Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Verpleegkundigen: patiënten worden ‘gedumpt’

Ziekenhuispatiënten belanden geregeld op een verkeerde afdeling en worden te snel naar huis gestuurd, zo blijkt uit een enquête onder 670 verpleegkundigen.
Verpleegkundigen: patiënten worden 'gedumpt'

Ziekenhuizen ‘dumpen’ de patiënten door beddentekort, zo zeggen de verpleegkundigen. De Consumentenbond heeft de enquête uitgevoerd. De resultaten zijn te lezen in de Gezondgids van de Consumentenbond die deze maand verschijnt.

Geen optimale zorg
Zestig procent van de verpleegkundigen moet regelmatig patiënten verzorgen die niet op hun afdeling thuishoren. Dat is niet zoals het moet, zeggen de ondervraagde verpleegkundigen. Patiënten krijgen dan geen optimale zorg, omdat de juiste faciliteiten op een andere afdeling ontbreken en verpleegkundigen op een andere afdeling vaak onvoldoende kennis over de aandoening van de patiënt hebben.

Patiënt vergeten
Als voorbeeld noemt de Consumentenbond een patiënt die na een darmoperatie op de afdeling cardiologie terecht komt en te maken krijgt met verpleegkundigen die minder kennis hebben van darmziekten. In zo’n geval blijft de behandelend arts weliswaar verantwoordelijk, maar het komt voor dat deze arts niet op de hoogte is van de locatie van de patiënt. Zo kan een patiënt ook makkelijk vergeten worden.

Beddentekort
Door het beddentekort worden patiënten soms eerder naar huis gestuurd dan verantwoord is. De verpleegkundigen geven aan dat ontslagen patiënten soms dezelfde dag nog opnieuw opgenomen worden. Bedden worden ook vastgehouden door patiënten die uitbehandeld zijn, maar nog niet terecht kunnen in bijvoorbeeld een verpleegtehuis of wachten op thuiszorg. De helft van de verpleegkundigen herkent deze situatie.

NVZ niet bezorgd
De NVZ vereniging van ziekenhuizen is op de hoogte van de situatie, maar deelt de bezorgdheid van de Consumentenbond niet, zo blijkt uit navraag door Skipr. Plaatsing op een andere afdeling is niet per definitie slecht voor de kwaliteit van zorg, zo luidt de mening van de NVZ: ‘Verpleegkundigen hebben immers allemaal een opleiding algemene verpleegkunde gevolgd. Een groot deel van de te verlenen zorg valt hieronder’, aldus senior communicatieadviseur Elise de Jong.

Advies Consumentenbond
De Consumentenbond adviseert patiënten om goed voor zichzelf of voor hun familieleden op te komen: ‘Wie onverhoopt op een andere afdeling komt te liggen, doet er goed aan om regelmatig naar de behandelend arts te vragen. De behandelend arts is verantwoordelijk, niet de zaalarts. En vraag om overplaatsing zodra er een bed vrijkomt op de ‘juiste’ afdeling.’

Door: redactie Nursing
Skipr

14 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. De NVZ zou eens naar de mensen op de werkvloer moeten luisteren. Want laten we nu eerlijk zijn wat weet een communicatie adviseur nou van verplegen??!! Natuurlijk kan iedereen de basiszorg verlenen, maar daar mankeert het niet aan. Het zijn juist de orginisatorische en specialistische handelingen/ verrichtingen die verkeerd gaan. En ja ook ik kan een stoma verzorgen, maar wij hebben geen materiaal op onze afdeling. Dus moet dat ergens anders vandaan komen, mensen komen met spoed op jouw afdeling en hebben in de haast medicatie en andere noodzakelijke zaken thuis laten liggen.Je bent in de zomer al met een minimale bezetting er melden zich 3, ja 3 mensen ziek. Ga zo maar door.
  Mensen wat zal ik blij zijn als iedereen weer terug is van vakantie, de secretaresse weer gewoon op haar plekje zit de voedingsassistente er weer is en al mijn collega’s weer terug zijn zodat wij gewoon reguliere patienten krijgen die met goede zorg omringd worden en ik met een goed gevoel naar huis kan laten gaan ( met of zonder thuiszorg, met goede overdracht!)
  Iedereen veel sterkte van de zomer en Johan bedankt, kon ik goed gebruiken na afgelopen week,
  Collegiale groeten Maudy, vpk in ziekenhuis.

