Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen: signaleer overbelasting mantelzorgers

Zorg dat ziekenhuizen meetinstrumenten implementeren voor het signaleren van (over)belasting van mantelzorgers in het verpleegproces op poliklinieken en verpleegafdelingen.
mantel

Dat is een van de aanbevelingen uit het onderzoekrapport ‘Mantelzorgondersteuning in het ziekenhuis’ . Het onderzoek is in opdracht van het Expertisecentrum Mantelzorg uitgevoerd als afsluiting van de opleiding hbo-v. V&VN Geriatrie Verpleegkunde werkte aan het onderzoek mee. Wim van de Vrie,voorzitter V&VN Geriatrie Verpleegkundigen, geeft aan blij te zijn met dit onderzoek. ‘Het levert een bijdrage in de verbetering van zorg voor de geriatrische patiënt. Hoewel de verpleegkundige, zoals uit het onderzoek blijkt, kennis heeft van mantelzorgers, is een meer systematische inventarisatie van de gegeven mantelzorg bij opname noodzakelijk. Dit rapport geeft hiermee een aanzet voor bewustwording.’

 

Miljoenen mantelzorgers

Uit onderzoek blijkt dat in Nederland 3,5 miljoen mantelzorgers zijn. Van deze groep verlenen 2,6 miljoen meer dan 8 uur per week mantelzorg. Langdurige en intensieve zorg wordt door 1,1 miljoen mantelzorgers gegeven. Mantelzorgers zorgen voor hun zieke familielid of naaste en vinden het vaak een dankbare taak. Maar het zorgen voor een ander kan ook een psychische of lichamelijke belasting met zich meebrengen voor de mantelzorger. Voor verpleegkundigen is er een belangrijke taak weggelegd om de mantelzorger in een vroegtijdig stadium op te sporen, het risico op (over)belasting te signaleren en de mantelzorger te ondersteunen. Zo verbetert de zorg aan het zieke familielid of naaste.

 

Geen optimale kennis

Het Expertisecentrum Mantelzorg onderzocht de ondersteuning van mantelzorgers door geriatrieverpleegkundigen in ziekenhuizen. Uit het onderzoek bleek dat geriatrieverpleegkundigen kennis hebben van mantelzorgers, maar geen optimale kennis. Verpleegkundige opleidingen besteden beperkt aandacht aan het onderwerp mantelzorg(ondersteuning).

 

Redactie TVZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.