Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Verpleegkundigen productiever door technologieën

De productiviteit van verpleegkundigen is in de periode van 2003 tot 2009 met bijna 35 procent gegroeid. Dit komt omdat de ligduur van patiënten is verminderd door nieuwe technologieën als kijkoperaties.
Verpleegkundigen productiever door technologieën

Dat blijkt uit een rapport van het Centrum voor Innovaties en Publieke Sector Efficiëntie Studies van de TU Delft. ‘Het aantal opnamen is verhoogd tijdens de onderzoeksperiode, maar de verpleegduur is verkort’, zegt Jos Blank, directeur van IPSE Studies, het onderzoeksinstituut van TU Delft. ‘Per behandelde patiënt zijn er minder verpleegkundigen nodig.’

Kijkoperaties
De verkorte verpleegduur heeft volgens de onderzoekers te maken met het toepassen van nieuwe technologieën in de medische sector. ‘Door kijkoperaties kan een patiënt tegenwoordig veel sneller worden behandeld dan vroeger. Er verschijnt steeds nieuwe medicatie waardoor patiënten sneller genezen’, aldus Blank. ‘Ook zijn er tegenwoordig alternatieve vormen van zorg, waardoor de patiënt eerder naar huis kan en bijvoorbeeld thuiszorg krijgt.’

Werkwijze verpleegkundigen
Blank benadrukt dat het onderzoek niets zegt over motivatie, inzet en werkdruk van de verpleegkundigen. Toch denkt hij wel dat de veranderende werkwijze van verpleegkundigen bijdraagt aan de verkorte verpleegduur van patiënten. ‘Veranderingen in de processfeer zoals elektronisch werken met dossiers kan bijvoorbeeld zorgen voor minder medicatiefouten .’

Toekomst?
‘Als de groei van de arbeidsproductiviteit van het verplegend personeel zich blijft voortzetten, kan dit een meevaller betekenen voor de dreigende tekorten aan verplegend personeel’, vindt Blank. ‘Dat betekent dat je met steeds minder verpleegkundigen hetzelfde kunt doen.’ Het rapport is inmiddels gepresenteerd aan onder andere het ministerie van Volksgezondheid.

Door: redactie Nursing

7 REACTIES

  1. Het kan wel zijn dat de productiviteit verhoogd is, maar naar de menselijke maat wordt niet gekeken, daar zijn geen cijfers over. Ik heb het laatst nog aan den lijve ondervonden, de verpleegkundigen deden hun “kunstjes”goed, maar veel oog voor de patient was er niet.

  2. Lees alle reacties
  3. Wat een succes die kortere opname tijden en meer productiviteit. Er is steeds minder tijd voor de patient. Laatst nog een verhaal: Een patient uit de thuiszorg bij ons gaat voor Heup OK, te vroeg gemobiliseerd: nieuwe heup uit de kom. Toegegeven fout van het ziekenhuis.

  4. Wat ze bedoelen met de verhoging van productiviteit is dat steeds meer patiënten ontslagen worden per gewerkt uur. Dit komt door de kortere gemiddelde doorlooptijd per patiënt. Technologieën en medische technieken waardoor een patiënt sneller naar huis kan helpen hier bij. Voor jullie als verpleegkundigen betekent dat, dat de patiëntenmix op de afdeling kan veranderen. Werkdruk heeft met dit stuk weinig te maken. De winst zit erin dat je meer productie doet met dezelfde middelen. Bijwerkend effect is dat wachtlijsten terug kunnen lopen (al denk ik dat niet met de productiegroei die we de komende jaren nog mee gaan maken).

  5. Toen ik de titel las, dacht ik heb zeker heel erg wat gemist, de werkwijze van verpleegkundigen is niet heel veel veranderd, wel op de OK, het gaat vooral over de produktiviteit en weinig over het werk van verpleegkundigen, ik krijg niet de indruk dat met deskundigen ( lees verpleegkundigen) is gesproken. De reactie van Suzan onderschrijf ik dan ook.

  6. Uit dit ertikel lijkt het of ons werk steeds eenvoudiger wordt. Maar de praktijk is bij ons(chirurgie) heel anders. Het is Echt “productie” geworden, mensen worden veel sneller ontslagen, dus je hebt steeds meer “zieke” hulpbehoevende mensen. Doorstroom naar logeerkamers en revalidatiecentra gaat langzaam. En het papierwerk wordt steeds omvangrijker. Ik vind mijn werk toch minder leuk dan vroeger, toen je nog soms echt tijd voor de mensen had. Ook patiënten hebben dit door. De minder zieke mensen zeggen dat ze ons bijna niet zien! Ik ben toch erg benieuwd of ik de enige ben die dit zo ziet. Helemaal na dit artikel, misschien doen wij iets fout op onze afdeling?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.