 3. Sinds marketing in de zorg zijn de verhoudingen totaal zoek. Verknipt. Uitgehold.
  Wie neemt/heeft in deze verantwoordelijkheid????
  Deze wordt van de een op de ander geschoven. Mondig zijn heet dat. De patient is dan helaas slecht af.
  Gelukkig zijn er ook nog steeds goede hulpverleners, die dat met plezier en liefde op client en collega,s proberen over te dragen.

 4. ik wil hier op reageren, wij hebben regelmatig mee te maken dat als een patient geopereerd moet worden bv een darm ok en op andere afdeling liggen dat ze hem willen overplaatsen. Vanwege dat ze geen stoma zorg kunnen doen. sorry hoor iedereen moet dat te kunnen en dat heeft niks met leeftijd van verpleegd personeel te maken is je basiszorg

 5. Ik kan me heel goed voorstellen dat je als verpleegkundige in een ziekenhuis patienten snel naar huis wil laten gaan als ze uitbehandels zijn. Helaas komt het vaak voor dat er geen goede communicatie is naar de thuiszorg hoe een client het beste naar huis kan komen en wat voor zorg een client thuis nodig heeft. thuiszorg medewerkers voelen ook dat clienten worden gedumpt. Ze komen dan thuis zonder goede en voldoende zorg. Dat is ook niet gezond voor een client. Het ziekenhuis kent de thuis situatie van de client niet. Ze denken dan, er is toch al thuiszorg die knappen het wel wel op. Het gaat niet alleen om de lichamelijke zorg maar ook het steeds meer complexere sociale en psychische zorg/ondersteuning van client/ partners en familie.
  Ook wordt vergeten dat thuiszorg geen 24 zorg kan bieden (of er moet veel hulp van partner/familie zijn maar die zijn vaak al erg overbelast).
  Communicatie en goede afstemming met de wijkverpleegkundige is het belangrijkste wat vaak ontbreekt.
  Het gaat vaak over te veel schijven. De een zegt dit en de ander zegt dat.
  Het ziekenhuis vergeet ook dat zorg die thuis geleverd moet worden, pas kan worden geleverd als er een indicatie is. en dat ontbreekt vaak omdat het CIS achter loopt. de client is vaak al thuis zonder indicatie. (maar dat is weer een ander onderwerp).
  Het ziekenhuis heet het gevoel dat clienten/paienten worden gedumpt maar dat is in de thuiszorg net zo. thuiszorg medewerkers lopen heel vaak achter de feiten aan wat erg veel tijd en geld kost.

 6. Het dumpen gebeurt ook door instellingen onderling. Een patient die jarenlang bekend en onder behandeling staat in een academisch ziekenhuis wordt doorverwezen naar de periferie wanneer het ziektebeeld niet interessant of “topklinisch” is.
  Daarnaast zie ik aan het einde van het jaar veel patienten uit verzorgingstehuizen en verpleegtehuizen omdat het budget voor de medicatie op is of omdat het personeel niet toereikend is. Ik heb meegemaakt dat een man 1,5 week moest blijven omdat in de instelling waar hij woonde geen plek (of tijd) was om hem te verzorgen.
  Gelukkig werk ik in een klein ziekenhuis en als ik iets niet weet van een bepaald specialisme is de gang naar mijn collega’s die het wel weten erg kort.
  Het is vaak kiezen tussen twee kwaden: of opnemen op een andere afdeling of een plek zoeken buiten de regio. Ik weet wel waar de patient het meest bij gebaat is.

