Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen wassen alleen met wegwerpwashandjes

Het Kennemer Gasthuis in Haarlem heeft alle waskommen de deur uit gedaan. Voortaan wassen verpleegkundigen patiënten standaard met wegwerpwashandjes.
Verpleegkundigen wassen alleen met wegwerpwashandjes

Sinds deze maand wordt er op alle verpleegafdelingen van het ziekenhuis alleen nog gewassen met kant-en-klare wegwerpwashandjes. Ook is er speciale shampoo die niet hoeft uitgespoeld te worden. ‘Het traditionele wasproces met de waskom is tijdrovend, onhygiënisch, oncomfortabel en vermoeiend voor zowel verpleegkundige als patiënt’, zegt Simone Nederend. De kant-en-klare wegwerpwashandjes zijn gedrenkt in een speciale reinigende waslotion. Verpleegkundigen hoeven de huid bij gebruik van de washandjes niet af te spoelen of te drogen. Alle benodigdheden voor een volledige lichaamswassing zitten in één pakketje. Voor elk lichaamsdeel wordt een nieuw, schoon washandje gebruikt. De reinigende vloeistof verdampt en de huidverzorgende ingrediënten blijven achter op de huid.

Voordeel voor verpleegkundigen

Volgens Nederend zijn verpleegkundigen erg enthousiast over de wasmethode, die vooral in ouderenzorginstellingen al langer in gebruik is. ‘In vergelijking met de waskom is de tijdsduur van de lichaamswassing met de wasdoekjes 30 tot 50 procent korter. De patiënt hoeft minder vaak te draaien. Omdat de patiënt minder lang naakt en afhankelijk is, zorgt het ook voor een vermindering van spanning. Voor verpleegkundigen is deze manier van wassen minder fysiek belastend en tijdbesparend. Hierdoor blijft er meer tijd voor persoonlijk contact met de patiënt’, aldus Nederend.

Kostenbesparend

De wasmethode in het Kennemer Gasthuis heeft nog een ander voordeel: kostenbesparing. Nederend: ‘Bij het gebruik van washandjes, handdoeken en waskommen maak je veel extra kosten, denk aan kosten voor de wasserij en logistiek. Bij de wasdoekjes worden deze kosten niet gemaakt en dat levert een flinke besparing op.’

UPDATE – Wegwerpwashandjes zijn niet nieuw

Wassen zonder water is niet nieuw, ook in andere ziekenhuizen is dit al langere tijd gebruikelijk. Zo worden wasdoekjes al sinds het voorjaar van 2011 gebruikt op alle verpleegafdelingen binnen het Maastricht UMC+.  Stafadviseur Verpleging Renaldo Secchi was samen met Esther Lacko-van der Slikke verantwoordelijk voor de invoering van de wasdoekjes op alle verpleegafdelingen. Samen schreven zij een artikel over de implementatie en de evaluatie: ‘De voordelen van de wasdoekjes zijn niet gering: verpleegkundigen hoeven niet langer te sjouwen met volle kommen water. Tevens sta je minder lang in een belastende houding over de patiënt heen. En dat is beter voor je rug. Om goed voor anderen te zorgen, moet je eerst goed voor jezelf zorgen.’ Lees het hele artikel in het document onderaan deze pagina.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.