Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Verpleegkundigen verzwijgen medische missers

Verpleegkundigen en andere zorgverleners verzwijgen vaak medische fouten. Dat blijkt uit een artikel in de Consumentengids die zaterdag is verschenen.
Verpleegkundigen verzwijgen medische missers

In de nieuwe Consumentengids staat een uitgebreid artikel over de op Nursing eerdergenoemde enquête onder 670 verpleegkundigen. Daarin staat onder meer dat verpleegkundigen hun mond in veel gevallen stijf dichthouden over incidenten en fouten die zij – en hun collega’s en artsen – maken, ondanks het feit dat zij incidenten veilig kunnen melden.

Vooral medicatiefouten
Volgens de ondervraagde verpleegkundigen worden er vooral veel medicatiefouten gemaakt: 83 procent heeft daar recent mee te maken gehad. Van die 83 procent geeft zegt meer dan 80 procent dat een verkeerde dosering of een verkeerd geeftijdstip minimaal een keer per maand voorkomt. Meer dan 40 procent zegt zelfs dat dit wekelijks gebeurt. 

Patiënten overleden
In de enquête onthulden 33 verpleegkundigen dat er op hun afdeling tussen september 2008 en juni 2009 één of meerdere patiënten zijn overleden door een incident. Daarnaast noemen de verpleegkundigen incidenten als verkeerde diagnoses en artsen die niet op komen dagen als een patiënt in nood verkeert. Incidenten worden niet geregistreerd omdat het volgens de ondervraagde verpleegkundigen te ingewikkeld is of omdat er geen tijd voor is. Een andere reden is dat verpleegkundigen bang zijn hun baan te verliezen of hun collega’s niet willen ‘verraden’.

Medisch tuchtrecht
Directeur Bart Combée van de Consumentenbond wil dat ziekenhuisdirecties als ze moedwillig incidenten verzwijgen bestuursrechtelijke boetes moeten krijgen. Artsen en verpleegkundigen moeten via het medische tuchtrecht aangepakt worden, stelt hij in De Telegraaf.

Door: redactie Nursing
Consumentengids / De Telegraaf

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Fouten melden is belangrijk. Wij melden via de vim-procedure. Maar als je dat formulier goed bekijkt moet je werkelijk alles melden, zelfs als een infuus sneuvelt of wanneer een pomp zijn werk niet goed doet… Dat vind ik wel erg ver gaan hoor.

 3. Het is juist belangrijk dat zelfs die ‘kleine foutjes’ worden gemeld en gerapporteerd. hierdoor ontstaat er een beter beeld van wat er mis gaat en dan kan er mogelijk iets aan gedaan worden. ik vind dat je, als je in de medische zorg werkt, de plicht heb om juist deze fouten te rapporteren. Anders zou je niet eens in de zorg moeten werken….

 4. Er zijn vaak “kleine”incidenten waarbij het vaak veel en veel meer tijd kost om het te registreren dan dat er een probleem is. Het zou heel goed zijn als er meer gemeld wordt omdat dan ook duidelijker is waar en in welke omstandigheden fouten gemaakt worden. Bij ons in de thuiszorg is er eens onderzoek naar gedaan maar of die uitslagen ook reeel zijn weet ik niet. Ik merk bij collega’s dat er vaak toch wel wordt gesteld: “eigenlijk valt het nog allemaal wel mee en is er niets ernstigs aan gevolgen”.
  Of dit de juiste weg is weet ik niet. Ik probeer zoveel mogelijk eerlijk aan te geven via de meldingen wat er waarom fouten zijn gemaakt maar de berg administratie die erbij komt…..

 5. De beerput zal de komende jaren verplicht opengaan doordat de ziekenhuizen cijfers verplicht openbaar moeten maken.
  Als 50% van de incidenten gemeld zou worden dan betekend dit een bom onder de huidige werkwijzen in de gezondheidszorg.
  Ook zijn er heel veel situaties die we als normaal ervaren maar in bv de luchtvaart niet meer gebeuren.Daar zullen we dus veel kennis en ervaring moeten gaan halen.
  De individuele gezondheidszorg werker zou continue met een denkbeeldige veiligheidsbril op moeten gaan lopen om onwenselijke procedures en situaties op te merken en aan te pakken. Wat betreft de meldingssystemen: ik ben zijdelings betrokken in de zoektocht naar een meldingensysteem.
  Welk systeem je ook kiest: je zult veel gegevens in moeten vullen. Dit heeft ook met wettelijke voorschriften te maken. De manier waarop kan wel slimmer en prettiger.
  Jiska; je bent in ieder geval heel goed bezig om zo laagdrempelig te melden draag dit ook uit naar je collega’s zou ik zeggen.

 6. Tja… Misschien ben ik een heilig boontje maar ik meld alles wat ik fout doe of wat fout gaat. En dan nog weet ik dat er fouten (zeker met medicatie)worden gemaakt die niemand merkt of ziet… Ik zie het echt als een middel om juist die fouten te voorkomen. Al baal ik wel van het ellelange formulier wat je moet invullen….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.