Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen presenteren ruim 60 te schrappen regels

Verpleegkundigen, apothekers, huisartsen huisartsen en andere medici hebben 62 concrete ‘schrappunten’ overhandigd aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport.
Door bepaalde punten te schrappen kan de administratieve lastendruk met de helft omlaag, stelt het VvAA. Foto: Arno Massee

Dit meldt Zorgvisie. Met het aanbieden van de schrappunten doen de zorgverleners een dringende oproep om de regeldruk een halt toe te roepen. De 62 schrappunten zijn het resultaat van de ‘schrap- en verbetersessies’ die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden in het kader van (Ont)Regel de Zorg, een initiatief van VvAA en huisartsenactiegroep Het Roer Moet Om. Honderden zorgprofessionals uit de zeven beroepsgroepen hebben tijdens deze sessies vastgesteld welke regels binnen hun vakgebied kunnen worden geschrapt. Samen met zorgverzekeraars, beroepsverenigingen en toezichthouders hebben ze bekeken wat er nodig is om dat te realiseren. Het gaat volgens de VvAA om realiseerbare plannen die direct verschil maken voor de patiënt en de zorgverlener.

Schrapkaart voor wijkverpleegkundigen

Per beroepsgroep –zeven in totaal- is een schrapkaart opgesteld met daarop vijf tot tien schrappunten. Als die worden gerealiseerd, kan de administratieve lastendruk met 50 procent omlaag, stelt de VvAA. ‘Het gaat om wensenlijst van zorgprofessionals’, zegt een VvAA-woordvoerder. ‘We begrijpen dat die niet van vandaag of morgen zijn te realiseren. Voor elk punt komt er binnenkort een actieplan om te kijken wie met wie aan tafel moet om de plannen uit te voeren.’ Wijkverpleegkundigen gaan stoppen met de 5-minutenregistratie. Mits ‘de tijd die aan de zorg is besteed overeenkomt met wat vooraf is vastgelegd’, zo valt te lezen op de schrapkaart.  Wijkverpleegkundigen willen ook de verplichting schrappen om een cliënt elke wijziging van het zorgplan te laten ondertekenen. Verder willen ze stoppen met het rapporteren dat de zorg conform zorgplan is verleend. Ook de verplichting om twee keer per jaar evaluatiegesprekken met cliënten te houden verdwijnt in de prullenbak, als het aan de wijkverpleegkundigen ligt. Dat geldt ook voor het standaard invullen van de halfjaarlijkse risicosignalering en het standaard invullen van de arbochecklist bij iedere cliënt. Klik hier om de volledige schrapkaart te lezen >>

‘De wensen zijn radicaal’, zegt Kees Kraaijeveld, die de schrapsessies heeft begeleid tegen Zorgvisie, vakblad voor zorgmanagers, ‘De ambitie is hoog, want anders krijg je geen beweging. Zorgprofessionals hebben we uitgedaagd om groot te denken. Ze hebben nu het gevoel dat het schrappen kan. Zorgverzekeraars en toezichthouders hebben meegedaan. Met de steun van VWS gaat dat ook lukken.’ Het ministerie is positief over het initiatief. Minister Bruins zegt in een reactie: ‘Er is hard gewerkt door professionals in de zorg. Er liggen tientallen concrete ideeën om het werken in de zorg eenvoudiger te maken zodat de patiënt de tijd kan krijgen die deze verdient. Het is nu aan alle betrokkenen, van toezichthouder tot het ministerie en van brancheorganisatie tot zorgverzekeraar om de ideeën van papier te krijgen en in resultaten om te zetten zodat de zorgverlener en de patiënt het verschil echt merken. Zolang dat niet het geval is, is het werk niet af.’ In mei komt VWS met een Programmaplan (Ont)regel de zorg, de uitkomsten van de schrapsessies van de beroepsgroepen zijn daar een onderdeel van.

De 5-minutenregistratie wordt afgeschaft. Dit blijkt uit het nieuwe ‘Kwaliteitskader wijkverpleging’. Lees meer >> 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.