Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Verpleegkundigen roddelen regelmatig

Bijna tachtig procent van de verpleegkundigen geeft aan regelmatig te roddelen over collega's. Dit blijkt uit een poll van Nursing.nl.
Verpleegkundigen roddelen regelmatig

In totaal werd ruim 400 keer gestemd op de poll, die naar aanleiding van de blog van leerlingverpleegkundige Suzan Senczuk op nursing.nl werd gezet. 17% van de stemmers geeft aan alleen te roddelen wanneer haar écht iets dwarszit. 8% zegt uit principe niet te roddelen.

Afschuwelijke tijd
Veel lezers zeggen te maken te hebben met roddelcultuur. Zo zegt leerlingverpleegkundige Kim verschillende stageafdelingen te hebben gehad, waar ontzettend veel geroddeld werd. ‘Ik heb deelgenomen aan een leerplaatstraject in een ziekenhuis. Twintig weken lang, een afschuwelijke tijd! Het vaste personeel roddelde (in negatieve zin) over de leerlingen. Als ik er aan terugdenk, word ik hier nog steeds kwaad om. Ik heb me echt rot gevoeld deze periode. Als stagiaire heb je het soms al niet zo gemakkelijk en dan gebeuren er zulke dingen. Je bent in mijn als leerling niets minder dan een vaste medewerker!’

Oplossing
Kaatje denkt de oplossing in handen te hebben. Volgens haar kun je roddelen alleen verhelpen door het zelf niet te doen én het ook niet aan te horen. ‘Roddelen komt van twee kanten, het aanhoren van roddels maakt dat het geroddel in stand gehouden wordt. Ik denk dat als je de wereld wilt verbeteren, je bij je zelf moet beginnen,’ reageert Kaatje.

Tips voor een betere sfeer
Een slechte sfeer op je afdeling kan je werkplezier flink vergallen én heeft invloed op de kwaliteit van zorg. In Nursing februari 2009 gaf Nursing in het artikel ‘Zorgen voor een goede sfeer’ tips voor een betere sfeer op de afdeling.  

Door: redactie Nursing

8 REACTIES

 1. Ik vind de reacties opvallend hoor… Het lijkt net of niemand roddelt! Maar praten over collega’s is heel gewoon hoor, het hoeft echt geen kwaadsprekerij te zijn. Ik zag op de Nursing poll dat meer dan 90% zei wel eens te roddelen. Dus de mensen die hier reageerden zijn eerder een uitzondering.

 2. Lees alle reacties
 3. Conformeren aan de (roddel)groep biedt veiligheid: zo blijf je buiten schot en hoor je nog eens wat sappige verhalen. Wie niet mee wil doen aan de groepscultuur -roddel-, zet zichzelf buiten de groep en wordt doelwit. Je krijgt nicknames en wordt door de roddeltantes (en ooms!)beschouwt als arrogant, slome of als betweter. Alleen de echte sterke figuren doen niet mee aan roddel. Deze figuren vallen op: het zijn er maar een paar, soms slechts één.
  Degene die slachtoffer wordt van roddel, zoekt steun bij de sterke figuren (Moet je horen…. Vind je ook niet dat…).
  Uiteindelijk zal de roddelsmetplek nooit helemaal verdwijnen, dus je kunt maar beter goeie feedback geven, er niet aan meedoen en gewoon aan je werk gaan. Scheelt een hoop uren op jaarbasis!!

 4. Roddelen op de afdeling heeft te maken met het feit dat verpleegkundigen het zo moeilijk vinden elkaar feedback te geven. Als we elkaar direct durven aan te spreken op ons functioneren en dat ook professioneel kunnen aanhoren, verdwijnt de noodzaak om het via het roddelcircuit op te lossen. Dus: geef elkaar professionele feedback en zorg dat mensen het ook aan jou durven geven. Zeg als je feedback krijgt altijd eerst: ‘dank je wel’.

 5. Ik ben het helemaal met Kaatje eens: niet doen en ook niet aanhoren. Ik heb altijd duidelijk gezegd: joh als ze vindt dat ik dat moet weten, dan komt ze me dat zelf wel vertellen. Ik heb me er nooit mee opgehouden omdat ik weet dat het iemands leven kapot kan maken. Ik heb in een andere reactie het verhaal van de Rabbi aangehaald. Maar wat je zegt waaiert alle kanten op en je kunt het niet terug halen.Je weet niet wat je aanricht, en waarom doe je het eigenlijk? Om interessant te doen? Je kunt beter interessant ZIJN.
  Roddel is onvolwassen, onbehoorlijk en zo NIÉT integer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.