Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Verpleegkundigen willen wel werken tot pensioen

Veel verpleegkundigen en verzorgenden willen wel doorwerken tot hun 65ste maar hun werkgever moet ze dan extra steunen. Bijvoorbeeld door ze minder onregelmatige diensten te laten draaien. Als de werkgever hier niet aan kan voldoen, dreigt voortijdige uitval.
Verpleegkundigen willen wel werken tot pensioen

 

Dit blijkt concludeert het Nivel op basis van onderzoek binnen het Panel Verpleging & Verzorging, bestaande uit ongeveer 1350 verpleegkundigen, verzorgenden, sociaalagogen en helpenden.

Onaantrekkelijk in de zorg
Veertien procent van de verpleegkundigen en verzorgenden is 55-plus. En 3,5 procent is 60 jaar of ouder. Om de toekomstige tekorten aan zorgpersoneel op te vangen zouden zij langer kunnen blijven werken. Door het lichamelijk zware werk en de onregelmatige werktijden, is het voor oudere werknemers relatief onaantrekkelijk om in de zorg te blijven werken.

Goede werkomstandigheden
De panelleden zijn het er vrijwel unaniem (93%) over eens dat goede werkomstandigheden ervoor kunnen zorgen dat ouder personeel in de zorg blijft werken. Een redelijke werkdruk, waardering, teamgeest en goede onderlinge communicatie en besluitvorming zijn belangrijk voor jong en oud. Op de lange duur breken vooral zwaar lichamelijk werk en onregelmatige diensten de werknemers op. Om oudere werknemers te behouden voor de zorg, moeten werkgevers maatregelen nemen gericht op werkinhoud, werktijden, loopbaanbegeleiding en de gezondheid van de werknemer.

Extra maatregelen
Volgens Nivel-onderzoeker Anke de Veer zijn extra maatregelen die het werk minder zwaar maken niet altijd haalbaar. ‘Niet iedereen wil of kan meer begeleiding of administratie gaan doen. Ook technologieën kunnen het werk minder zwaar maken, maar zijn niet in elke situatie in te zetten. Om oudere werknemers te behouden is maatwerk nodig. De werkgever zou regelmatig met elke werknemer moeten bespreken hoe het gaat en wat er nodig is om met plezier te blijven werken.’

Lees ook het artikel ‘65+ en nog steeds enthousiast’ in Nursing januari. Vier verpleegkundigen vertellen waarom zij nog steeds met veel plezier in de zorg werken. Abonneer je op Nursing.

Nivel
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

 

13 REACTIES

 1. Ik wil wel doorwerken maar het moet wel kunnen zowel fysiek als mentaal. Ik ben een gepassioneerde verpleegkundige en werk met zin en voldoening.
  Ik loop wel tegen vooroordelen aan van:”je bent te oud”
  Daar kan ik niets mee..!!!Daardoor krijg ik geen kansen meer, helaas. En daar wordt ik erg verdrietig van ( ik ben 57 jaar)Ik kan veel werken en ben gezond. Maar die jonge mensen zijn moeten oppas hebben of zijn zwanger….

 2. Lees alle reacties
 3. Willen wel inderdaad, maar dan moet dit ook haalbaar zijn! Er moet ook wat tegen over staan in de omstandigheden waarin wij soms moeten werken! Dit zijn de redenen dat velen vroegtijdig wel MOETEN stoppen, hoe graag ze ook nog willen, ze kunnen niet meer!!!

 4. Ik vraag me af of we het hier hebben over iemand die 36 uur uur werkt of maar 20 uur. Of iemand gebroken diensten draait of veel onregelmatig.Dat kan veel verschil maken.En of iemand al meer dan 40 dienstjaren heeft.Dit alles moet meegewogen worden.

 5. Doorwerken tot je 65? Dat redt toch geen hond?
  Als je op krap 18 jaar begonnen bent in het verpleegtehuis met de minimale hulpmiddelen dan ben je op je 60e opgebrand. (40 dienstjaren redt je makkelijk)
  Ze moeten eens een onderzoek doen naar mensen met chronische lichaamlijke klachten in de zorg. als ik om me heen kijk hebben de 50+ al aardige klachten van slijtage.
  De jongere willen het niet meer doen, die verbergen zich het liefst achter een computer.
  Stiekem is er ook bij ons een ontmoedegingsbeleid voor ouderen op de werkvloer.