 7. Het is inderdaad zo dat je als verpleegkundige allround behoort te zijn, ik denk dat dat bij de oudere garde nog wel zo is maar met de opleiding van nu is dat echt anders gesteld merk ik. Ze lopen een aantal stages en dan moeten ze het meer kennen en weten.Ik merk ook day de stof die ze moeten leren vaak niet toereikend is omdat ze van alles een beetje leren sommige kunnen ook geen relaties leggen tussen bv symptomen en ziektebeelden enz. Gewone dingen zoals de basiszorg is niet interessant je deeld liever medicijnen terwijl je niet weet wat je geeft.
  Ik werk met zeer veel plezier en probeer mijn enthousiasme op hun over te brengen en ze te interesseren voor de zieke mens in totaliteit en ik merk door zo bezig te zijn een hoop kennis over te brengen op hun en ik merk dat ze er open voor staan en het met beide handen aannemen. Goed voorbeeld doet goed volgen.
  Wat dat dumpen aan gaat ben ik het eens met de ander reacties en zeker met name de familie,s het is soms te gek voor worden dat de familie wel even zegt hoe het moet en wat voor hulp er moet komen maar zelf geen hulp wil bieden want we hebben het zo druk met ons zelf. Het is een grote reactie geworden ik loop al langer hier mee misschien sluit het niet voor 100% bij dit artikel maar het speld zeker mee.
  Ik zou het als uitdaging zien een ander soort ziektebeeld op mijn afdeling en zou mij verdiepen in de zorg die diegene nodig heeft. Je merkt trouwens dat er steeds meer gespecialiseerde verpleegkundige komen ws omdat er toch veel meer behoefte aan verdieping in het vak is en ook nodig is

 8. Wel degelijk merken wij in de thuiszorg het zogenaamde “dumpen”van patienten uit het ziekenhuis. Een goede overdracht is er vaak niet, helaas, waardoor het steeds vaker voor komt dat de zorg niet goed opgestart kan worden. De wijkverpleging moet dan weer contact opnemen met het ziekenhuis, de afdeling waarvan die vandaan komt, en krijgt daar vervolgens te horen dat de overdracht nog niet klaar was bij ontslag. Wij in de wijkverpleging begrijpen de situatie maar al te goed en hopen het contact met de collega’s in het ziekenhuis goed te houden. Maar ook daarin merken wij dat er soms kortaf en lichtelijk geirriteerd gereageerd wordt. Jammer, want we proberen toch met elkaar samen te werken. Of niet?
  Zelf heb ik jaren in het ziekenhuis gewerkt en ken daarmee de situatie. Beste collega’s verpleging…petje af voor jullie werk. Houd vol en probeer met plezier te werken.
  De patienten hebben het hard nodig.
  Met vriendelijk collegiale groeten.

 9. Deze vorm van dumping syndroom is mij al bekend zolang ik pleeg ben(sinds 1974). Ook wat Corry noemt, heb ik menigmaal zien passeren. Ook de “sociale opname” om in feite de thuissituatie te ontlasten, terwijl de opgenomene in de regel meer tijd en aandacht vraagt dan lichamelijke zorg. Soms kan ik dat laatste heel relativerend bekijken en soms irriteert het me, omdat ik daarvoor dit vak niet gekozen heb. C’est la vie?!

 10. Sorry maar ik kan het niet laten om niet te reageren.
  Ik ben het er mee eens dat er vaak ander soort van specialisme op onze afdeling ligt maar geen erge/uitgebreide andere specialisme ( ik bedoel bv een allerdaagse interne patient maar geen grote ok’s ofzo. daarnaast komt er ook nog bij dat zodra er een plekje komt op de afdeling waar de patient thuis hoort de patient hier heen gebracht wordt.
  Nog een opmerking er wordt geklaagd dat patienten snel thuis gedumpt worden maar ik denk dat we zeker niet moeten vergeten dat familie ook vaak hun familielid bij ons dumpen en letterlijk dumpen. Ze zien al weken en soms maanden aankomen dat iemand nietmeer thuis kan wonen en wie moet het oplossen….. het ziekenhuis. Nou goed dan doe je dat om geen klachten aan je te hebben hangen maar zule mensen hebben ook nog de grootste mond waar hun familielid heen moet en wij doen natuurlijk alles verkeerd. Jammer en jammer……
  Ik geef toe dat ook wij fouten maken maar laten we ook is kijken naar het gedrag van een patient!!! en zijn of haar familie/ kennissen..

 11. Als ik NVZ was zou ik ook ontkennen.
  Het blijft echter wel waar dat dit gebeurt.
  Veel fouten en onjuistheden zouden zijn te voorkomen door patienten op de juiste afdeling te verplegen en te zorgen voor voldoende medische aandacht. Het is gericht op kwantiteit en niet op kwaliteit in de ziekenhuizen en de overige gezondheidszorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.