Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen onzeker over e-health-competenties

Ziekenhuisverpleegkundigen twijfelen aan hun ‘e-health-competenties’. Dat blijkt uit een deelstudie van het promotieonderzoek van verpleegkundedocent Thijs van Houwelingen.
(Foto: iStock)

Hij onderzocht onder andere welke competenties verpleegkundigen nodig hebben om e-health toe te passen in hun werk, en hoe zij zelf tegen hun competenties aankijken. Meer dan duizend ziekenhuisverpleegkundigen beoordeelden zichzelf. De meerderheid had zelfvertrouwen in 9 van de 31 competenties. Daar staat tegenover dat hun vertrouwen in de rest van de competenties middelmatig of zelfs laag was. Zo gaven ze aan dat ze niet weten wat te doen als de technologie niet werkt of als zich een noodgeval voordoet tijdens het gebruik van e-health.

Jonge verpleegkundigen

In een andere deelstudie onderzocht Van Houwelingen of jonge, internetwijze verpleegkundestudenten positiever tegen e-health aankijken. Meer dan duizend verpleegkundestudenten die geboren zijn na 1992 vulden een vragenlijst in over allerlei verpleegkundige taken, waaronder een vijftal e-health-taken. Zij bleken de e-health-taken niet automatisch als een kernonderdeel van het verpleegkundige beroep te zien. Ook gaven ze aan minder graag opgeleid te willen worden in deze taken en minder vertrouwen te hebben in hun eigen kunnen op dit gebied dan in traditionele verpleegkundige taken. Daarin verschilden ze niet van studenten van eerdere generaties. Jonge, internetwijze verpleegkundestudenten hebben dus net zo goed scholing nodig op het gebied van e-health als oudere studenten, concludeert Van Houwelingen. De promovendus pleit voor trainingen en scholing waarin centraal staat hoe verpleegkundigen e-health-toepassingen kunnen integreren in hun werk, voor werkende verpleegkundigen en voor studenten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.