Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen opgeleid voor omgang met technologie

Zorginstelling TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) wil de komende jaren dertig hbo-verpleegkundigen aanstellen die in samenwerking met hogeschool Saxion het opleidingsprofiel HBO-VGG (Verpleegkundige Gerontologie – Geriatrie) hebben gevolgd. Zij gaan zich bezighouden met onder andere technische ontwikkelingen in ouderenzorg. Daartoe is een overeenkomst opgesteld met afspraken over onderzoek, stages en het delen van kennis.
Verpleegkundigen opgeleid voor omgang met technologie

‘Steeds meer mensen willen langer thuis blijven wonen, daarom moet er worden toegewerkt naar verdergaande extramuralisering van de zorg’, vertelt Frans Pol, directeur van de academie Gezondheidszorg binnen Saxion. Technologie kan daarbij een goed hulpmiddel zijn met bijvoorbeeld zorg op afstand. Door de samenwerking kunnen studenten aan de slag met voorbeelden vanuit het werkveld. ‘Studenten bespreken bijvoorbeeld de voordelen van het gebruik van domotica, Telemedicine (de inzet van technologie in het zorgproces) en E-Health. Zij onderzoeken hoe de cliënt in de zorginstelling geïnstrueerd moet worden’, legt Pol uit.

 

Slimmere zorg

Steeds wordt gewezen op de personeelstekorten die in de ouderenzorg dreigen. Maar volgens Saxion gaat het niet enkel om het oplossen van kwantitatieve problemen op de arbeidsmarkt. In de notitie ‘Ruimte voor Arbeidsbesparende Innovaties in de zorg’ van de Raad voor de Gezondheids Zorg. wordt vooral gepleit voor de toepassing van slimmere zorg. TMZ

Baan
De studenten die stage lopen bij het TMZ, na hun stage een baan aangeboden. Naast de reguliere hbo-v gaat het hierbij tevens om studenten van de onlangs bij Saxion gestartte Studieroute Gezondheid & Technologie. In deze studieroute (binnen de licentie hbo-v) wordt speciaal aandacht besteed aan de mogelijkheden van technologie in de zorg. De opdracht aan de Hoger opgeleide Verpleegkundigen is vooral om toe te werken naar een verdergaande extramuralisering (thuissituatie) van de zorg.

Auteur: Redactie TvZ
Bron: Saxion , Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.