Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

Verpleegkundigen verdeeld blij over eigen feestdag

Niet alle verpleegkundigen zijn even tevreden over de invulling van de Dag van de Verpleging, bleek op Nursing.nl.  Zo vielen de gebakjes en doosjes Merci-chocolade best in de smaak, maar:  ‘Wat nou als je aan de lijn of diabeet bent?’

Op 12 mei lieten werkgevers ‘hun’ verpleegkundigen en ook verzorgenden zien wat hun waarde is voor de gezondheidszorg. Toch hebben  niet alle instellingen het goed begrepen, bleek uit reacties van verpleegkundigen op Nursing.nl. Zo klaagt een verpleegkundige die haar naam niet noemt over het oranje rugzakje dat ze kreeg. ‘Een knaloranje rugzakje met daarop het logo van de instelling, ik zie mezelf al lopen! Voor dat geld had ik liever een cadeaubon gehad.’ Een andere verpleegkundige kreeg een kaartje met de tekst ‘Je bent goud waard.’ ‘Alleen het goud was niet bijgevoegd.  Ik snap dat het om het idee gaat, maar in mijn ogen is het met alle bonussen in andere beroepsgroepen een beetje een treurig gebaar.’

Rode loper
Andere instellingen hadden juist wél flink uitgepakt. Zoals in het ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede, waar de rode loper uitgegooid in het personeelsrestaurant. Ook konden verpleegkundigen foto’s laten maken, die ze later op intranet konden bekijken. Bovendien kregen de verpleegkundigen een roos en een zakje chocolade met een cadeaubon. ‘ En last but not least, er was een mogelijkheid om je te laten verwennen, massages, voetenbaden, kleurenadvies, make-upadvies… dat klinkt toch prima!’

Obstakels
Ook in het verpleeghuis waar verpleegkundige Marian werkt werd de Dag van de Verpleging goed gevierd, al waren er wat obstakels. ‘We kregen in ons verpleeghuis een gebakje aangeboden. Tevens kon je een ontspanningsmassage ondergaan. Goed bedacht, maar helaas was de personele bezetting deze dag zo slecht dat we niet van de afdeling af konden.’ Ook bij de instelling van Joanne liep de Dag van de Verpleging een beetje anders. ‘Alle andere disciplines waren vrij, daarom hebben ze het uitgesteld. Volgende week krijgen we een warme maaltijd van het huis.’

De Dag van de Verpleging wordt ieder jaar op 12 mei gevierd om even speciale aandacht te vestigen op de bijdrage van verpleegkundigen en verzorgenden aan de gezondheidszorg. Daarom organiseerden vele zorginstellingen op en rond 12 mei kleine en grote activiteiten.

Nursing Challenge
Nursing startte op de Dag van de Verpleging met de Nursing Challenge. Na twee dagen hadden al 350 verpleegkundigen de eerste kennistoets gemaakt. Jij nog niet? Ga dan naar www.nursing.nl/challenge voor meer informatie en de toets!

Door: redactie Nursing

16 REACTIES

 1. wat een gezeur weer: we konden niet van de afdeling af voor de ontsapnningsmassage. Dan ga je toch na je dienst! Maar nee, voor de verpleging moet het altijd onder werktijd gebeuren, een vergadering of bijscholing buiten de uren om wordt altijd als een belasting gezien, nooit als een mogelijkheid om jezelf te ontplooien.

 2. Lees alle reacties
 3. Hou er gewoon mee op!
  De dag van de verpleging heeft al zolang ik verpleegkundige ben een voorspelbaar verloop. De werkgevers organiseren iets dat te maken heeft met “aandacht”, “waardering”, “schouderklopjes”, “trots”, want dat willen verpleegkundigen graag van anderen horen. Vervolgens gaan die verpleegkundigen klagen en zeuren dat het niet goed genoeg was (‘en wat nou als je aan de lijn bent?’).
  Wat is toch dit gebrek aan zelfwaardering? Kruip in de rol van het kind, en de ander pakt de rol van de ouder wel. Een volwassen professie heeft helemaal geen ‘dag van..’ nodig. Men gaat uit van eigen professionele kracht, en men waardeert zichzelf.
  Dus, gewoon afschaffen dit vergeefse en afhankelijke geroep om bevestiging, en zakelijker opstellen a.u.b. Daar zouden we als professie een stuk van opknappen, en serieuzer benaderd worden.

 4. Wauw, dag van de verpleging. Wat was dat ook al weer. Ja, geloof het of niet maar in de thuiszorg wordt er op die dag helemaal geen aandacht geschonken aan de verpleging. Nee, die hebben een dag van de thuiszorg. Het is toch van de zotte, een dag van de thuiszorg. Straks komt er ook nog een dag van het management (of is die er al????) Jongens, waar moet het naar toe. Ik geloof in het principe van waaruit de dag van de verpleging is ontstaan. Niet wat het moet opleveren. Waardering voor het verpleegkundig en verzorgend personeel. En moet dat dan alleen op die ene dag aankomen? Net als moederdag? Want in de rest van het jaar maakt het allemaal misschien niet meer zoveel uit. Waar doen we het dan nog voor. Voor mij is het een dag die vanuit de geschiedenis is ontstaan. Zorg voor je medemens. Of die nou ziek is of niet moet eigenlijk niet uitmaken. Daar geloof ik in. Dat is de waarde voor mij in mijn beroep als verpleegkundige. Dat is wat mij overeind houdt in een wereld waarin blijkbaar waardering alleen maar die ene dag geldt. Lieve collega’s, voor mij is iedere dag DE DAG VAN DE VERPLEGING. Proost en proficiat.

