie zien zorgmedewerkers werkdruk, salaris en het gebrek aan doorgroei- en opleidingsmogelijkheden als meest negatieve aspecten.

Zorgbarometer
De Abvakabo FNV Zorgbarometer is een kwartaalonderzoek binnen de zorgsector. Het onderzoek wordt afgenomen onder een zorgpanel van 1.500 werknemers in de verschillende zorgsectoren; ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg.

Abvakabo FNV
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

1 REACTIE

  1. Jammer dat niet vermeld is welke functies in de diverse zorgsectoren deze barometer hebben ingevuld.
    Van de ca 220.000 primaire zorgverleners (vpk en vz) in Nederland, hebben 1139 werknemers in de zorg (dit kunnen ook voedingsassistenten en koks zijn) dit ingevuld. Volgens mij dekt de kop van dit artikel de lading niet: nergens staat dat het verpleegkundigen zijn die dit onderzoek ingevuld hebben. Met als gevolg een onjuiste conclusie. Met welke reden: angst zaaien?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.