Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen voor euthanasie zonder verzoek

Meer dan de helft van de Vlaamse verpleegkundigen vindt het aanvaardbaar euthanasie toe te passen op terminaal zieke patiënten die te ziek zijn om hier nog een verzoek voor in te dienen.
Verpleegkundigen voor euthanasie zonder verzoek

Dit blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel en de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde. Daarvoor werden 3327 verpleegkundigen ondervraagd.

Verboden
Volgens 57% kan euthanasie toepassen op een terminaal zieke patiënt door de beugel, wanneer hij niet meer in staat is tot het indienen van een verzoek ervan. Opvallend, omdat dit voor de wet verboden is- zowel in België als in Nederland. Een overgrote meerderheid (96%) van de ondervraagden staat positief tegenover het ophogen van pijnbestrijding met een mogelijk levensverkortend effect en het stopzetten van levensverlengende behandelingen.

Euthanasie
Ook vindt een meerderheid (61 procent) dat verpleegkundigen meer betrokken moeten worden in de besluitvorming rond euthanasie. Het toedienen van levensbeëindigende middelen is geen taak voor een verpleegkundige, vinden veel van de deelnemers, maar 43 procent is bereid dit in bepaalde gevallen te doen.

Richtlijnen
De Belgische en Nederlandse wet laat hen dit niet doen. Volgens de onderzoekers zouden de richtlijnen achterhaald zijn. Ze pleiten er dan ook voor de rol van verpleegkundigen duidelijker te maken in de wetgeving en heldere richtlijnen.

De Standaard
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.