Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Verpleegkundigen vrezen nog steeds voor baan

Verpleegkundigen voelen zich nog steeds onzeker over hun baan. Maar liefst 60 procent van de bezoekers op Nursing.nl vreest regelmatig voor zijn of haar functie.
Verpleegkundigen vrezen nog steeds voor baan
Foto: ANP

Vorig jaar vroegen we middels een poll op Nursing.nl of verpleegkundigen vrezen voor hun baan. Ja, antwoordde ruim 40 procent van de ruim 300 stemmers in de periode april/mei 2013. Afgelopen maand herhaalden we de vraag. Hoewel er nu minder mensen stemden (133), is de baanvrees wel toegenomen. Maar liefst 60 procent van de stemmers geeft aan weleens te vrezen voor hun baan. Of deze cijfers representatief zijn voor de gehele verpleegkundige doelgroep en of de zorg terecht is, is moeilijk te staven. Cijfers over alleen de verpleegkundige arbeidsmarkt zijn er nauwelijks.

Vrees jij weleens voor je baan?

Discussieer mee in Nursing Connect >>>

Tijdelijke contracten

Elise Merlijn, cao-onderhandelaar bij Abvakabo FNV en voorzitter van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ), zei vorig jaar dat de zorg niet meer de veilige haven is die het lang was. Een jaar later zijn haar zorgen niet weg. Integendeel, zij maakt zich grote zorgen over de verpleegkundige arbeidsmarkt, vooral in de ziekenhuizen. ‘Ziekenhuisbestuurders worstelen met hun begroting en gaan voor de kortetermijnoplossing: besparen op personeel. Dat betekent dat ze kiezen voor tijdelijke contracten in plaats van vaste aanstellingen. Dit zijn echt geen incidenten, ik schat dat zo’n 15-20 procent van de verpleegkundigen in ziekenhuizen een tijdelijk contract heeft. Afgelopen maanden sprak ik zelfs met verpleegkundigen die drie keer een jaarcontract krijgen, vervolgens enkele maanden elders hun heil moeten zoeken om daarna weer in dienst van het ziekenhuis te starten met een nieuw tijdelijk contract.’

Lees het hele artikel in Nursing mei. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Foutje in geslopen!!, ipv 3 juni is dit 3 juli congres over: Veilig Zelfstandig Ondernemen in Utrecht. Het programma zal je zeker aanspreken want wat is er momenteel aan de hand in de zorg, wat betekent dit voor jouw ondernemerschap? welke partijen zijn er bij betrokken en dan de juiste ondernemingsvorm die bij jouw activiteiten past zonder VAR en BTW problematiek. wat zijn de kansen voor de zelfstandig ondernemer in de zorg? wat willen de gemeenten en verzekeraars? maar ook hoe onderscheidt je jezelf van de anderen? En er wordt door verschillende experts gesproken. kortom je moet erbij en voor een tarief van 79 euro incl. btw ben je een dag ‘leuk onder de pannen’ gewoon tot ziens! Aanmelden info: http://www.lextabak.nl/congres-veilig-zelfstandig-ondernemen. mvg Annemie Delissen wij ‘bibberen’ niet wij zoeken naar mogelijkheden om de zorg met plezier te leveren!

 3. en wat denk je van de verzorgenden ig bv…. ook zij los lopend wild… ik weet er alles van…. je wordt van alles beloofd… en dan maken ze een mega fout in de begroting… en daar gaat alles wat je ze hebben toegezegd…. en nu wordt mijn jaar contract niet meer verlengd… en nu nog werk vinden als 47 jarige… dat wordt schier onmogelijk….

 4. Arbeids contracten…
  Flex werkers hebben geen recht op ziektewet cq uitkering. Worden ip maar voor een jaar gecontracteerd. Dit mag 2x herhaald worden. Daarna 3 maanden je heil ergens anders zoeken. Dan mag je weer solliciteren voor een flex contract.. Dit alles omdat het neoliberalisme (VVD,CDA, PvdA, D66 ) de afgelopen 30 jaar de rechten van werknemers hebben afgebroken. Rijke worden rijker, De middenklasse moet in toenemende mate bezorgt worden voor hun baan. Armen moeten naar de voedselbanken.
  Ouderen (dure werknemers) worden ontslagen Nieuwe jongere krijgen alleen nog Flex contracten. ZZP ers worden de nek omgedraaid en verworden tot de grote groep armen.
  De graaiers in de gezondheidszorg worden beloond!! 80 a 90 miljard / jaar is de huidige stand van zaken
  waar van een groot deel gaan naar speeltjes als ICT of leuke scan apparaten. dan wel nieuwe ziekenhuizen. of gewoon in de zak van de bestuurders…. Mijn idee? 30 miljard bezuinigen in de gezondheidszorg en begin bij de graaiers. (Bestuurders, Dure specialisten, Dure ict projecten, Dure speeltjes, Dure gebouwen en vooral de criminele zakkenvullers hieronder vallen ook alle leuke advies burootjes)
  Met vriendelijke groet,
  Marinus Bijl
  EX verpleegkundige

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.