Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen UMCG besmet met scabiës

Zeker zes verpleegkundigen en artsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn besmet met scabiës, oftewel schurft.
Verpleegkundigen UMCG besmet met scabiës

Dat meldt het ziekenhuis op haar website. De medewerkers van het UMCG liepen de besmetting op door een patiënt die al langdurig, op drie verschillende afdelingen, opgenomen lag. Door het contact met de patiënt zijn zeker zes medewerkers van het ziekenhuis besmet. 

Besmetting medewerkers en overige patiënten

Medewerkers die contact met de betreffende patiënt hebben gehad, zijn inmiddels onderzocht en zo nodig preventief behandeld. Ook patiënten die met besmette medewerkers contact hebben gehad of op dezelfde afdeling opgenomen zijn geweest, zijn in kaart gebracht en geïnformeerd. De kans is klein dat de besmette patiënt scabiës heeft overgedragen op andere patiënten. Tot op heden zijn er dan ook geen besmettingen geconstateerd bij andere patiënten in het UMCG.

Scabiës
Scabiës is een ongevaarlijke, maar besmettelijke huidziekte die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Besmetting kan plaatsvinden door langdurig, frequent lichamelijk contact met iemand met schurft, zoals bij lichamelijke verzorging of door gezamenlijk gebruik van bed of kleding. Indien scabiës bij patiënten met een ernstig verzwakt immuunsysteem onbehandeld blijft, kunnen de mijten zich tot grote aantallen vermeerderen en wordt de aandoening gemakkelijk overdraagbaar (de zogenoemde ‘scabiës norvegica’).

Inspectie voor de Gezondheidszorg

Een van de belangrijkste verschijnselen van scabiës is jeuk, die over het hele lichaam kan voorkomen. Op de huid kunnen blaasjes en rode bultjes ontstaan, bijvoorbeeld tussen de vingers, aan de polsen, billen en voeten. Het UMCG heeft melding gemaakt van deze besmetting bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de GGD.

UMCG
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.