 5. Ik heb 12-5 waardering van familie gehad over de begeleiding tijdens het overlijden van een patient. Maar een compliment, bedankje of blijk van waardering vanuit het ziekenhuis?? Nee hoor niks. Bij ons in het zkh heb ik er verder niets van gemerkt. Er was een cabaret maar degenen die het te druk op de afdeling hadden (zoals ik) of die niet werkten konden er niet heen.
  We hebben dus helemaal niets gemerkt van de dag vd verpleging. Al was het maar een roos met een kaartje oid. Tis toch te gek. de secretaresses kregen een bloemenboeket van €25 op de dag vd secretaresse..

 6. Dag van de zorg?
  Ik vergelijk het graag met moederdag… Het is de dag waarop moeder in het zonnetje gezet moet worden, maar wie staat er tussen de middag weer achter de potten en pannen??
  Volgens mij deed mijn werkgever alleen maar mee om punten te scoren in de rangorde voor ‘beste werkgever van het jaar’
  Ten eerste was er geen tijd om naar de activiteiten te gaan (werkdruk) en ten tweede waren de broodjes – die voor iedereen gratis af te halen waren – al om 12.15 uur op…. Ook moest je lang in de rij staan voor de georganiseerde activiteiten.
  Het bord dat het vorige week dag van de verpleging was staat er nog (kijk eens hoe goed wij het hier doen), maar dat er veel te weinig broodjes waren besteld.. en de wachtrijen voor de massages etc. te lang waren?? Denk je dat we hier al terugkoppeling over hebben gehad??
  Er wordt vanalles bedacht door omhooggevallen verpleegkundigen op kantoor, maar degenen op de werkvloer – die al iedere dag keihard moeten werken – hebben op die dag net zo hard als anders moeten werken, met misschien nog wel een stuk meer frustratie!!
  Wat hebben we een goede werkgever!! Chappeau…
  Volgend jaar gewoon een taart op de afdeling die je in je koffiepauze even snel naar binnen kunt werken… Veel beter!!

 7. Twee kanten!
  Ons ziekenhuis had voor al het personeel een gratis massage ter beschikking gesteld, helaas alleen als de werkdruk dit toeliet en uiteraard alleen binnen kantooruren. Werk je niet, dan heb je pech!!
  Voor de avond en nachtploeg was iets anders bedacht:
  Cola light en een voorverpakte hotdog!
  Wat een contrast. Had dat geld dan maar liever niet uitgegeven.

 8. Het is te gek voor woorden!
  Leuk dat er een dag van de verpleging is, maar kom dan met iets serieuzers. Mijn vriendin is lerares, gisteren hadden we het over de dag van de verpleging.
  Ik vertelde dat ik een gratis maaltijd kreeg van het ziekenhuis, en dat ik dat attent vond.
  Haar reactie: alleen een maaltijd? Wij krijgen 100 euro als bonus.
  Mijn reactie hierop was; voor de school 100 euro, nee antwoordde ze: per leraar!
  Potverdikkie! En zij kunnen wel staken met een nettosalaris dat 500 euro hoger ligt dan dat van mij, en 1000 weken extra vakantie en weet ik al wat nog meer! Het is te gek voor woorden dat we zo slecht gewaardeerd worden.
  En moet dan waardering altijd met geld is dan de vraag, nee dat niet maar uitbuiten is een ander uiterste….

 9. In ons ziekenhuis is de “Dag van de verpleging” af geschaft. Dus geen bos bloemen, doos chocolade of een klein bedank-woordje van onze directeur. Het ziekenhuis heeft in juni een algemene “Dag van het ..(naamziekenhuis)..”, voor ieder personeelslid die daar werkzaam is. Meestal een borrel en een hapje tijdens kantooruren, de verpleegkundigen op de afdeling zijn dan hard aan het werk en de verpleegkundigen van de avonddienst en nachtdienst hebben daar maar weinig aan! Ik vraag me af of de mannen/vrouwen met een kantoorfunctie, die elk jaar weer een jaar salaris binnenhalen waar je U tegen zegt, ook elke dag zo hard werken als de verpleegkundigen op de afdeling?!

 10. Hallo, ik werk in verpleeghuis Maartenshof in Groningen en bij ons is wel aan dag van de verpleging gedacht. Wij hebben een heel leuk doosje gekregen met bad spulletjes met de geur van vanille. Het is toch een vorm van waardering als het bedrijf waar je werkt hier aan mee doet.Dit waardeer ik zeer.

 11. Onze instelling doet niet aan de dag van de verpleging, ze hebben een dag van de zorginstelling zelf verzonnen maar het gaat juist om Florence Nightingale die herdacht wordt en dat moet niet op een bedrijf betrokken worden. Het is wel op een andere datum maar 12 mei wordt vergeten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.