 6. Welke verpleegkundige wil dat? En … sinds wanneer bestaat dé verpleegkundige, over stigmatisering gesproken.
  Het bevreemd mij iedere keer weer dat niemand naar het arbeidsverleden kijkt. 40 jaar aan bed of 5 jaar en de rest op kantoor is een wezenlijk verschil.
  En Linda, foute opmerking … het zijn meestal de ouderen (40+) in avond/nachtdienst, de huidige 50+ hebben in het verleden meer uren per week en meer ORT gedraaid dan welke jongere ook. Ik heb een aantal afdelingen vergeleken, ouderen bleken de eerste 10 jaren 40% meer onregelmatigheid te hebben gedraaid dan de huidige jongere. Voor een jongere betekend dit dat hij 10 jaar dubbele ORT moet gaan draaien (of 20 jaar 50% meer) om in evenwicht met de oudere te komen …..

 7. Ik begrijp linda haar standpunt. Ik ben 53 en het fitst in de avond en nachtdiensten. Vind het heerlijk om te werken. Het omschakelen kost wel weer even tijd, maar toch. Dagdiensten trek ik niet en gelukkig en zijn er andere collega’s die dit weer compenseren.

 8. Ik begrijp de oudere werknemer wel! Maar ik vind het ook oneerlijk als een jonge werknemer alle avond- nachtdiensten en feestdagen moet werken, omdat de oudere werknemer dit niet meer kan. Ik denk dat je met zo’n beleid nog minder jongeren in de zorg krijgt.

 9. In onze instelling zijn ze ook bezig met een beleid van dat ze het liefst hebben dat de oudere werknemer opzout. Ze vinden dat de verantwoording ook bij de werknemer ligt….ze hebben het liefst dat je wat anders vind voordat je niet meer inzetbaar bent in alle diensten. Da’s dan de dankbaarheid die je van je baas krijgt als je meer als 25 jaar in de zorg werkt.
  Zolang je jong en fit bent en alle diensten kunt doen is het prima, zodra je aangeeft dat je erg veel last hebt van de nachtdiensten moet je daar zelf maar een oplossing voor zoeken (maw zoek maar een andere baan)

 10. Het wordt doorgaans niet erg op prijs gesteld wanneer je geen avond en nacht diensten meer wil doen ( 57 jr) of kan doen ivm fysieke klachten / slaapproblemen etc, ouderen worden vaker ook al als lastig gezien, niet weillen veranderen, maar ze hebben al elke 7 tot 10 jaar een manager meegemaakt die het wiel uitvond, het laatste is dat iedereen flexibel inzetbaar in dag / tijd en werkplek moet zijn

 11. in nederland zijn we bezig met het uithollen van de verpleging. Geloof er niks van dat er nog veel verpleegkundigen en verzogenden onder deze omstandigheden verder willen. En extra ondersteuning van je wergever ontvangen!!!! Dacht ik toch niet. Het is niet zeuren en vooral niet kritisch zijn. Problemen in de zorg zijn er al jaren. En elk jaar is er wel weer een onderzoek, een minister die leuke woorden spreekt, een vakbond die het uit wil zoeken en er wat aan wil doen…..etc etc. Het is een grote voorstelling waarbij erg slecht geaccteerd wordt. Ik zou niet meer kiezen voor dit vak en zou het anderen ook niet aanbevelen. Stop er vandaag nog liever mee dan morgen.

 12. Ik heb 42 jaar gewerkt en ben met Flexpensieon gegaan.
  Viel in een diep gat ,werk nu in Meriant Heereveen met een kontrakt van 11 uur per week als ANW verpleegkundige moet ook nachtdienst draaien
  en bevalt mij uitstekend en hoop nog effe door te werken

 13. Nou mijn werkgever ziet me liever gaan dan blijven…ik word nu overal naar toe gestuurd. Het lijkt wel of ik in een Bejaarden Flex Pool zit!! Schande.. geen enkel respect toont men!!!! Werk je notabene al 31 jaar voor hen!!
  Ik wilde op mijn 60e nog een opleiding doen… Nee hoor mocht niet> TE OUD!!!
  Denk je dat ik dan nog door wil tot mijn 65e???!!! Nou ik dacht het niet!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.