Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen willen medicatiegebruik ouderen verbeteren

Veel thuiszorgverpleegkundigen willen het medicatiegebruik in de ouderenzorg verbeteren, maar hun kennis over medicatie kan beter. Dat blijkt uit onderzoek van Carolien Sino, Aukje Munnik en Marieke Schuurmans, gepubliceerd in International Journal of Older People Nursing.

Voor het onderzoek werden 150 verpleegkundigen ondervraagd over hun kennis van medicatie die veel gebruikt wordt in de ouderenzorg. 76 procent van de vragen werd gemiddeld goed beantwoord. Vragen over medicijninteracties en bijwerkingen werden gemiddeld 77 procent juist beantwoord, contra-indicaties gemiddeld 73 procent. De meeste verpleegkundigen gaven aan dat zij zich verantwoordelijk voelden om de situatie te verbeteren als zij zagen dat ouderen hun medicatie niet goed gebruikten.

 

Hulpmiddel medicatieproblemen
Verpleegkundigen in de thuiszorg kunnen medicatieproblemen vroegtijdig signaleren en voorkomen. Daarvoor moeten zij voldoende kennis hebben van bijwerkingen en medicijninteracties. Om medicatiefouten beter te signaleren ontwikkelde Carolien Sino het zogeheten Rode Vlaggen Instrument, een hulpmiddel om medicatieproblemen te herkennen.

 

Bron: V&VN

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.