Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verpleegkundigen reageren fel op 12-uursdienst

Verpleegkundigen reageren massaal op het bericht dat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen in de nieuwe cao het liefst aaneengesloten diensten van 12 uur zou invoeren. De meeste verpleegkundigen zijn negatief over het voorstel, toch zien enkele de voordelen.
Verpleegkundigen reageren fel op 12-uursdienst

Per 1 maart loopt de huidige cao voor ziekenhuizen af. Vorige week hebben werkgeversvereniging NVZ en vakbonden NU’91, Abvakabo FNV, CNV Publieke zaak en FBZ hun inzet voor de nieuwe cao uitgewisseld. In het document van de NVZ staat onder andere het voorstel om structureel 12-urige diensten in te voeren. Verpleegkundigen, verzorgenden en andere betrokkenen reageerden massaal op Twitter, Facebook en Nursing Connect.

Niet wenselijk

’12-uursdiensten lijken mij niet wenselijk, door de combinatie van fysieke en mentale drukte wordt het te lang. Hierdoor wordt de kans op fouten groter’, schrijft E Both in een reactie op het bericht ‘NVZ pleit voor 12-uursdiensten’. E Donkers zou eerst onderzoeken willen lezen over 12-uursdiensten. ‘Wat voor effect heeft dat op mensen? Maken ze meer fouten, gaat de concentratie achteruit? En hoe zit het met de dienst zelf: zijn daar uren bij waarin je bijvoorbeeld kunt rusten of zijn het allemaal actieve uren?’ Volgens Marjorie de Neef blijkt uit Amerikaans onderzoek dat het aantal gemaakte fouten sterk toeneemt door de vermoeidheid. Dat lijkt bevestigd te worden door Melanie Gillespie die schrijft dat ze Amerikaans is en in Amerika 12-uursdiensten draaide. Zij schrijft: ‘Er is geen voordeel. Je hebt meer dagen in de week, maar op vrije dagen ben je zo moe dat je geen zin meer hebt. Mijn ervaring is dat er meer fouten met patiënten zijn gemaakt. Vooral in de laatste vier uren van je dienst.’

Studie naast fulltime baan

Positieve reacties zijn er ook. Zo schrijft D van der Stroom: ‘Het lijkt me fantastisch. Je kan een goed beeld vormen van de patiëntensituatie.’ AF van Bezooijen draaide op vrijwillige basis al eens een pilot van 12-uursdiensten. ‘Door de extra vrije dagen kon ik een studie doen naast mijn fulltime baan’, schrijft Van Bezooijen. ‘Voorwaarden vind ik vrijwilligheid, geschiedenis van weinig tot nooit ziek zijn en mijn huidige werkplek, de SEH. Relevant is daar dat je piek en rustmomenten hebt. Voor het geheel vind ik ook belangrijk dat doorbetaalde korte pauze geïntegreerd is.’

Inzet cao-onderhandelingen

Tot slot zijn er ook verpleegkundigen die denken dat het zo’n vaart niet zal lopen. Op Nursing Connect noemt C. Dekker het een pokerspel van cao-onderhandelingen. ‘Dan wordt zo’n kaart op tafel gelegd als ruilobject voor andere voorstellen die de NVZ wel graag wil bereiken. Gewoon strategie, niet druk om maken.’

Discussieer mee

Wat vind jij? Word jij tevredener van 12-uursdiensten? Of lijkt het je helemaal niks? Discussieer meer op Nursing Connect.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Niet aan beginnen zo lang het voor de patiënten geen duidelijke voordelen oplevert, denk ik. Als de voordelen bestaan uit er een studie naast kunnen doen of meer vrije tijd, is het niet te verkopen. En als er ook nog doorbetaalde rustmomenten in moeten zitten, …….. vergeet het maar.

  3. Reactie op Tera de Wit
    De partimers kunnen de fouten van de dagdienst oplossen in de late uurtjes! Als collega`s dit vrijwillig willen uit proberen hou ik ze niet tegen….bij ziekte wordt het wel een probleem even 12 uur ziekte oplossen …met partimers? Laten we onze beroepsgroep gezond houden om kwaliteit te leveren.

  4. Vindt dat het geen uitgangspunt voor de CAO onderhandelingen moet worden. Denk dat je daarbij in de problemen gaat komen met de mensen die part-time werken. Aan de andere kant kun je daardoor wel meer flexers in de avond inzetten. Als je een dagdienst van 7.00-19.00 heb kun je als partimers van 19.00-23.30 werken.
    Het mes snijd aan 2 kanten en waarom ga je daar als instelling niet flexibel mee om. Leuk om uit te proberen als roosteraar!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.